• Üye Haberleri - İncelemeleri bölümümüzde sadece üyelerin kendi yazdığı haberler ve oluşturduğu incelemelere yer verilmektedir. Haber kaynaklarından veya farklı bir kategoriden, birebir alınan içerikler paylaşılamaz.

Nokia 603 İncelemesi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Silinen Üye 737108

Silinen Üye 737108

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
Nokia 603 İncelemesi


NOKIA 603 İNCELEMESİ


Tarafımca yapılan Nokia 603 İncelemesine geçmeden önce özelliklerini hatırlayalım:
3.5 inch, 360x640, IPS LCD, kapasitif+multitouch, dokunmatik, 16M Renk Ekran
Scratch-Resistant Cam, Nokia Clearblack Ekran
1 ghz CPU, 512 mb Ram, 1gb Rom Broadcom BCM2763(128 mb + 250 mhz) GPU
5 mp kamera, fixed-focus, 720p HD video kaydı (30fps)
GPRS, Edge, Wi-fi, NFC, Bluetooth 3.0
A-GPS (Nokia Maps), USB On the Go, Dolby Digital Plus, Micro-Sim
MP3/WMA/eAAC+ müzik çalar ve MP4/H.263/H.264/xvid/avi altyazı destekli video oynatıcı
RDS’li FM radyo ve radyo yayınlarını tanıma özelliği
2 gb dahili hafıza, 32 gb’a kadar destek veren MicroSD kart girişi


TASARIM
İlk aşamamız tasarım, 603 sadelik ve şıklık yönünden sınıfını başarıyla geçiyor. Eski tip takoz diye tabir edilen telefonlardan olmayan bu model incelik yönünden de tatmin edici düzeyde, ön tarafında 3 ana tuşu ile birlikte parlak bir yüzey kullanılmış, tuşların renkli olmaması iyi bir tercih olmuş yalnızca ışık yandığında sırasıyla yeşil, beyaz, kırmızı renklerde oluyor, arka taraf ise mat ve oldukça sert bir yüzeyde parlak Nokia yazısı oldukça şık duruyor. Telefonu bize dönük olarak ele alırsak; üst tarafında mini-usb çıkışı, 3.5mm kulaklık çıkışı ve tuş kilidi tuşlarına yer verilmiş, sağında ise ses tuşları ve kamera deklanşör tuşu bulunmaktadır. Sol ve aşağı kısımlarda hiçbir tuş bulunmamaktadır. Uzun bir kullanım sonucunda 5-6 kere düşürsem de hiçbir şey olmayan telefonun dayanıklı bir yapısı ve ele oturan hatlara sahip olduğunu söyleyebilirim. Son olarak ise Simsiyah ve Bembeyaz olarak iki renk olarak satılan telefonun zevke göre yeşil, mavi, pembe ve sarı renklerinde arka kapakları da sonradan alınabilir.

EKRAN-DOKUNMATİK KALİTESİ
Ekranı çok parlak çünkü 1000 nit ile dünyanın en parlak mobil ekranına sahip ve çok net keskin çizgileri var siyahı çok iyi gösteren IPS ekranın da payı büyük elbette. Clearblack sayesinde yoğun güneş ışığında bile görülebilen ekran için 360x640 standartlaşmış çözünürlük yerinde olmuş. Dokunmatik tepkimesi çok başarılı multitouch ve kapasitif ekran teknolojisi ile çok başarılı tepkimeler veriyor. Zaten bu konuda artık yeni çıkan hemen hemen her telefonun başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

KAMERA
Fixed-focus özellikli 5 mp kamerası gündüz çekimlerinde başarılı ve etkileyici resimler verebilirken gece çekiminde ise baya sınıfta kalıyor. Muhtemelen maliyeti düşürmek için auto-focus ve carl zeiss lens kullanılmayan Bu telefonun kamerası yalnızca gündüz çekimi için kullanılabilir; zaten flaşı olmaması da gece çekimindeki başarısızlığının bir başka etkeni. Video çekimine geldiğimizde ise 30 fps’de 720p HD video çekimleri son derece başarılı çok net ve güzel görüntü veren video çekimi fazlasıyla tatmin edecek türden çift mikrofonu ile başarılı video çekiminin yanısıra başarılı ses kayıtlarıyla da bu konuda rakiplerinden bir adım önde olduğu bir gerçek. FP2 ile ise fotoğraf ve video çekimlerini ayarlamak baya ayrıntılı fotoğrafı kaç megapixelde çekeceğinizden videoyu hangi çözünürlükte ve kaç fps’de çekeceğinize kadar ayarlamanıza olanak tanıyor.Portre manzara vb. modların yanısıra iso duyarlılığı gibi ayarlamalar da yapılabilen kamerada yüz algılama da bulunuyor. Son olarak yatay konumda fotoğraf çekerken ekranın sağındaki simgeyle fotoğraf çekimi/video kaydı yapabileceğiniz gibi, telefonun yanında bulunan kamera tuşu ile telefonun kamerasına menüye girmeden bağlanabilirsiniz ve aynı tuşla fotoğraf çekimi/video kaydı yapabilirsiniz.

MÜZİK
Bu konuda çoğu rakibini egale eden bir model. Hoperlöründen çıkan ses gayet iyi netliği tatmin edici, 3.5mm jack (kulaklık girişi) ile istediğiniz marka kulaklık ve hoperlörü telefona doğrudan bağlayabilirsiniz. Müzik menüsünde Rock/Pop vb. modlar ile dinlediğiniz müziğin türüne uygun ekolayzırı telefona yaptırabilirsiniz. En önemli nokta ise yalnızca 603 gibi ikinci nesil diye tabi ettiğimiz modellerde olan Dolby Digital Plus ile Dolby ses kalitesindeki filmleri izlerken Dolby’nin verdiği o gerçekçi etki altına girebilirsiniz. Dolby Digital Plus yalnızca film değil telefondaki müzik deneyimini de ciddi boyutta geliştiriyor. Ancak yanında gelen kulaklığın çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz tatmin edici düzeyde ancak iyi bir kulaklık alarak bu modelin gerçek müzik kalitesine ulaşabiliriz. Telefonun elimize aldığımızda bize göre sağ tarafındaki iki tuş ile de ses ayarını yapabilirsiniz. Gerek müzik kütüphanesindeki harika arayüzü gerek Dolby Digital ile güçlendirilmiş ses kalitesi ile müzik konusunda piyasadaki çoğu rakibini geride bırakıyor.

İNTERNET
Bu konuda ise hiç de fena olmadığını söyleyebilirim, sayfa yüklenme süreleri tatmin edici düzeyde. Bulundurduğu Flash Lite 4.0 internetten dizi-film izlemeye olanak tanıyor ama bazı sitelerde sıkıntı yaratabiliyor. İnternetten flash oyun oynama konusunda ise bindebir bazı oyunları açsa da oynamak zor olabiliyor, zaten telefondan flash oyun oynamak da baya gereksiz olsa da gene de denemek amaçlı birkaç oyun açmıştım. Tarayıcısı yapılan güncellemelerde geliştiriliyor ve Opera vb. tarayıcılar da kullanılabildiğinden internet deneyiminin iyi olduğunu söyleyebilirim. Android 4.1’den itibaren performansı gereğinden fazla sömüren Flash Player’ın yeri mobil platformda yokolacağı bir gerçek ve artık daha da gelişmiş olan HTML5’e yönelen bir internet dünyasını gözönünde bulundurduğumuzda HTML5’i baya geliştirilen 603; HTML5 tabanlı sitelerde gerçekten çok iyi performans göstermektedir.

YAZILIM/UYGULAMALAR
Eski adıyla “Symbian” yeni adıyla “Nokia Belle” işletim sistemi gerçekten çok başarılı bir arayüze sahip, widget desteği ve bekleme ekranına kısayol koyma özelliği çok iyi, 6’ya kadar çıkartılabilen ana-ekran ve yukardan indirilen ekran ile wifi-bluetooth açma/kapama, sessiz tercihe alma gibi kolaylıklar sağlıyor. Telefon çok kullanışlı bir sisteme sahip menüye girmeden bekleme ekranında yapamadığınız şey yok gibi bişey ayrıca yenilenen geçiş efektleri çok başarılı ve hoş durmakla birlikte telefonda menüde de bekleme ekranında da yatay ekranda kullanıma olanak sağlıyor. Nokia Maps ise çok başarılı bir Navigasyon uygulaması, sürekli güncellenen ve çok başarılı olan bu sistem; sesli yönlendirme, 3d harita, çevrimdışı çalışabilme özelliklerle geliyor, beni daha önce gitmediğim birkaç yere kolaylıkla götürdü ayrıca telefon ile çekilen fotoğrafların konumlarını saptayarak harita üzerine yerleştirmesi ise çok hoş bir özellik. Çevrimiçi çalıştığı durumlarda konumunuzu jet hızında bulurken; çevrimdışı çalıştığında bu durum elbette dakikaları bulabiliyor. Gelelim Nokia Belle işletim sistemli telefonların sıkıntı çektiği bir konuya; öncelikle telefonu sadece oyun için alanlardansanız 603 hiç size göre bir telefon olmayabilir. HD kalitede oyun hiç mi yok derseniz elbette var. Asphalt 5-6, Pro Evolution Soccer 2011, Angry Birds, GT Racing Motor Academy, The Adventures of Tintin gibi kaliteli çok güzel oyunları var. Ancak bunların sayısı Android ve Ios platformlarına göre az olduğundan tatmin edici olmayabilir. Telefonda az oyun oynayanlar için yeterli sayıdadırlar. Elbetteki yüzlerce hatta binlerce 2d/3d java oyun da yükleyebilirsiniz ancak onlar gelişen teknoloji sayesinde şu dönemde pek de rabet görmemektedirler. Uygulama konusuna gelirsek az ama öz uygulamaların olduğunu söyleyebiliriz. En başta bu telefonu alanlar Office, adobe reader, müzik tanıma programı Shazam, fotoğraf/video düzenleyici, sosyal ağlar gibi birçok uygulamayı da edinmiş oluyor. Mağazadan da tercihe göre birçok uygulama indirilebilir. Günlük hayatta lazım olacak her türlü uygulama zaten fazlasıyla telefonda yüklü geldiğinden fazla uygulama aramamaktayız sadece Facebook konusunda yeterli olmadığını görmekteyiz bu sorunu ise yeni sürümleri sürekli çıkan sohbet destekli Fmobi vb. uygulamalarla giderebiliyoruz. Talking Tom Cat gibi eğlence uygulamaları, piyano, bateri çalma gibi müzik uygulamaları arayanlar ise 603 modelinde aradığını bulabilir. Bu konuda söylenebilecek son söz ise yazılım konusunda tek sıkıntısının oyun desteği olduğu bir gerçek.

PERFORMANS
603’ün performansına değinecek olursak FP1 güncellemesi ile arttırılan stabilite-hız yönünden gerçekten çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz, tepkimeleri de son derece hızlı. Telefonda donma-takılma-gereksiz yere restart atma gibi durumlar bulunmuyor. Ya da durduk yere oyundan atma tarzı olaylar yok raminin 512 mb olması sanırım bu konuda baya ciddi bir rol oynuyor. Telefonun FP1 güncellemesinden itibaren hızı fiyat politikası yüzünden 700/701 modellerinde olduğu gibi 1.3 ghz’e çıkartılmayıp 1 ghz hızda kalsa da menüde tabir-i caizse yağ gibi aktığı görülüyor.


SON SÖZ
Evet Nokia gerçekten f/p kralı bir telefon üretmiş. USB On the go ile klavye, mouse, flash bellek, taşınabilir harddisk bağlayabileceğiniz, telefonunuzu kredi kartına veya nüfus cüzdanına çevirebileceğiniz gibi çok hızlı veri aktarımı yapabileceğiniz NFC(ülkemizde henüz geçerli değil) ve Bluetooth 3.0 ile çok etkileyici bir hızla dosya gönderimi veya güç tasarrufu ile şarj süresini uzatabilme gibi her telefonda bulunmayan etkileyici özellikleri ile dolu dolu bir telefon. Nokia’nın “Nokia Belle” işletim sistemli 4 büyük kalesinden biri olan 603 aslında Nokia’nın çıkartmakta geç kaldığı bir model olduğundan şuanda satış konusunda büyük sıkıntılar yaşamakta ve bu platforma 2016’ya kadar destek vereceğini açıklamaktadır. 603 modelini alacak olanlar bunun bilincinde almaları lazım tabi malesef milli gelirimizin düşük olduğu bu ülkede telefon değiştirmede üst sıralarda olan bir ülke olduğumuzu gözönünde bulundurursak 2016’ya kadar aslında bizim ülkemiz için çok uzun bir zaman dilimidir. Uzun lafın kısası orta segmentteki rakiplerinin büyük bir çoğunluğunu her yönden geride bırakan 603 telefonunda herşey gayet tatmin edici düzeyde, ancak çok fazla oyun ve uygulama isteyenlerin Ios ve Android platformuna yönelmeleri, çok iyi kamera isteyenlerin ise en aşağı 8 mp ve autofocus özellikli modellere yönelmeleri gerekmektedir elbetteki lens kalitesine de dikkat etmeleri su götürmez bir gerçek. Ön kamerası olmadığı için görüntülü görüşme isteyen kullanıcıların tercih etmemesi gereken 603 ise bazı konularda çok başarılı, bazı konularda ise tatmin edici düzeyde ve uygun fiyatlı bir telefon arayan herkes için çok iyi bir tercih olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: rzgrbkt, serdar_gs ve Silinen Üye 94869


crazy_oruc

crazy_oruc

Üye
:tşk: kullanıyorum bu telefonu ve gayet memnunum:)
 
MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
eline sağlık bunu meslek edinmiş insanlardan güzel yapmışsın bu işi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nokiafanboy
great14

great14

Üye
Konunu şuan yeni gördüm ve hemen hemen bütün symbian kullanıcılarının anlatmak isteyip anlatamadığı bazı gerçekleri, ve telefonun tam anlamıyla incelemesini yapmışsın. Sana bu konu için teşekkür ediyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 737108
serdar_gs

serdar_gs

Üye
Çok güzel anlatım çok güzel tanıtım olmuş :tşk:
 
  • Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 737108
Silinen Üye 737108

Silinen Üye 737108

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
Güzel yorumlarınız için ben teşekkür ediyorum arkadaşlar...
 
FirstPioneer

FirstPioneer

Üye
:oke: Tebrikler :D Çok başarılı ve gerçekçi olmuş

eline sağlık bunu meslek edinmiş insanlardan güzel yapmışsın bu işi.
Can Abi sana da harfi harfine katılıyorum :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 737108

nokia603belle

Üye
android le kıyaslamayın yanından bile geçemez.
 
  • Beğen
Tepkiler: mystic_lover
Bluetoooth

Bluetoooth

Üye
bir şey aklıma takıldı nokia 2016'dan sonra symbianı bırakırsa symbian ne yapacak ? Hala nokia telefonları için sürüm çıkacakmı yoksa kapatılacak mı? Kapatılırsa nokia markete falan birşey olmaz değilmi?
 
Silinen Üye 737108

Silinen Üye 737108

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
bir şey aklıma takıldı nokia 2016'dan sonra symbianı bırakırsa symbian ne yapacak ? Hala nokia telefonları için sürüm çıkacakmı yoksa kapatılacak mı? Kapatılırsa nokia markete falan birşey olmaz değilmi?
2016'da Symbian ile birlikte herşeyi bitirilerek bu sisteme yazık edilecek duyumlara göre symbianlı telefonların üretimi zaten durduruldu bi de artık fp2 son güncellemeydi sadece performans düzeltmeleri yapılacak artık zaten şuanki haliyle gayet iyi. 2016'da ise market de kapanacak Nokia'nın elinde sadece WP işletim sistemli telefonlar ve S40 diye tabir edilen Java sistemli telefonlar kalacak.
 
  • Beğen
Tepkiler: M.F.E

kilic450

Üye
6 aydır 603 kullanıcısıyım. Samsung galaxy ace ile arasında gidip geldim ama 603 aldım. İlk başlarda gayet memnundum fakat kullandıkça sorunlarla karşılaştım. Telefonu kullanırken ara ara ekran donabiliyor. Sadece kasadaki açma kapatma menü tışu işliyor. Düzelmesi için tuş kilidini açıp kapatmam gerekiyor.Başka sıkıntı ise uygulama oyun vs. sıkıntısı.. Asphal 6, fruit ninja gibi oyunlarla bi müddet oyalandıktan sonra dahası yok. Bunu öğreniyorsunuz ve canınız sıkılıyor.Android telefona yönelmeye ihtiyaç duyabilirsiniz benim gibi... Alacaksanız da fotoğraf video bakımından daha üst modellere fark atacak düzeyde 1000 nit parlaklığa sahip. Ben 2. yılını doldurunca değiştiricem telefonu. Jelatin ve kauçuk kılıf ile kullandım 1 tane çizik yok. Eskiyince değiştircem :good: :)
 

eses2166

Üye
çok güzel bir telefon,çok memnunum
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt