Linux Googleın Canını Sıkıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kobra_FighterTR

Kobra_FighterTR

Üye
    Konu Sahibi
Linux Googleın Canını Sıkıyor
Linux ve Google… İkisi de kısıtlamaları yıkan özgürlükçü yapılarıyla tanınıyor. Ürettikleri işletim sistemleri ve sağladıkları hizmetler açık kaynak kodlu olduğu için ücretsiz olarak alınıp, istenilen şekilde kişiselleştirilebiliyor. Ancak özgürlükçü Google’ın başı, diğer özgürlükçü Linux ile ciddi dertte. Sebebi ise Google’ın Linux bileşenlerinden bazılarını izinsiz olarak kullanması. ,
İnternet devi Google, kendi sunucularında, bazı Linux bileşenlerini kullandı. Açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux, Google’a, kendisine ait bileşenleri izinsiz kullanarak bundan ticari fayda sağladığı gerekçesiyle dava açtı. Davanın sonucunu az sonra söyleyeceğiz ama önce detaylardan biraz daha bahsedelim.



Google’a dava açan telif hakkı sahibi, Bedrock Computer Technology, Yahoo, MySpace, Amazon, PayPal ve AOL gibi dev şirketlere de benzer sebepler yüzünden dava açmıştı. Benzer davaların pekçoğu da Bedrock yani Linux açısından olumlu sonuçlanmıştı. Bu kez de farklı olmadı. Yüksek Mahkeme, Google’ı patent ihlali yaptığı gerekçesiyle 5 milyon dolarlık tazminat cezasına çarptırdı.
Google gibi Global bir şirket için 5 milyon dolarlık tazminat devede kulak gibi durabilir ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Amerika’da akıllı cihazların ve tabletlerin en çok tercih ettiği mobil işletim sistemi Android’de sayısız Linux bileşeni yer alıyor. Linux bu kazandığı bu davadan güç alarak Android OS için bir dava daha açarsa onun altından kalkmak bu kadar kolay olmayabilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt