Tavsiye Lityum pillerin ömrü & tamamen boşaltmanın sakıncaları

Sponsorlu Bağlantılar

muratbeyim

muratbeyim

Üye
    Konu Sahibi
Lityum pillerin ömrü & tamamen boşaltmanın sakıncaları
Lityum iyon pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.

%100 seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.

Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0 °C derecede %2'ye, 25 °C derecede %4'e, 40 °C derecede ise %15'e düşer.

Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. ya da kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

Li-iyon piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.

***Cihazın şarjını, USB kablo ile bilgisayardan değil, kendi şarj aleti ile yapmanız gerekiyor.

• Piliniz tam dolduktan sonra çıkartıp tekrar şarja takmayın. Bump Charging denilen bu yöntem çok az ek kullanım süresi sunabilir ama pilinizin toplam ömrünü kısaltır.
*** Cihazı şarj etmek için pilin tamamen boşalmasını beklemeyin. Yukarıda da anlatıldığı gibi lityum pilin tamamen boşalması ömrünü kısaltıyor. Pil durumu %15-20 lere gelmişse hemen şarja takınız.

Kaynak:

• Beğen
Tepkiler: yaren_dede

KinG Tornado

KinG Tornado

Üye
:hmmm Yararlı Bilgi Umarım Herkes Değerini Anlar Bataryaların

• Beğen
Tepkiler: muratbeyim
tmytrnc_

tmytrnc_

Üye
Günümüzün en büyük sorunu batarya şişmesi yararlı bilgi bilgi ellerine sağlık üstad

• Beğen
Tepkiler: muratbeyim

MaxipmaN

Üye
note2 %15te takın diyor ben 8de takarım genellikle %15 erken değil mi

muratbeyim

muratbeyim

Üye
    Konu Sahibi
note2 %15te takın diyor ben 8de takarım genellikle %15 erken değil mi

Bu işin uzmanları diyor ki:
Cihazı şarj etmek için pilin tamamen boşalmasını beklemeyin. Yukarıda da anlatıldığı gibi lityum pilin tamamen boşalması ömrünü kısaltıyor. Pil durumu %15-20 lere gelmişse hemen şarja takınız.

• Beğen
Tepkiler: MaxipmaN

MaxipmaN

Üye
Bu işin uzmanları diyor ki:
Cihazı şarj etmek için pilin tamamen boşalmasını beklemeyin. Yukarıda da anlatıldığı gibi lityum pilin tamamen boşalması ömrünü kısaltıyor. Pil durumu %15-20 lere gelmişse hemen şarja takınız.
c6tıyı 20de takıncada daha az gidiyordu 10da taksam yeterli 2.5sene gider ben hırpalamam zaten başka türlü 3-4günde bir takıyom

Üst Alt