Marsta su izleri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Necmati

Necmati

Üye
    Konu Sahibi
Marsta su izleri



NASA’nın Mars aracı Spirit’in saplanıp kaldığı noktadaki toprak analizleri, bölgede bir dönem suyun var olduğuna ilişkin izler ortaya koyuyor.

NASA’nın 4 Ocak 2004 tarihinde Mars yüzeyine indirdiği keşif aracı Spirit, 1 Mayıs 2009’da toprağa saplanarak hareketsiz kalmıştı. Fakat bu olumsuzluk beraberinde sürpriz bir gelişmeyi getirdi.

Washington Üniversitesi’nden gezegen bilimci Ray Arvidson, yeni keşfini anlatıyor, “Aracın ön tekerleği çalışmadığından geriye doğru götürmeye çalışıyorduk ki saplanıp kaldı. Saplandığı sırada yüzey toprağının oluşturduğu kabuğu da kırdı. Kırılma sayesinde ulaştığımız toprağın alt kısmının normal bir görünüme sahip olmadığı dikkatimiz çekti.”
Araç saplanma nedeniyle bir yere hareket edemediğinden, ekip bulunduğu noktada araştırmasına devam etmesine karar vermiş. Böylece Spirit o noktayı katman katman incelemeye başlamış. Toprak analizleri 2009 Nisan’ından Ocak 2010’a kadar sürmüş. Geçtiğimiz Mart ayında ise Mars’ın kışa girmesi nedeniyle yeterli güneş ışını alamayan Spirit, bataryalarını şarj edemeyerek sessizliğe büründü.
Aracı yöneten ekibin başında bulunan Steve Squyres, şu an devam etmekte olan bekleyiş süresince mevcut toprak verilerini değerlendirdiklerini belirtiyor. “Aracın gömülü bulunduğu katmanların silis, hematit ve jips gibi çözünmez mineralleri barındırıyor. Fakat alt tabakalara indikçe demir sülfatın suda erimesiyle meydana gelen çözünebilir bileşiklerin her katmanda artan miktarda bulunduğunu gördük.”
Arvidson, yüzbinlerce yıl ya da çok daha öncesinde, Mars henüz yuvarlak halini tam olarak almamış ve görece çarpık bir formdayken, Spirit’in şu an durduğu noktaya kar yağdığını ve eriyerek alt tabakalara süzüldüğünü tahmin ediyor. Fakat bunun bir su birikintisi şeklinde değil, ancak bir su filmi halinde olabileceğinin de altını çiziyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

___kaptan___
Cevap
0
Görüntüleme
276
___kaptan___
___kaptan___
Cevap
2
Görüntüleme
458
___kaptan___
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
400
hikmet366
doctorrr
Cevap
6
Görüntüleme
518
esokmen


Üst Alt