Nasılsa Geçer Demeyin üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Nasılsa Geçer Demeyin üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Toplumun önemli bölümünün, yatağa düşürmeyen, işe gitmeyi engellemeyen hastalık belirtileri taşıdığı belirtilerek, “Yarım Hasta” diye tabir edilen bu kişilerin, belirtileri önemsemedikleri için ciddi hastalık riskiyle karşı karşıya oldukları vurgulandı.

<div align="center"></div>
AA
Güncelleme: 17:53 TSİ 01 Şubat 2006 ÇarşambaKAYSERİ - Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Külahlı, &#8220;(nasılsa geçer) mantığını bir kenara bırakıp, belirtileri önemsemeliyiz&#8221; dedi.

Prof. Dr. İsmail Külahlı, ağır kış şartları nedeniyle, üst solunum yolu enfeksiyonları ile enfeksiyon belirtisi taşıyan kişilerde önemli artışlar yaşandığını belirtti.

Hastanelere başvuranlardaki artış kadar, belirti taşıyıp hastane ya da doktora başvurmayan kişi sayısının önemsenmesi gerektiğini kaydeden Külahlı, aslında bu durumun toplum sağlığı açısından önemli risk unsuru taşıdığını söyledi.

Burun ve geniz akıntısı, boğaz yanması, hafif kırgınlık gibi şikayetleri olan kişilerin, yatağa düşürmediği ve işe gitmeyi engellemediği gerekçesiyle belirtileri önemsemediğini ifade eden Külahlı, bu tür kişileri &#8220;Yarım Hasta&#8221; diye nitelediklerini anlattı.

&#8220;Nasılsa geçer&#8221; mantığını güden yarım hastaların ciddi hastalık riskiyle karşı karşıya olduklarına dikkati çeken Külahlı, şunları söyledi:
&#8220;Basit bir burun tıkanıklığını, burun açıcı ilaç kullanmak varkeninsanlar oluruna bırakıyor. Önemsenmeyen bu durum, nefes almayı zorlaştırıyor, sinüsleri tıkıyor ve sinüzite neden oluyor. Ayrıca, ağızdan nefes alındığı için tonsilit, farenjit gibi boğaz hastalıklarına zemin hazırlıyor. Daha da ilerisi bronşite kadar gidiyor. Hastalıklar zamanla kronikleşebiliyor. Halbuki, küçük bir burun damlası ile bu şikayet bir günde giderilebilir. Ayak üstü atlatılır denilen tüm şikayetlerin büyük kısmı geçse de, ciddi hastalık riskinin yüksek oluşu akıldan çıkarılmamalıdır.&#8221;

Prof. Dr. Külahlı, yarım hastanın yaşam kalitesinin çok düştüğünü, ilerleyen günlerde de ülke ekonomisine yük getirdiğini kaydetti. Külahlı, &#8220;Küçük bir ilaçla hastalık başlamadan bitirilebilecekken, bu kez ağır tedavi ve ilaç giderleri gündeme geliyor. Kişi hastanede yatmak zorunda kalıyor. İş gücü kayıpları yaşanıyor&#8221; diye konuştu.

KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURUN
Hastalık belirtisi görülen kişilerin, kalabalık ortamlardan uzak durmasının ve başka kişilerle ortak eşya kullanmamasının önemli olduğunu dile getiren Külahlı, bol miktarda sıvı alımının, sebze ve et ağırlıklı gıdaları dengeli tüketmenin önemine işaret ederek, şöyle devam etti:
&#8220;Uykudan önce karbonhidrat ve şekerli gıdalar alınmamalıdır. Uykusırasında ağız kapalı olacak şekilde yatılmalıdır. Gece, ağız açık uykuya dalınırsa, hafif bir belirti şiddetlenebilir. Taze sebze ve meyvenin bol olduğu ülkemizde, ağır hastalığı olanlar dışında vitamin ilacı alınmamalıdır. Özellikle çocuklarda, burun tıkanıklığı en kısa zamanda açılmalıdır. Çünkü, burun havayı ısıtır, nemlendirir ve temizler. Burun tıkalı olduğunda, kirli, kuru, soğuk hava ağızdan alınır ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlanır. Bademcik, geniz eti ve sinüziti olan çocuklarda, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak burun tıkanınca, şikayetler daha ağır seyreder ve tekrarlayan kulak iltihapları da başlayabilir.&#8221;
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt