Mikrodalga fırının yanında durmayın

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Mikrodalga fırının yanında durmayın



Mikrodalga fırınlar, yemekleri kısa sürede pişirmesi, ısıtmasından dolayı günümüzde birçok ev ve işletmede tercih ediliyor. Ancak, bu fırınlar, elektromanyetik alan ve radyasyon kaçağı ihtimaline karşı çok dikkatli kullanılmalı.





Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, özellikle uzun süredir kullanılan mikrodalga fırınlar çalışırken çok yakında durulmaması uyarısında bulundu. Prof. Dr. Şeker, "En iyisi mikrodalga fırında yiyecek pişerken çocuklarla birlikte mutfak dışında başka bir odada beklenmesidir." dedi.
Mikrodalga fırınlar, yemeğin her tarafına aynı anda nüfuz ederek içinin ve dışının aynı anda pişmesini sağlıyor. Yemeğin içinin pişmesini beklerken dışının yanması gibi bir olumsuzluk yaşanmıyor. Hatta, donmuş bir gıda oda sıcaklığında çözüldüğünde görüntüsünde ve lezzetinde değişmeler görülebilir ama mikrodalgada çözüldüğünde donmadan önceki haliyle ortaya çıkıyor.
Prof. Dr. Şeker, bu yüzden sağlık kuruluşlarında donmuş kan ürünlerinin de mikrodalgada çözüldüğüne dikkat çekiyor. Ancak, mikrodalga fırınların kullanımıyla ilgili birçok uyarısı da var. Prof. Dr. Selim Şeker'in verdiği bilgilere göre, mikrodalga fırın çalıştırıldığında elektromanyetik enerji pişecek gıdanın içindeki su molekülleri tarafından soğrularak hızlı titreşime sebep oluyor. Eğer mikrodalga fırında kaçak varsa aynı durum çevresinde bulunan insanlarda da oluşuyor. Özellikle su oranı yüksek dokulara sahip testis ve gözlerde elektromanyetik enerji soğrulması daha yüksek seviyede meydana geliyor. Bu nedenle ciddi zararlar görülebiliyor. Mikrodalga fırınlara yaklaşıldıkça manyetik alanın şiddeti artıyor. Ayrıca mikrodalga, sızıntı da yapabiliyor. Bu yüzden fırın çalışırken mutlaka bir metreden daha uzakta bulunulması gerekiyor.
Radyasyon kaçağı hasta ediyor
Mikrodalga fırının kapağı iyice kapanmadan çalıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Şeker şu uyarılarda bulundu: "Mikrodalga fırın içinde ya da fırın kapağı açıkken yiyecek hazırlanmamalıdır. Mikrodalga fırınlara yiyecekler, özel kaplarla konulmalıdır. Patlayabilir, eriyebilir yapıda kaplarla konulmamalıdır.
Yiyecek piştikten sonra fırından çıkarılıp hücrelerin normal duruma gelmesi için pişmiş gıdanın 2-3 dakika bekletilmesi gerekir. Mikrodalga fırınlar eskidikçe mikrodalga kaçak seviyesinde artma olur. Bu nedenle her yıl fırınların sızıntı seviyesi kontrol edilmelidir. Kullanılmış mikrodalga fırın satın alınmamalıdır.
Mikrodalga radyasyon kaçağının deri kanseri, katarakt, hamile kadınlarda düşük, kalp pili etkisi, baş ağrısı ve baş dönmesi, kan oranında değişim, sinir sisteminde hasar, kalp-damar sisteminde sorunlar ve stres artışı gibi hastalıklara yol açtığı saptanmıştır."
Mikrodalga fırınların kullanım talimatlarına uyulduğu takdirde içinde pişen gıdaya zarar vermediğini belirten Prof. Dr. Selim Şeker şöyle konuştu: "Mikrodalgada pişen yemek ile başka şekilde pişen yemeğin lezzeti farklı olabilir. Bu, ısıtma ve pişirme tekniğinden kaynaklanan, damak tadıyla ilgili bir durumdur. Mikrodalga fırında pişen gıdaların radyasyona maruz kaldığı, yapısının bozulduğu gibi bir bilgiye, bu konuda yapılmış bir araştırmaya rastlamadım."
 
  • Beğen
Tepkiler: mekanik


jackalx_06

jackalx_06

Üye
daha önce duymuştum ,ama ayrıntılı bilgi için teşekkürler enes.
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Reja ederim :ehe
 

mekanik

Üye
sağolsın kardeşim...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt