Nergis Nedir ? - Nergis Nerede Yetişir ? - Nergis' in Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar

fly cat

fly cat

Üye
    Konu Sahibi
Nergis Nedir ? - Nergis Nerede Yetişir ? - Nergis' in Faydaları
nergis, nergis nedir, nergis nerede yetişir, nergisin faydaları, nergis neye iyi gelir, nergisin özellikleri

Zerrin ve Mart çanı olarakta bilinen bitki, Türkiye' nin hemen hemen her bölgesinde kendiliğinden yetişir ya da yetiştirilir. Çiçekli ve soğanlı bir bitkidir. Yirmiye yakın türü bulunmaktadır ve soğanı zehirli bir bitkidir. Yaprakları soğanından çıkar. Çiçeği çan veya zurnaya benzer ve koyu sarı renktedir. Bitki zehirli olduğundan dolayı gereğinden fazla kullanılmamalıdır. Nergis' in faydaları;

- Soğanının lapası, yakısı yaraların irinini kurutur, temizler ve iyileştirir. 5 gr’mı bal ile içildiğinde kusturur.Kökü yakı yapılıp sirke ile başa sürüldüğünde saç kıran hastalığına fayda sağlar.Çiçeklerinin suyu balla beraber şerbet gibi içildiğinde rahim ve mesane ağrılarını iyileştirir.
- Köklerinden (soğanlarından) üç tanesi bir gündüz ve gece sütün içinde bekletilir, sonra sütün içinden çıkartılıp ezilip, hastalık sebebiyle vb. erkek uzvu canlanmayan kimsenin uzvuna merhem gibi 4-5 defa sürüldüğünde canlandırır. (uzun süre kullanılmamalıdır.)

Kullanım Şekli; Kurutularak toz haline getirilmiş nergis soğanından 0,5-1 gr bir demliğe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir ve bu dem sabah-öğle-akşam az az içilir.
 


Üst Alt