Mars inişe hazır!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
    Konu Sahibi
Mars inişe hazır!




NASA'nın Mars'ta yaşam belirtisi olup olmadığını anlamak için fırlatılan araç, gezegene iniş yapmaya hazırlanıyor.

Hoolywood'un yeşil tenli uzaylıların geldiğini anlattığı filmlere esin kaynağı olan komşu gezegen, insan yapımı son aracı ağırlamaya hazırlanıyor. Tekerleklerin yere değdiği ana kadarki yolculuk iki aşamada gerçekleşiyor.

Yolculuğun ilk aşaması geçen sene 26 Kasım'da başladı: Atlas V roketi Cape Caneveral üssünden fırlatıldı. Mars Güneş Sistemi'nde Dünya'nın dışındaki yörüngeyi izliyor; komşu gezegenler iki yılda bir, "en yakın" konumlanmayı alıyor; Mars seferleri de çoğu zaman bu yakınlaşmalar hesaplanarak planlanıyor.

Gezegenler güneş çevresinde en yakın konumlarını aldıklarında aralarında yaklaşık 55 milyon kilometrelik bir mesafe kalıyor.

ABD, Mars'a ilk seferini 28 Kasım 1964'te düzenledi, o günden beri komşu gezegene çok sayıda araç gönderildi.
NASA'nın yüzeye indirmeyi başardığı Pathfinder adındaki keşif aracı Mars yüzeyinden bilgiler gönderdi.

Yolculuk dokuz ay sürdü

Roket, esas olarak Mars Bilim Laboratuvarı adı verilen uzay aracını taşıdı. Araç, Mars'a yaklaşık dokuz ay süren yolculuğu sırasında zaman zaman roketlemelerle yönünü aldı.

Mars Bilim Laboratuvar'ı şimdi Mars yörüngesinde bulunuyor.

Pazartesi günü, seferinin ikinci aşaması gerçekleştirelecek ve "Curiosity" (Merak) adı verilen araç yüzeye indirilmeye çalışılacak.

ABD'nin Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Mars yüzeyinde en az iki aracı bulunuyor.
Merak aslında, bir ton ağırlığında dört tekerlekli bir araç; ağır olduğu için özel bir yöntemle indirilmeye çalışılacak.
Merak'ın varışı NASA'nın Mars ile ilgili çalışmalarının yeni bir aşamaya geçtiğinin habercisi.

Mars Keşif Programı'nın Başkanı Doug McCuistion "Bu son sefer, Mars ile ilgili keşif programının dönüşümünü ifade ediyor. Bundan önce gezegenin su tarihini anlamaya çalışıyorduk, bundan böyle, şu anda ya da geçmişte Mars'ta hayat olup olmadığını anlamaya çalışacağız" dedi.


Curiosity'nin teknik donanımı arasında lazerli bir kazı cihazı da bulunuyor. NASA bu proje için 2 buçuk milyar dolar ayırdığını söylüyor. Curiosity topladığı bilgileri Mars yörüngesindeki uydu üzerinden dünyaya iletecek. Curiosity'nin en az iki yıl keşif gezileri yapması planlanıyor.

 
15097

15097

Üye
:eller:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt