Laptop'un ısınıyorsa gir içerii !! :)

Sponsorlu Bağlantılar

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Laptop'un ısınıyorsa gir içerii !! :)
Laptopunuz durup dururken çok gürültülü çalışmaya başladı, neredeyse el değmeyecek kadar ısınıyor ve birsüre sonra kapanıyor. Olanlara bir anlam veremediniz, hatta işletim sistemini yeni baştan kurdunuz ama durum hala aynı. Sorunun nerede olduğuna dair bir fikriniz yok.
Aslında sorun çok basit: gerek laptop,netbook, gerekse masaüstü bilgisayarlarda fanlarınız düşük güçlü elektrik süpürgesi gibi çalışır! Zamanla içi tozla dolan fan ve heatsinkler görevini yapamaz ve aşırı ısınma sorunları başlar. Hatta, çok nemli bir bölgede yaşıyorsanız, toz rutubeti emerek dizüstü ya da masaüstü bilgisayarınızın yanmasına neden olabilir.
Maalesef havalandırma kanallara üflemek, basınçlı hava püskürtmek sorunu çözmek yerine daha da kötü hale getirecektir; zira toz hem kasanın içine dolacak, belli bölgelerde yoğunlaşarak hava sirkülasyonunu daha da azaltacaktır.
Sorunun tek çözümü var: laptopun açılarak fan ve heatsinklerin temizlenmesi. Şimdi bunun nasıl yapıldığını kabaca göreceğiz. Ancak başlamadan önce bazı uyarılarda bulunmam gerek:


Kod:
1.Cihazınızın devam eden bir garantisi varsa, kasasını açmanız garantinin iptal olmasına neden olacaktır.
2.Eliniz bu tip işlere yatkın değilse birşeyleri bozma ihtimaliniz yüksektir.
3.Gerekli malzemeler olmadan, hele hele termal macun olmadan bu işe girişmeyin.


Şimdi biraz da tüyo vereyim. Genelde fan ve heatsink entegre bir modül halindedir ve sökmek için tüm laptopu söküp dağıtmanız gerekmez. Sökmeye çok dikkatli, neyin nereye bağlandığına çok dikkat ederek başlayın. Unutmayın, ne kadar çok şey sökerseniz, toplama ihtimaliniz o kadar düşer!
Başlamadan önce, elinizde -en azından- şu malzemeler olmalı:


Kod:
1.Laptopun tüm vidalarını sökecek tipte tornavidalar. Genelde saatçi  tornavidası denen setler işinizi görür; ama bazı markalarda Torx ya da  başka tip vidalar bulunabilir.
2.Termal macun
3.Saf alkol, aseton, şayet ikisi de yoksa kolonya. Bunu eski termal  macun ya da termal pad artıklarını temizlemekte kullanacağız.
4.Fırça. Yumuşak ve küçük bir fırçanız olmalı. Eğer yoksa, diş fırçası da iş görür. Elbette kuru olmalı!
5.Bez
6.Tercihen cımbız


Dikkatlice sökmeye başlayın. Ben aynı laptopu defalarca söküp topladığım için zorlanmadım; ancak ilk sefer zordur! Hafızanıza güvenmiyorsanız fotograf çekin! Bunun dışında vidalara dikkat etmelisiniz. Hepsi aynı görünebilir ama arada daha kısa ve ince vidalar çıkacaktır. Geri toplarken yanlış vidayı yanlış yerde kullanırsanız parçalar oturmayacak ya da vida delikleri yalama olacaktır. Bu yüzden, en güvenlisi, vidaları küçük kağıtlara koyup nereden söktüğünüzü not almaktır.


Aptalca gelebilir ama başlamadan önce pili ve güç adaptörünü söktüğünüzden emin olun! Dalgınlıkla batarya üzerindeyken laptopu sökmeye girişebilirsiniz; en azından ben bir kere yaptım ve hem erken farkettiğimden, hem de şanslı olduğumdan bir sorun çıkmadı. Ancak genelde böyle bir hata laptopunuzun çöpe gitmesiyle sonuçlanacaktır. Batarya ve güç adaptörünü söktükten sonra en az yarım saat beklemenizi öneririm. Bu sürede dolu kalmış olabilecek kapasitörler boşalacaktır. Son olarak, bilgisayarı batarya ve adaptör sökülü iken açmaya çalışın. Kendinizi topraklayıp statik yükünüzü de attıktan sonra, laptopu sökmeye başlayabilirsiniz!


Fan ve heatsink’i yerinden söktükten sonra laptopunuzu ters çevirip üfleyerek, ya da basınçlı hava kullanarak içindeki tozu atın. Kesinlikle sanayi ya da taşınabilir, boya kompresörü gibi kompresörler kullanmamalısınız. Bunların hava basıncı çok yüksek olduğundan sisteme zarar verme ihtimali vardır. Bu işlemin ardından, fanları ve heatsink’i ayırmaya başlayın. Çıkmayan ya da zorlanan parçaları yerinden sökmeye kalkmayın. Fırçanızla, çok hafif şekilde fan çevresindeki ve kanatlarındaki tozu süpürün. Bu işlem sırasında çok nazik olmanızı öneririm. Bu tip plastik parçalar tahmininizden çok daha narindirler; üstelik plastik aksam fazla hareret görmüşse daha da gevrekleşmiş olacağından kolayca kırılabilir. Temizlediğiniz fan ya da fanları bir kenara koyup heatsinki temizlemeye koyulun. İnce kanalların içinde istediğiniz güçte kompresör kulllanabilirsiniz. Bir hava kaynağınız yoksa, kuvvetle üflemek tozların çoğunu atacaktır. İnce teller ve fırça ile inatçı toz öbeklerini kolayca temizleyebilirsiniz. Tüm kanalların ve fan yuvalarının iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra kuru bir bezle tozunu alın.
Yapmamız gereken son bir iş daha kaldı. Eğer fan-heatsink ikilisini ilk kez söktüyseniz, çok büyük ihtimalle gri ya da bej rengi bir termal padle karşılacaksınız. Bunu çok dikkatle kazımamız gerekiyor. Çünkü heatsinkiniz büyük ihtimalle bakır, daha düşük bir ihtimalle aluminyumdur ve her ikisi de çok kolay çizilir. Çizikler, işlemci üzerine teması azaltır ve soğutma verimini şaşırtıcı derecede düşürürler. Temizliğin ardından, aynı işlemi heatsinkin oturduğu işlemci ve diğer entegrelere de uygulacağız.

Bu işlemlerin ardından heatsink ve fanınızı tekrar birleştirin. Artık geri toplamaya hazırız. Yapmamız gereken, heatsinkin işlemciye oturduğu yerlere termal macun uygulamak.Termal macunu olabildiğince ince sürmelisiniz! Hiçbir macun, ısıyı heatsink malzemesinden daha iyi iletemez, eğer fazla macun kullanırsanız ısı aktarımı az olacaktır. Bu malzemeler sadece mikron düzeyinde farkları kapatmak içindir. Ancak termal macun uygulamadan önce, fan-heatsink ikilisini yerine oturtmaya çalışın. Bunun basit bir nedeni var: yer çok dar olduğundan, genelde biraz “karmaşık manevralar” yapmanız gerekecektir. Eğer bunu yapmadan termal macunu sürerseniz muhtemelen heryere bulaşacaktır.
Dikkat etmeniz gereken ikinci nokta, vidaları fazla sıkmadan, karşılıklı olarak azar azar sıkarak vidalamanız. Birçok anakartta ve heatsink üzerinde buna engel olacak tarzda özel vidalar kullanılır ama buna güvenmeyin ve dikkatli, yavaş hareket edin.
Son ve çok önemli bir uyarı: Kasa içinde vida kalmadığından, vidaların ileride vibrasyondan düşebilecek kadar gevşek olmadığından emin olun. Çoğu laptop üreticisi, vibrasyondan vidaların açılmaması için özel bir vida sabitleyici kimyasal kullanır. İlk denememde Loctite 270 kullanmıştım; ama senelerdir hiçbirşey sürmüyorum ve bir sorunla karşılaşmadım. Elbette bu sizin sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez. Elinizde bu tip bir ürün yoksa, güçsüz, şeffaf kağıt yapıştırıcılarından kullanabilirsiniz! Çok az kullanmalısınız, aksi takdirde bir sonraki işlemde hassas deliklerin yalama olmasına neden olabilir.


(alıntı)
 
  • Beğen
Tepkiler: mustafa286, -efşan, Revengeful ve 2 diğerleri


PhyscoDevil

PhyscoDevil

Üye
laptop işleri sakıncalıdır.Ama bilginiz varsa yapın:D
 

Burak

Üye
    Konu Sahibi
tabi. kendine güvenen yapsın bu işlemleri :D
 
PhyscoDevil

PhyscoDevil

Üye
masaüstü gibi değildir cabuk dagılr laptop:D
 
*-king-*

*-king-*

Üye
guzel :D
 
Mertolozzi

Mertolozzi

Üye
Teşekkürler Burak :)
 

Burak

Üye
    Konu Sahibi
rica ederim :)
 
DarKeXRam

DarKeXRam

Üye
gerçekten çok iyi bir başlık olmuş ama herkesin dediği gibi teknik bilgi ve beceriniz fazla değilse bu işlere kalkışmayın laptoplar aşırı kolay dağılır aynı zamanda yapılan bir hata laptopun ömrünü kısaltır.
 

batuone

Üye
laptopa ellemem çok narin masaüstü benim alanım :cool :D
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
Benim sorunum :ah
 

mira02

Üye
bilgi için teşekkürler
 
dgn_abdullah

dgn_abdullah

Üye
bılgısayardan pk anlamayanlr napsın :D
 
fatih982

fatih982

Üye
eyvallah
 
-efşan

-efşan

Üye
teşekkürler
 
mustafa286

mustafa286

Üye
güzel bir anlatım eyw.
 


Üst Alt