Megaupload’dan ABD’ye şaşırtan çıkış

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Megaupload’dan ABD’ye şaşırtan çıkış
150 milyondan fazla üyesiyle bir zamanlar dünyanın en büyük dosya paylaşım sitesi olan ancak Ocak ayında kapatılan Megaupload, ABD’nin yasal sınırlarını aştığı gerekçesiyle haklarındaki telif hakkı davasının düşürülmesini talep etti.


Sitesinin kapatılması ve servetine el konmasının ardından tutuklandığı Yeni Zelanda’da yurt dışına çıkmama şartıyla serbest bırakılan Megaupload’un kurucusu Kim Dotcom, mal varlığı geri almak için yasal mücadelesine devam edeceğini açıklamıştı.

Hong Kong merkezli Megaupload’un yetkilileri, Virginia’daki bir yargıca başvurarak, şirketlerinin ABD’de bürosunun bulunmadığını veya ABD merkezli olmadığını belirterek, ABD yasalarından muaf olduklarını savundu.

Megaupload, bir kurumun suçlandığı zaman, suçlamanın şirketin bir yetkilisine yönelik olması ve şirketin ABD’deki bilinen en son adresine gönderilmesi gerektiğini ifade etti. Yetkililer, Megaupload’un hiçbir zaman ABD’de büro kurmamış olmasının, ABD yasaları çerçevesinde kapatılmasını mümkün kılmadığı görüşünde.

TEMSİLCİSİ NEREDE?
Megaupload, 13 Nisan’da görülen duruşmada, ABD hükümetinin dava süreciyle ilgili sıkıntıları bulunduğunun yargıç tarafından belirtildiğini ifade etti. Söz konusu ifade de yargıç, “Megaupload temsilcisi bulunmayan bir davalı... Kısaca, bu kişiler dışarda bir yerlerde olabilir ve bu durumun da değerlendirilmesi gerekiyor” demişti.

Savunmasını yargıcın sözleriyle desteklemeye çalışan Megaupload, “bizim durumumuzdaki bir şirket, kendi tercihi olmadığı sürece ABD’de bir mahkemeye çıkarılamaz” ifadesini kullandı.

Megaupload’un avukatı Ira Rothken, Ars Technica sitesine yaptığı açıklamada, aleyhlerindeki davanın düşmesi halinde, şirkete ait mal varlıklarının da teslim edilebileceğini belirtti. Ancak, Megaupload’un belli suçlardan yargılanan çalışanları ve kurucu Kim Dotcom hakkındaki davalar devam edecek. Dotcom ve diğer davalılar, mahkemede savunmalarını yapmak için el konulan varlıklarının serbest bırakılması gerektiğini savunmuştu.

KAZANDIKLARI TÜM PARAYI İSTİYORLAR
Megaupload, yaptığı başvuruda, ABD hükümetinin telif haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 175 milyon dolar ceza talep ettiğini, bu rakamın şirket hayatları boyunca elde edilen toplam gelirlerden fazla olduğunu belirtti. ABD ayrıca, Megaupload’un kendi yasaları altında yasa dışı kabul edilmeyen faaliyetlerinden elde edildiği paraya da el konmasını istiyor.

Kurucuları ve kendisi suçlu bulunsa bile, Megaupload’un ABD ve ABD yasalarının dışında kalan bölgelerde ve ABD içinde yasa dışı olarak kullanılan hizmetlerinden elde ettiği gelire el konması isteniyor. Megaupload, her iki koşulda şirkete ceza verilmesinin doğru olmadığını savunuyor.

“TELİF HAKKI SUÇ DOĞURMAZ”
Megaupload, gelirlerine el konmasının dışında, telif hakkı ile suçlanmasının da doğru olmadığını savunuyor. Şirket, sivil hukuk kapsamında yargıcın kararına bağlı olan bir konunun, cezai sorumluluk getirmeyeceği ileri sürdü.

Dotcom’un avukatları, “Hollywood’un, telif haklarının ihlal edildiğini öne sürdüğü filmleri için kendisi suçlamada bulunmak yerine, ABD hükümetinin araya girerek, yenilikçi teknolojinin önünü kapatmak adına telif hakkı ihlali doktrinini değiştirdiğini” belirtti. Avukatlar, hükümetin bu hareketiyle, ABD Kongresi ve Yüksek Mahkemesi’nin belirlediği düzeni bozduğunu öne sürdü.

Megaupload, yaptığı savunmada son olarak sitelerinin kapatılmasının ABD Anayasası’nın birinci maddesini ihlal etmek olduğunu öne sürdü. Sitenin avukatları bu kapsamda, sitenin sahip olduğu teknolojinin telif haklarının ihlal edilmeden sunulan içeriğin kullanılmasına izin verdiğine ve ABD’nin sınırları dışındaki böglelerde yasalarını uygulamaya çalıştığını belirtti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt