Masa üstü veya laptop bilgisayarlara Android İşletim Sistemi kurmak

Sponsorlu Bağlantılar

mitat03

mitat03

Üye
    Konu Sahibi
Masa üstü veya laptop bilgisayarlara Android İşletim Sistemi kurmak
Hayatımıza tablet bilgisayarlar hızla giriyorken, sıkça duymaya başladığımız bir işletim sistemi var. Google'ın Android işletim sistemi.

Açık kaynak kodlu işletim sisteminin geliştirilmesi 2005 yılına dayanıyor. İlk sürümü olan 1.0 ise 23 Eylül 2008'de duyuruldu. Daha sonra 1.1, 1.5, 1.6, 2.0/2.1, 2.2, 2.3 ve son olarakta 3.0 versiyonları bulunuyor.

En yaygın kullanılan sürümü 2.1 ve 2.2 diyebiliriz. Pek çok tablet 2.1 veya 2.2 sürümleri ile piyasaya sürülüyor. Linux tabanlı bu işletim sistemi, her sürümünde kendini geliştirerek daha stabil ve hızlı bir hale geliyor.

Peki Android işletim sistemini bir tek tabletlerde mi kullanabiliyoruz? Tabiki de hayır. x86 sürümleri ile masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımızda, Android işletim sistemini çalıştırabiliyoruz. Windows işletim sistemi gibi bir kurulum gerektirmiyor. USB Flash disk'inize kurup direk çalıştırabiliyorsunuz ya da hard diskinizede kurabilirsiniz. Tercih sizin.

Yazımızda Android işletim sistemini bilgisayarlarınıza nasıl kuracağınızı anlatacağız.

Bilgisayarlarımızdaki işlemcilerin çoğu x86 sınıfı işlemciler oldukları için, x86 işletim sistemleri ile çalışırlar. Tabletlerdeki işlemcilerin x86 desteği olmadığı için, evimizde kullandığımız işletim sistemlerini emulatörsüz çalıştıramazlar. Bu yüzden indireceğimiz Android sürümü x86 olmalı.
Anlatımımızda Android x86 1.6 R2 sürümünü göstereceğim. Çünkü denediğim 3 bilgisayarda da stabil bir şekilde çalıştı. Diğer sürümlerde aynı anlatıcağımız şekilde kuruluyor. Sadece internetten daha yeni bir sürümün iso'sunu indirmeniz yeterli.

Hadi Android işletim sistemini bilgisayarlarımıza yükleyelim.

1.ADIM : İlk olarak Android x86 1.6 R2 sürümünün iso'sunu aşağıdan indiriyoruz.


2.ADIM: Kullanmak istediğimiz Android sürümünün iso uzantılı dosyayı indirdik. Androd işletim sistemini kuracağımız flaş diske aktarmak için bir program kullanıyoruz. UNetbootin adlı bu program, iso dosyasını açıyor ve bilgisayar ilk açılışta Android'i Boot edecek şekilde hazırlıyor. Artık hepimiz de flaş disk olduğu için, flaş disk üzerinden kurulumu anlatacağım.



UNetbootin programını açıyoruz, Bilgisayarınızda flash disk'in takılı olduğundan emin olun. Programı açtığımzda karşımıza çıkan pencereden, 3 nokta (...) yazan butona tıklıyoruz ve indirdiğimiz iso dosyasının yerini gösteriyoruz. Diskimage seçeneğini işaretliyoruz ve flaş diskin takılı olduğu alanı seçiyoruz. Bizim denediğimiz sistemde flash disk F sürücüsü olarak göründü. Ayarları yaptıktan sonra tamam diyoruz.

Karşımıza kurulum ekranı geliyor ve flaş diskimize kurulum gerçekleşiyor.

Kurulum tamamlanıyor. Flash disk'ten direk kuruluma geçmek istiyorsanız, şimdi yeniden başlat diyebilirsiniz. Çıkış diyerek işlerinize devam edip sonra da yeniden başlatabilirsiniz.

3.ADIM: Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra, Hard disk ya da CD ROM yerine USB'nin boot edilmesini ayarlamamız gerekiyor. Yani bilgisayar flaş diskten başlatılacak. Bu ayarı da BIOS'tan yapıyoruz. Bilgisayarların BIOS ekranları farklıdır ama genelde hepsinde Boot sekmesi vardır. Boot aygıtlarından Removable Devices ya da takılı olan USB cihaz gözüküyorsa o seçilir ve ayarlar kaydedilir. Sistem bundan sonra çıkarılabilir disk takılı olduğunda, buradan başlatılır.

4.ADIM : Eğer buraya kadar doğru yaptıysanız, karşınıza bilgisayarı restart ettikten sonra
android logolu bir ekran gelecektir.

En üstteki "Live CD- Run Android -x86 without installation" seçeneğini seçerseniz, kurulum yapılmadan direk flaş diskinizden çalıştırırsınız. En alttaki "Installation-Install Android-x86 to harddisk" seçeneği ile de, hard diskinize Android işletim sistemini kuruyorsunuz. Biz en üsttekini pratik bir şekilde açmak için seçiyoruz. Android sistemi açılıyor.

Android işletim sistemini bilgisayarımızda açtık. Ve kullanmaya başladık. Dikkatimizi hızı çekti. Tıkladığınız an açılması bir oluyor.

Android'in geniş bir uygulama yelpazesi olduğunu düşünürsek, internetten e-posta bekleyen, sayfalara bakan, günlük işlerini yapan netbook kullanıcıları için önerilebilir. Hem şarj süreniz daha artar, hem de daha hızlı sekilde ufak işlerinizi halledebilirsiniz.

Android x86 1.6 R2 sürümünün yeni üst sürümlerini de kullanabilirsiniz. Ama dediğim gibi her cihazda stabil çalıştıramadığımız için, en stabil sürüm olan 1.6 yı seçtik.

Android 2.2 sürümü veya daha başka sürümlerin de kurulumu aynı.


 


mciliv

Üye
"Android'i doğru processor, dokunmatik ekran ve android Market erişimi ile kullandığınızda beklentinizi karşılıyor...Zaten dokunmatik ekranlı, mobil ve ARM işlemcili cihazlara uygun küçük hafıza kaplayan yazılımları geliştirmeye müsait altyapısı ile Microsoft'un gözünü korkutuyor...

Ben hepsiburada'dan donanımhaber'deki yorumlar üzerine android 2.2'li tablet reedPAD'i aldım...galaxy'i ve streak'i denemiştim...daha iyi bir market ulaşımını görmedim...herkese tavsiye ederim. Özellikle ayrı grafik işlemcisi olmasından dolayı 3D oyunlardaki performansı inanılmaz..bu siteden bakabilrisiniz.. "

 
HackerCelik

HackerCelik

Üye
Vayy güzel anlatım olmuş teşekkürler. Boş bi vaktimde denicem.
 
eaagent

eaagent

Üye
Beyler oyun ve uygulamaları açıomu bari
 
mitat03

mitat03

Üye
    Konu Sahibi
61semih

61semih

Üye
keşke su androit i ceptelefonlarınada kurabılsek.hoş htc hd2 ye kuruluyor fakat cok arastırdım ama touch2 ye olmuyor :S
 

saidgoren

Üye
ewt çalışıyor faka hiçbir işlem yapamadım. bilgisaayrımın klavyesini kullanamıyorum.
ayrıca ana ekran dısında hiçbir yere giremerdim. tuş takımı kilitli gözüküyor.

kullanabilen var mı?
 

umitpa1x

Üye
suruculer ve mause klavye falan aparatı nasıl tanıtcaz peki.... i9000 galax s kullanıyorum hızı benı buyuledi leptopumada android kurmak istiyorum.. yardımcı olursanız sevinirim kurup caliştiran varmı mausla falan....?
 
cCc Maxcı cCc

cCc Maxcı cCc

Üye
Eyvallah reis boş zamanda deneriz:oke:
 
Uruloki

Uruloki

Üye
valla 100 kişi tarafından geliştirilen açık kaynak nladar iyiyse o kadar iyi bir işletim sistemi bence türk malı pardusu kullanmak daha mantıklı en azından sorun yaşamazsınız çünkü android pc ler için değil tam olarak netbook ve tabletler için ideal ama kendi pcnizde değilde gücü fazla olmayan bir netbook da deneyebilirsiniz
 

mamala

Üye
anlatım ,çalışma ve paylaşım için teşekkürler benenedim sorun yok anlatımı uygulayın gerisi kolay not belki olurya fareniz androıd açıldığında ekran kilidini açmak için sağa doğru çakmek için malum fare kullanılıyor bıos dan fere ayarlarını açın .sonra androıd çalışmıyor demeyiin
 
Masha

Masha

Üye
Deneyen varmı çok güzel paylaşım ama pek bu teknik konularda kendime güvenmiyorum. Eğer kesin bir çözüm oluyorsa yapamayı denerim.
 

hasan0338

Üye
Evet bendede reedpad 2 var bende hepsiburadadan aldım çok memnunum
 
xzs

xzs

Üye
bilg. kurdum.guzel calisiyor fakat win7 acamiyorum.surekli android aciliyor. nasil win7baslatacagim yardim lutfen
 
JUSTİNBB

JUSTİNBB

Üye
klavye ve fare sorunsuzca çalışıyor mu ? windowstaki gibi fare imelci var dimi ?? internetteki videoları oynatır mı ? :D :D
-Çok Saol Süper Paylaşım.
 
xzs

xzs

Üye
DIKKAT arkadaslar... bilgisayariniza kurmayin karttan calistirin.. yoksa benim gibi bilg coker
 
N1C<-lazımdeğil

N1C<-lazımdeğil

Üye
DIKKAT arkadaslar... bilgisayariniza kurmayin karttan calistirin.. yoksa benim gibi bilg coker

karttan çalıştırın derken ??

----------Eklendi @ 15:47:27 ---------- Yazıldı @ 15:46:44 ----------

nasıl 52mb oluyor onu anlamadım ??
 
N1C<-lazımdeğil

N1C<-lazımdeğil

Üye
virtualbox ile kurdum, beğenmedim.
 
xzs

xzs

Üye
karttan çalıştırın derken ??

----------Eklendi @ 15:47:27 ---------- Yazıldı @ 15:46:44 ----


unet programı ile hafıza kartına at. bilgisayar açılırken (genelde f2 tuşu ile )boot ekranında usb yi seç yeterli. bilgisayara kurduğunuzda sistem çöküyor. fakat ben bilgisayara unet üzerinden kurdum. açılışta unet mi win7 mi diye soruyor. yalnız yaptığınız değişiklikleri hafızada tutamıyor.
 


Üst Alt