Kolonoskopi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kolonoskopi
Kolonoskopi, içi boşluklu bir organ olan kalın bağırsağın kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle incelenmesidir.

Kolonoskopi bağırsak dışı basılar, bağırsak duvarına ait anormallikler ve bağırsak boşluğundaki patolojiler hakkında bilgi edinmemizi sağlar.

Bağırsak dışı basılar: Başka organlara ait iltihabi durumlar ve tümörlerin kolonu sıkıştırması sonucu oluşur.

Bağırsak duvarına ait anormallikler: Tümör, polip, divertikül, kolit, damarsal patolojileri içerir.

Bağırsak boşluğuna ait patolojiler: Taşlaşmış dışkı, yabancı cisimler, parazitler, torsiyon ve benzerinden ibarettir.

Kolonoskopi, doktora iltihaplı dokuları, anormal büyümeleri (kitleleri) ve ülserleri görme şansı verir. Kolonoskopi kalın bağırsak ve rektum kanserlerinin erken teşhisi için yapılan en sık tetkiktir. Aynı zamanda kolonoskopi, bağırsak hareketlerindeki açıklanamayan değişiklikler (uzun süre devam eden ishal, kabızlık gibi), karın ağrısı, makattan kan gelmesi, kilo kaybı gibi bulguların araştırılmasında da kullanılır.

Kolon:
Kolon( kalın bağırsak ), sindirim sistemimizin son parçasıdır. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda olan kolonun ana fonksiyonu emilmeyen yiyecek artıklarını depolamak ve artıkların dışkı olarak atılmadan önce içerisindeki su ve diğer vücuda yararlı maddelerin emilmesini sağlamaktır.

Endoskopi:

Endoskopi içi boşluklu organların bir aletle incelenmesidir. Günümüz teknolojisi ile bağırsak sistemini en iyi değerlendiren yöntem endoskopidir.

Kolonoskop:

Alt sindirim kanalının incelenmesinde kullanılan kameralı ve bilgisayara entegre esneme özelliği olan optik bir cihazdır. Kolonoskop cihazıyla inceleme sırasında gerekirse biyopsi alma, polipektomi, kanamayı durdurma, yabancı cisim çıkarma, kendi etrafında dönmüş bağırsakları ameliyatsız düzeltme ve daralan bölgeleri genişletme gibi tedavi işlemleri de yapılabilir.

Kolonoskopun kalınlığı 8-9 mm, uzunluğu 140-160 cm kadardır. Aletle makattan girildikten sonra kalın bağırsağın tamamı ile ince bağırsağın son kısmı incelenebilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt