Kulak Hastalıkları Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kulak Hastalıkları Hakkında
Hem işitme, hem de denge organları kulakta bulunur. Denge bozuklukları genellikle baş dönmesine yol açar. Yolculuk sırasındaki rahatsızlıklara, yol tutmasına denge organına aşırı yüklenilmesi neden olur. İşitme işlevi ile en yaygın olarak ilişkilendirilen rahatsızlık işitmenin azalması ya da sağırlıktır. Kulak ağrısı ya da çınlama duygusu birçok kulak hastalıklarında rastlanan şikâyetlerdir. Özellikle çocuklardaki kulak ağrılarına genellikle orta kulağın iltihaplanması neden olur. Kulak kiri pamuk, sivri cisimler ya da benzer şeylerle temizlenmemelidir; dış kulağın su ve sabunla temizlenmesi genellikle yeterlidir.


Kulak Rahatsızlıkları
Kulağın kaşınması her zaman dış kulakta, yani kulak kepçesinde ya da işitme kanalında bir iltihaplanma olduğunu gösterir (dış kulak iltihabı). İşitmenin ağırlaşmasıyla birlikte kulakların çınlaması kulak kirinin birikmesinin bir sonucu olabilir Normal olarak kulak kiri küçük miktarlar halinde kulaktan kendiliğinden atılır. Bazı insanlarda düzenli olarak kirden tıkaç oluşur; ancak bu bir hastalık değildir. Doktor kulağa ılık su sıkarak bu tıkaçları kolaylıkla temizleyebilir. Kulağa biraz ılık yağ konarak kirden oluşmuş tıkaç önce yumuşatılabilir. Sivri bir şeyin ucuna sarılmış pamuk gibi araçların kullanılması iyi değildir, çünkü bunlar tıkacı daha çok kulağın içine itebilirler. Dış kulak ya da orta kulak iltihabı (orta kulak iltihabı), iç kulak kapsülünün kemikleşmesi (otoskleroz), gürültü nedeniyle iç kulağın zedelenmesi ve meniere sendromu da kulak çınlamasına yol açabilir. İnsan, hiçbir uyarım olmadığı halde, sesler duyabilir. Bedenden gelen seslerin, özellikle kan damarlarından, kulak civarındaki ve solunum sistemindeki kas çekilmelerinden kaynaklanan seslerin algılanması da kulak çınlamasına neden olabilir. Bu sesler kafatası kemiklerindeki titreşimler ile iç kulağa iletilir, insanın kulağında tıkanıklık hissetmesine atmosfer ile orta kulak arasındaki basınç farklılıkları neden olur. Genellikle kapalı olan ve insan esnediği, çiğnediği ya da yutkunduğu zaman kısa bir süre için açılan östaki borusu bu basıncın eşitlenmesini sağlar. Örneğin anjinde (boğaz iltihabı), nezlede ya da bademcik şişmesinde olduğu gibi östaki borusunun tıkalı olduğu durumlarda, orta kulakta bulunan hava yavaş yavaş kana emildiği için buradaki basınç azalır. Östaki borusunun tıkanması ciddi bir orta kulak iltihabı hastalığına yol açabilir. Bu durumda orta kulak mukozası azalan basınca tepki olarak sıvı salgılar. Böylece orta kulakta sert, mikropsuz bir sıvı kütlesi üretilir. Bunun dışarıdan temizlenmesi gereklidir. Kulak ağrısı genellikle orta kulak iltihabının (cerahatli orta kulak iltihabının) bir sonucudur. Bu Östaki borusu aracılığıyla kulağa girmiş olan bakterilerin yol açtığı bir orta kulak hastalığıdır.

Östaki borusu çocuklarda daha kısa ve yassı olduğu için, çocuklar bu hastalığa daha yatkındırlar. Hastalığın sonucu olarak orta kulakta toplanan cerahat baskı altında kalan kulak zarının iltihaplanmasına yol açar. Kulak zarı kendiliğinden patlarsa şikâyetler ortadan kalkar. Ancak, eğer kulak zarı olduğu gibi kalırsa bir iğneyle delinmesi gerekir (parasentez). Zamanında tedavi edilmezse, enfeksiyon orta kulak arkasındaki kafatası kemiği boşluklarına, kulak arkasındaki çıkıntılı kemik (mastoid) hücrelerine de yayılır. Ancak antibiyotiklerin gelişmesi ve kullanılmasıyla bu tür iltihaplar önemli ölçüde azalmıştır. Orta kulak iltihabının birkaç kez yinelenmesi ya da tam olarak tedavi edilmemesi durumlarında iltihap kronik bir nitelik kazanabilir. Bu genellikle, iltihaplı kulaktan gelen cerahatli akıntının yol açtığı kötü koku dışında pek bir rahatsızlığa neden olmaz. İç kulak iltihabı olayları da görülebilir.
İletken Sağırlık
İletken işitme bozukluğu ya da sağırlığa yalnızca bir kulak kiri tıkanıklığı neden olabilir. Ayrıca çeşitli orta kulak iltihabı hastalıklarından da kaynaklanabilir. Orta kulaktaki iltihaplı sıvı nedeniyle iletken sistem artık görev yapamaz, orta kulak iltihabı kronikleşir, genellikle kemik zincirinde (çekiç, örs ve özengi) bir biçim bozukluğu ortaya çıkar. Otosklerozun (iç kulak kapsülünün kemikleşmesinin) yol açtığı sağırlığa çoğunlukla orta kulağın işlevinin azalması neden olur. Bu, ergenlikten sonra ortaya çıkan kalıtsal bir bozukluktur. İlk belirtisi sürekli yüksek perdeden bir ıslık sesi duyulmasıdır.
 
hikmet366

hikmet366

Üye
Teşekkürler.
 


Üst Alt