NASA, Voyager 2 ile yeniden iletişim kurdu

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
NASA, Voyager 2 ile yeniden iletişim kurdu


Voyager 2 ile uzun aylar boyunca hiçbir şekilde iletişim kuramayan NASA, rekor kıran yıldızlararası uzay aracı ile nihayet yeniden iletişim kurdu.

Mart ayından bu yana, neredeyse sekiz ay ve tam bir salgın önce süren iletişimdeki bozulma, rutin bakım vakasıydı. Ve yine de, tarihteki en uzağa uçan uzay gemilerinden biri olduğunuzda – Dünya’yı ve hatta tüm Güneş Sistemini arkanızda bırakarak – hiçbir şey gerçekten rutin değildir.

Mart ayında NASA, Avustralya’da Voyager 2’ye komut gönderebilen dünyadaki tek anten olan Deep Space Station 43’ün (DSS-43) kritik yükseltmeler gerektirdiğini ve işin tamamlanması için yaklaşık 11 ay süreyle kapatılması gerektiğini duyurdu. Bu arada, Dünya’dan şu anda 18,7 milyar kilometre uzakta olan ve her geçen gün daha da uzaklaşan Voyager 2, kendi yayınlarının bize geri dönmesine rağmen, Dünya’dan herhangi bir iletişim alamayacaktı.

Halihazırda, DSS-43’ün yenilenmesi devam ediyor ve Şubat 2021’de tamamlanma yolunda, ancak ön testlerin başlaması için yeterli sayıda yükseltme yapıldı. Geçen hafta, görev operatörleri Mart ayından bu yana ilk iletişimlerini Voyager 2’ye gönderdiler, bir dizi komut verdi ve NASA, Voyager 2’nin talimatları aldığını ve komutları sorunsuz bir şekilde yerine getirdiğini doğrulayan bir sinyal verdiğini bildirdi.

Radyo antenleri ile uzay aracı arasındaki başarılı pingler genellikle haber değeri taşıyan olaylar değildir, ancak Voyager 2 çok hikâyeli ve tarihi bir araştırma (aslında NASA’nın en uzun süredir devam eden uzay görevi), haklı olarak özel bir ilgi görüyor – özellikle bu gibi durumlarda, bir dönemi içeren tek yönlü telsiz sessizliğinin çok uzun sürmesi, etkili bir şekilde emsalsizdir.

NASA’ya göre DSS-43, 30 yılı aşkın süredir bu kadar uzun süredir çevrimdışı değil. Değiştirilmesi gereken eski radyo anteni – dünyada Voyager 2’ye yayın yapabilen tek anten – 47 yılı aşkın süredir kullanılıyordu.

Yenilemenin bir parçası olarak, DSS-43 yeni vericileri desteklemek için iki yeni anten, iyileştirilmiş ısıtma ve soğutma ekipmanı, güç kaynağı ekipmanı ve diğer elektronik cihazlar alıyor. İş tamamlandığında, yükseltmeler zaten efsanevi olan bir tesisin temel taşına uzun ömür sağlayacaktır.

Yazar: Barbaros Akkurt
 


Üst Alt