NASA'dan Okyanus Doğrulaması!

Sponsorlu Bağlantılar

___kaptan___

___kaptan___

Üye
    Konu Sahibi
NASA'dan Okyanus Doğrulaması!
Güneş Sistemi’ni aradıkça her geçen gün daha fazla su buluyoruz ve elbette bu mikroskobik düzeyde de olsa yaşam bulma ihtimalimizi ya da bir gün Dünya dışında koloniler kurma ihtimalimizi artırıyor (en çok düşlediğim şeydir :kıskıs: ).

Enceladus’ta su bulunduğunu bir süredir biliyoruz; ancak NASA, sonunda Saturn’un buz kaplı uydusunun buzlu zemininin altında bir süre önce gözlemlenen hidrotermal faaliyetler ile tespit edildiği üzere, tüm küreyi kaplayan devasa bir okyanus olduğunu doğruladı.



Açıklama, 1997 yılında fırlatılan ve 2004 yılında Saturn’e ulaşarak veri göndermeye başlayan, 10 yıldır da bu dev gezegen ve uyduları üzerinde çalışmalar yürütülmesini sağlayan Cassini görevini yürüten ekip tarafından yapıldı.
Araştırma ekibi, dış katmanı kaplamış olan buz kütlesinin uydunun en iç kısımlarına kadar inmediğini tespit ettiklerini açıkladı.

Enceladus, keşif onaylanmadan önce Güneş Sistemi’nde yüzeyinden sıvı püskürten gayserler bulabileceğimiz birkaç küreden biriydi ki; Cassini görevi ile yüzeyden fışkıran bu sıvının su olduğunu keşfetmemiz çok uzun sürmedi.

Ekip büyük bir titizlikle uzun süre boyunca Enceladus’un yörüngesini takip edip titiz hesaplar yaptıktan sonra Saturn’un yer çekiminin bu kısmen küçük kürenin yörüngesini sarstığını keşfetti ve bu bilgiyi kullanarak gezegenin iç kısmını haritalandırmayı başardı.



Takımın dayandığını prensip ise gezegenin iç kısmı ve yüzeyinin sıkı sıkıya bir kaya katmanı ile bağlı olması halinde sergileyeceği hareketler ile yüzey ve iç katman arasında sıvı olduğunda sergilemesi beklenen hareketlerin karşılaştırılması oldu ve bu sayede Enceladus’un yüzeyini kaplayan katman ile kaya çekirdeği arasında bu iki katmanı ayıran bir su katmanı olduğunu keşfettiler.

Elbette Cassini bu keşifle birlikte görevini bitirmiş değil, Ekim ayının sonunda, yüzeyin sadece 49 kilometre üzerinden bir yakın geçiş gerçekleştirecek olan uzay aracı, bu son derece yakın geçiş sırasında buzlu suyu yüzeye püskürten kaynaklardan birinin üzerinden geçecek.

Enceladus dışında NASA’nın üzerinde çalıştığı bir başka ıslak küre olan Jüpiter’in uydularından Europa da yüzeyinde okyanus barındıran uydulardan biri, NASA’nın bir sonraki hedeflerinden olan Ganymede de Jüpiter’in yüzey okyanusuna sahip kürelerden.

Güneş sistemimizde su veya buz bulunan başka aylar da mevcut ve görünen o ki; neredeyse baktığımız her yerde su ya da suya ait izler bulabiliyoruz.

İlerleyen günlerde NASA'nın gelişmelerini bekliyoruz bakalım başka hangi gezegen yahut uydularda su izine rastlanacak :bilmm
 


Üst Alt