Sen kararını vermiş gibisin ama yine de birşeyler karalayayım ben.
Iki seneden fazla bir zamandır N73 kullanıyorum. Telefon isteklerimi karşılıyor demişsin ama ben yine de telefonu senin için şöyle kısa bir analiz edeyim ki ne aldığını bil.
Telefonun donanımsal 2 kronik sorunu var. Joystick ve arka kapak. Bende Almanya çıkışlı Türkiye'den alınan N73 var. Kuzenimde ise Finlandiya çıkışlı ve Fransa'dan alınmış. Ikisinde de aynı sorun var. Joystick benim tabirimle "dokunmatik" oldu. O şu ana kadar 3 kez, bense 1 kez tamir ettirdim ama aynı sorun bir süre sonra yine baş gösterdi. Öyle ki aylardır hala bozuk şekilde kullanıyorum joysticki. Bir bakıma iyi de oluyor. Kimse telefonu karıştıramıyor. Ama bir daha asla joystickli bir telefon almam...
Arka kapak sorunu ise yalnızca bende oldu. Orjinal arka kapakla değiştirtmem lazım ama Çinliler sağolsun piyasada orjinal birşey bulmak neredeyse imkansız. Yine de hassas olunca sorun çıkarmıyor.
Telefonu ağırlaştıran bazı versiyonlar oldu. Hatta ben o versiyonlardan birine denk gelip sinirden telefonu garanti kapsamından çıkarma pahasına ME'ye çevirdim. Ama güncellemelerle o sorun nispeten aşıldı. Tabi telefonun Java telefonlar kadar hızlı olmasını beklememek lazım.
Gündüz çekimlerinde kamera çok başarılı ama gece çekimlerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaksın. Şimdiden soyliyeyim.
Eğer telefondan internete giren biriysen Wi-Fi'nin eksikliğini hissedersin. Özellikle 3G internet fiyatları bu düzeylerdeyken...
Telefonda bariz bir RAM yetersizliği var. Öyleki kendi tarayıcısıyla internete girdiğinde 3,5 sayfa gezindikten sonra "yetersiz hafıza" uyarısı alıyorsun. Cihaz kendi çektiği resmi zumlamaktan aciz kalıyor bazen. Bu RAM yetersizliği oyunlarda da başına bela olur. N-Gage'in resmi sitesi bile aylarca N73'ü desteklenen cihazlar listesinde "yakında" etiketiyle tuttu ama sonra stokları erittiler herhalde ki listeden kaldırdılar. Gösterdikleri mazerette şu: Yetersiz Ram. Ruslar sayesinde oynanıyor N73'de N-Gage oyunları. Ama oynamaaak vaaar, oynamak var.
Eğer bolca resim çeken ve müzik dinleyen biriysen bir süre sonra 2 GB hafızanın yetmediğini görürsün. N73 MiniSD kart kullanıyor ve bu kartlar tarih olmak üzere.
Eğer kulaklıkla kaliteli müzik dinlemek istersen kesinlikle AD41 veya AD46 3.5mm Jack dönüştürücü edinmen lazım. ME ile standart geliyor AD41. Aradaki fiyat farkının en önemli sebebi de o.
Şimdi diyeceksin ki madem bu kadar sorunu var, sen niye hala kullanıyorsun? Bi bilsem... Telefonla aramızda bir bağ oluştu. Değiştirmeye kıyamıyorum.