Lahanagiller ve Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Lahanagiller ve Faydaları
[h=4]Lahanagiller (Brassicaceae familyası) kışın yetişen bir sebze ailesidir. Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kara lahana, beyaz lahana başlıca çeşitleri olan lahanagiller besleyici özelliklerinin yanı sıra tümör büyümesini engelleyici ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlama gibi pek çok sağlık yararına da sahiplerdir.[/h]


Lahanagiller önemli B vitamini, folat, K vitamini, potasyum, manganez kaynaklarıdır. İçerdikleri antioksidanlarla vücutta serbest radikallerin birikmesini engeller ve kansere karşı koruma görevi görürler. Bir çalışmada lahana, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası sırası ile kanser riskini % 70, %56, %67 ve %29 oranında azalttığından bahsedilmektedir.

Bu sebzeler içerdikleri yüksek posa sayesinde sindirim sistemini hızlandırırlar ve kolon kanserinden korurlar.
Fitokimyasallarda olan flavonoidler, polifenoller, indoller, terpenler, sülfitler, izotiyotisiyanatlar lahanagillerde bol miktarda bulunmaktadır. Fitokimyasallar tek başına besin ögesi olmayan maddelerdir ve son yıllarda kardiyovasküler hastalıklar kanser, diyabet gibi önemli hastalıklara olan önemli etkileri ile ön plana çıkmaktadırlar.
İndoller merkezi sinir sistemi aktivitelerini düzenleme, hipoglisemik etki ile diyabeti önleme, terpenler toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan enzimleri uyarma, flavonoidler lipid peroksidasyonu reaksiyonlarını önleme, izotiyosiyanatlar DNA hasarını önleme gibi spesifik etkilere sahiptirler. Bu maddelerin doğal besinlerden elde edilen ekstratları piyasada satılmaktadır. Ancak bunları doğal yoldan tüketmek bizler için en faydalısı olacaktır.
Bu sebzelerden birini kışın mutlaka soframızda bulundurmaya çalışmalıyız. Genelde -özellikler çocuklar tarafından- pek sevilmeyen bir grup olan lahanagilleri farklı tarifler deneyerek sunabiliriz. Bu sebzelerle yapacağımız sebze çorbası ya da sebze graten bunların daha sevilerek tüketilmesini sağlayacaktır. Bu sebzeleri haşlamak yerine buharda pişirmeye çalışalım. Haşladığımız sebze sularını da değerlendirmeyi unutmayalım.
 
  • Beğen
Tepkiler: hikmet366


Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
:tşk: :)
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface
hikmet366

hikmet366

Üye
Teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface


Üst Alt