Modem Wan portu nedir ve ne işe yarar?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Modem Wan portu nedir ve ne işe yarar?
Modem üzerinde yer alan Wan portu nedir ve ne işe yarar merak ediliyor. Wan portu ile ilgili tüm detaylara makalemizden kolayca erişebilirsiniz.

LAN (Local Area Netwowk) Yerel Ağ, WAN (Wide Area Network) Geniş Alan Ağı olarak isimlendirilen ağlardır ve her ikiside cihazları birbirlerine bağlayan yapılanmalardır. İki ağ şeklindeki temel fark birinin (LAN) birden fazla (iki ve daha fazla) cihazın oluşturduğu belirli mekanlardaki (konut, işyeri vs) küçük ve yerel ağ şekilleri olması, diğerinin (WAN) ise bu yerel ağların birbirine bağlanmasıyla meydana gelen büyük ağlar olmasıdır. WAN Wide Area Network Geniş Alan Ağları şirketlerin kendilerine ait kuruluş ve işyerler için meydana getirdikleri şehirleri ve bölgeleri, bazı hallerde ülkeleri birleştiren özel ağlar, türktelekom, kablonet, superonline vb internet servis sağlayıcılarının oluşturdukları ağlar vb'dir. En büyük ve en bilinen WAN ise tüm dünyayı kapsayan internet ağının bütünüdür; bu ağ dünyadaki tüm Geniş Alan Ağlarını bir araya getirerek en büyük Geniş Alan Ağını, başka ifade ile en büyük WAN'ı meydana getirir.

Modemlerde WAN portu cihazların kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla cihaza dağıtılmasını sağlar.

LAN portu ise bildiğimiz ethernet bağlantısıdır ve modem routerlere gelen interneti bir cihaza ve/veya yerel ağdaki birden fazla cihaza iletir; modem router'lardan LAN ethernet portları vasıtasıyla dağıtılan internet bağlantıları her modem router kapsamında yerel ağları, genel ifadeleri ile LAN ağlarını meydana getirirler.

Senin modem router'indeki LAN/WAN portu her iki fonksiyondada hizmet sağlayabilen özel bir porttur ve normal bir internet kullanıcısı olarak senin WAN ile bir işinin olmayacağı düşünülürse sen bu portuda diğer ethernet (LAN) portları gibi aynı şekilde kullanabilirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: CaptainPrice.


Üst Alt