Maxicep online tavla oyuncuları

Sponsorlu Bağlantılar

EroL

EroL

Emekli Yönetici
Ata tavlada iddaa edemez yahu :P:

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
Atayla zar gibi oynarım tavlada

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Hemen de şikayet etmeye başladılar :ehe
Şikâyet sistemini kullanın bakayım :naughty:

Halit beni tavlada ezerse ben de onu satranç tahtasına gömerim :ehe
Ne de olsa biri zarla oynanıyor diğeri zekayla :naughty:

Aziz™

Aziz™

Üye
iyi anlattın ata.o tavla diyor ben satranç anlaşamadık:ehe

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
Hemen de şikayet etmeye başladılar :ehe
Şikâyet sistemini kullanın bakayım :naughty:

Halit beni tavlada ezerse ben de onu satranç tahtasına gömerim :ehe
Ne de olsa biri zarla oynanıyor diğeri zekayla :naughty:

Pers imparatorunun basveziri Buzur Mehir tarafindan 1400 yil once tasarlanan tavla oyunu; dunyanin en populer oyunlarindan biridir.

Zaman kavramindan alinan ilhamla tasarlanan oyunun zamana boylesine direnmesi son derece etkileyici. Senenin birligi olarak tavla bir tanedir.

4 kosesi 4 mevsimi, tavlanin icindeki karsilikli 6'sar hane 12 ayi, pullarin toplami ayin 30 gununu ,siyah -beyaz pullar gece ve gunduzu, karsilikli 12'ser hane gunun 24 saatini simgeler..

Eski zamanlarda Hint Imparatoru, satranc oyununu Pers imparatoruna,yaninda bir mektup ile hediye olarak gondermistir. Mektubunda oyunla ilgili hic bir aciklama yapmazken soyle bir mesaj yazmistir.

Pers imparatoruna;
Kim daha cok dusunuyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi goruyorsa
O kazanir.
Iste hayat budur...

Pers Imparatoru donemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesaji paylasarak, ondan oyunu cozmesi ve kendisinin de karsilik olarak Hint Imparatoruna hediye edilmek uzere baska bir oyun icat etmesini ister.

Vezir haftalarca calistiktan sonra gonderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu cozer daha sonra da on gunde tavlayi icad eder ve imparatora sunar.

Hint Imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gonderilmek uzere soyle bir mesaj hazirlanir.

Hint imparatoruna;
Evet,
Kim daha cok dusunuyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi goruyorsa
O kazanir.

AMA BIRAZ DA SANSTIR.

Iste hayat budur...

Ata(aziz sanada:ehe) mesajına karşılık gelebilecek en uygun cevapta buydu sanırım :kahve:

Aziz™

Aziz™

Üye
halitcim ben satranç akıl işi tavla değil demedim hatırlarsan ben ilk gel satranç oynayalım dedim sen tavla dedin o yüzden o mesajı yazdım:)anlaşamadık dedim kardeşim

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
kardeşim Ata'ya iyi anlattın dedinya ondan tavla ve satrancın hikayesini anlatmak istedim.sende oku diye parantez içinde yazdım.:)

Aziz™

Aziz™

Üye
kusurumuz olduysa affola halit :op:

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
kusur yok Aziz.Ben kolay kolay sinirlenmem şaka kaldırırım bir yere kadar kusur sorun yok :)

bu güzel konumu saptırmayayım sustum :sır::ehe

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Pers imparatorunun basveziri Buzur Mehir tarafindan 1400 yil once tasarlanan tavla oyunu; dunyanin en populer oyunlarindan biridir. Zaman kavramindan alinan ilhamla tasarlanan oyunun zamana boylesine direnmesi son derece etkileyici. Senenin birligi olarak tavla bir tanedir. 4 kosesi 4 mevsimi, tavlanin icindeki karsilikli 6'sar hane 12 ayi, pullarin toplami ayin 30 gununu ,siyah -beyaz pullar gece ve gunduzu, karsilikli 12'ser hane gunun 24 saatini simgeler..
Eski zamanlarda Hint Imparatoru, satranc oyununu Pers imparatoruna,yaninda bir mektup ile hediye olarak gondermistir. Mektubunda oyunla ilgili hic bir aciklama yapmazken soyle bir mesaj yazmistir. Pers imparatoruna; Kim daha cok dusunuyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi goruyorsa O kazanir. Iste hayat budur...
Pers Imparatoru donemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesaji paylasarak, ondan oyunu cozmesi ve kendisinin de karsilik olarak Hint Imparatoruna hediye edilmek uzere baska bir oyun icat etmesini ister. Vezir haftalarca calistiktan sonra gonderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu cozer daha sonra da on gunde tavlayi icad eder ve imparatora sunar. Hint Imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gonderilmek uzere soyle bir mesaj hazirlanir.
Hint imparatoruna; Evet, Kim daha cok dusunuyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi goruyorsa O kazanir. AMA BIRAZ DA SANSTIR.
Iste hayat budur...
Ata(aziz sanada:ehe) mesajına karşılık gelebilecek en uygun cevapta buydu sanırım :kahve:
:kop2:
Yok artık... Hayatımda daha düzmece bir masal daha duymadım :kop: Tavlaseverlerin uydurmasından öte değil...

Satrancın ne zaman bulunduğu belli değildir, bilinmez. O kadar eskidir yani :D

Vezir haftalarca calistiktan sonra gonderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu cozer
:kop::kop::kop:
Bu ne vezirmiş arkadaş :D Bizler binlerce yıldır çözemedik adam birkaç haftada çözdü :d::d::d:

Satrancın ilk 4 hamlesi (2 beyaz ve 2 siyah hamle) 197229 farklı şekilde oynanabilir
Bak Halit sadece ilk 4 hamle diyorum arkadaşım :D Ve açılış en kısır hamlelere sahiptir :D Ve bazı oyunlar 100 hamleyi geçer :D
Al sana hesabı:

Biriçte 4 oyuncunun her birine 13'er kupa, maça, sinek ve karo gelmesi olasılığı 9 x 10 üssü 27 ' de 1'dir; fakat satrançtaki olasılıklar yanında bu sayı hiç kalır. Maurice Kraltchik, Matematik Eğlenceleri adlı kitabında bunu hesapladı. İlk 5 hamlede her iki tarafın 20 değişik hamle ve 6.-40. hamle arası 30 değişik hamle yapılabileceği kabul edilirse, 40 hamlelik bir satranç oyununun 25 x 10 üssü 115 farklı biçimde oynanabileceği hesaplanmıştır. 27 hamlelik bir oyun ise 115 x 10 üssü 75 farklı şekilde oynanabilir.
25 x 10 üssü 115 ne anlama geliyor hayal edebiliyor musun :D Ben edemiyorum :D
Ve bak ne diyorum: Oyun olur 100 hamleyi de geçersin :D

Ne vezirmiş arkadaş :D Şakkadanak çözüvermiş :d:

Diyelim ki senin hikâye gerçek...
O vezir, satranç oyununu görünce karşılığında tavlayı göndererek yalnızca şunu söylemek istemiş olabilir:
Sizin zekanız bunu keşfedebiliyorsa inşallah şansımız yaver gider :d:

( )

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
Sen olaya matematik olarak bakıyorsun sadece.ama tavla öyle değil.adamın demek istediği hayat.satranc daha çok düşünme gerektirir.zeka geliştirir.ama içinde eğlence , gülme , arkadaşlık , sohbet insana hayata dair bir şeyler arıyorsan o yok.
Tavla yukarıdakilerin hepsini barındırır.o dediğin rakamlar olmasada olasılıklar çok fazladır.satrancta fazla olasılık var bunun sonucuda biri çok durağan ve sıkıcı diğeri ise çok eğlenceli bir oyun haline gelir.satranc tabiki mükemmel bir oyun ama hayatta da olduğu gibi her şey sadece matematiğe dayanmaz.

Atacım vezir söylemiş zaten son sözü ikisinde de aynı şeyler var.ama hayatta şans olması lazım.çünkü hiç bir şey planladığımız gibi gitmez.

Bu arada efsane değil gerçek hikaye:) bileceğini umuyordum :s

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Sen olaya matematik olarak bakıyorsun sadece.ama tavla öyle değil.adamın demek istediği hayat.satranc daha çok düşünme gerektirir.zeka geliştirir.ama içinde eğlence , gülme , arkadaşlık , sohbet insana hayata dair bir şeyler arıyorsan o yok.
Tavla yukarıdakilerin hepsini barındırır.o dediğin rakamlar olmasada olasılıklar çok fazladır.satrancta fazla olasılık var bunun sonucuda biri çok durağan ve sıkıcı diğeri ise çok eğlenceli bir oyun haline gelir.satranc tabiki mükemmel bir oyun ama hayatta da olduğu gibi her şey sadece matematiğe dayanmaz.

Atacım vezir söylemiş zaten son sözü ikisinde de aynı şeyler var.ama hayatta şans olması lazım.çünkü hiç bir şey planladığımız gibi gitmez.

Bu arada efsane değil gerçek hikaye:) bileceğini umuyordum :s
Halit'ciğim bir kere hikâye %100 kolpa. Emin olabilirsin. :)

İkincisi ise;
satranc daha çok düşünme gerektirir.zeka geliştirir.ama içinde eğlence , gülme , arkadaşlık , sohbet insana hayata dair bir şeyler arıyorsan o yok.
satrancta fazla olasılık var bunun sonucuda biri çok durağan ve sıkıcı
Bu sözlerin bende şok etkisi yarattı :)
Hayatımda satrancın yeri o denli büyüktür ki anlatamam, herhalde şok bundan kaynaklandı :)
Dışardan bakıldığında o tahtanın başında 2 kişi oturur ve saatlerce bakar, bakar, bakar... Arada bir de hamle yaparlar...

Ama içine girdiğinde yaşayabileceğin en büyük savaşı yaşarsın orada!.. Heyecan dorukta seyreder, her geçen dakika ömründen ömür gider. Notasyon kağıdına hamle yazmak için bile zaman kaybetmek istemezsin. Öyle bir strateji kurar ve rakibini alt etmeye çalışırsın ki an gelir o savaşı kaybetmektense canını kaybetmeyi dilersin. Piyonunu kaybettiğinde evladını kaybetmişçesine acı çekersin... Hayatın aslında satranç olduğunu farkedersin an gelir...

Fazla uğraşırsan resmen kafayı sıyırma noktasına gelirsin. Ben tuvaletin kare taşlarına bakarak Budapeşte Gambitini oynadığımı bilirim. Kare her şey benim için satranç alanı olmaya başlamıştı bir ara :kıskıs:

Ve inan bana insanın hayata bakış açısını değiştirir satranç. Yazarım uzun uzun onu da ama yeri değil :)
Olaya kesinlikle matematik açısından bakmıyorum. Hiç bakmadım o açıdan. Yaşattığı hisleri bir bilsen :)
Gönderdiğim yazıda başlık Satranç ve Ruh idi...

Hee, bu arada tavla da bilirim. Zevkli oyundur gerçekten de. Oynarız bir ara :)

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi

linki kontrol et Ata.Wikipedia sallamaz sanırım.zaten ben başka çok doğru kaynaklardan defalarca dinledim duydum ve okudumda örnek olsun.hatta yazıyı kopyalayım buraya :)

Tavla, özel bir platform üzerinde 15 siyah, 15 beyaz taşla oynanan iki kişilik oyun.Dünyadaki en eski oyunlardan biri olduğu,Büzur Mehir'inse oyunu biraz geliştirdiği,yapılan kazılardan anlaşılmıştır.Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde de tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir.

Bilindiği kadarı ile, 1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan'ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Tavlada karşılıklı altışar hane 12 ayı, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü , karşılıklı 12'şer hane de günün 24 saati temsil eder.

her geçen dakika ömründen ömür gider. Notasyon kağıdına hamle yazmak için bile zaman kaybetmek istemezsin. Öyle bir strateji kurar ve rakibini alt etmeye çalışırsın ki an gelir o savaşı kaybetmektense canını kaybetmeyi dilersin.

kardeşim dediğimde bu işte ben bunu yaşamak istemem yenilirsem beni kızdıran arkadaşa uyuz olurum en fazla ama genel anlamda eğlenirim.

satrancıda sevmediğimden değil kasparovun maçlarını televizyonlar yayınlardı bütün dünya gibi bennde merakla beklerdim sonucunu.çokta güzel oyun kötülemek için değil sadece ben tavladan daha fazla zevk alıyorum ve zeka gerektiren bir oyun zaten oyunu bir şablon üzerinden oynarsan kazanma olasılığın yok zevkide olmaz.sende biliyorsun oyunu.ama şansta çok büyük bir faktör güzel zaman geçirmek için birebir.şunu dersen sana kesinlikle katılırım daha basit bir oyun.(ama gözüktüğü gibide değil;) )

bak sen hikayeye inanmadın ama bizde hikayedeki duruma düştük :ehe

Aziz™

Aziz™

Üye
ata halit konu uzamadımı sizce:naughty:çektirmeyin kulaklarınızı bana:ehehadi ata biz satranca halitcimde tavlada milletin boyunun ölçüsünü alsın

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
hacı hobi konusu bunları yazmıcazda neyi yazcaz;)

Aziz™

Aziz™

Üye
az biraz tartışma olmaya başladı ondan halit baksana son iki sayfa sadece yok şu şöyle şu böyle falan baya uzadı o yüzden halitcim:)

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
Tartışma mı? :) Beyin fırtınası diyelim :ehe yok ya tartışma falan yok.

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici

linki kontrol et Ata.Wikipedia sallamaz sanırım.zaten ben başka çok doğru kaynaklardan defalarca dinledim duydum ve okudumda örnek olsun.hatta yazıyı kopyalayım buraya :)

Tavla, özel bir platform üzerinde 15 siyah, 15 beyaz taşla oynanan iki kişilik oyun.Dünyadaki en eski oyunlardan biri olduğu,Büzur Mehir'inse oyunu biraz geliştirdiği,yapılan kazılardan anlaşılmıştır.Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde de tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir.

Bilindiği kadarı ile, 1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan'ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Tavlada karşılıklı altışar hane 12 ayı, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü , karşılıklı 12'şer hane de günün 24 saati temsil eder.

kardeşim dediğimde bu işte ben bunu yaşamak istemem yenilirsem beni kızdıran arkadaşa uyuz olurum en fazla ama genel anlamda eğlenirim.

satrancıda sevmediğimden değil kasparovun maçlarını televizyonlar yayınlardı bütün dünya gibi bennde merakla beklerdim sonucunu.çokta güzel oyun kötülemek için değil sadece ben tavladan daha fazla zevk alıyorum ve zeka gerektiren bir oyun zaten oyunu bir şablon üzerinden oynarsan kazanma olasılığın yok zevkide olmaz.sende biliyorsun oyunu.ama şansta çok büyük bir faktör güzel zaman geçirmek için birebir.şunu dersen sana kesinlikle katılırım daha basit bir oyun.(ama gözüktüğü gibide değil;) )

bak sen hikayeye inanmadın ama bizde hikayedeki duruma düştük :ehe
Vikipedia özgür bir ansiklopedidir Halit. Yazarlar yazdıklarından sorumludurlar. :)

Hikayenin satrançla ilgili kısmı beni ilgilendiriyor. Ki orası da bir sürü çelişki içeriyor ki aşağıda uzun uzun anlattım, tekrarlamayacağım. Gerçek olmadığı ortada. Yoksa taşları kemikten yapılıyormuş falan :ehe olabilir...

Ben sana oyunun seni içine nasıl çektiğini, "varlığını" nasıl hissettirdiğini anlattım, yoksa saçımı başımı yolmuyorum :gul: İstanbul çapında pek çok turnuvaya katıldım, herkes gibi galibiyet için oynasam da yenilince masadan kalkarken rakibimin elini sıkmayı da bildim. Satranç tavla gibi kendini tekrarlayan yineleyen bir oyun değildir. Tavlada 6-1 bellidir, 3-5 bellidir, 4-2 bellidir. 6-6 bellidir, 3-1 bellidir, 2-1 belli değildir belki, 3-2 belli değildir ama yapılacaklar az çok bellidir. 2 tane kırık mı vereceksin?.. :)
En fazla açık oynamak/risk almak ile risk almamak arasında gider gelir oyun... Onun da varyasyonları az çok ortadadır. Gerisi de şans...

Satrançta sırf açılış üstüne sayısız ansiklopedi (gibi kitap) var yahu... Yalnızca "açılış"...
Bunun bir de oyun sonu taktikleri var, oyun ortası taktikleri var, gambitleri var savunmaları var açık-yarı açık -kapalı oyunları var, var oğlu var :D

Ama şu anda yanlış bir şey yapıyoruz. Tavla bir şans oyunudur. Satranç ise olimpiyatlarda yerini almış bir spordur hatta bana göre bir sanattır... Tavlada zeka vardır elbette ama o kadar zeka monopoly'de de var, risk'de de var, kızma biraderde de var :) Neticede şans oyunu bunlar.

He alınan zevke bir şey diyemeyeceğim. Ama ben işi şansa bırakmayı sevmem :naughty:

Üst Alt