Klavyeyi Temizleme

Sponsorlu Bağlantılar

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Klavyeyi Temizleme
Merhaba arkadaşlar hepinizin bildiği gibi klavye siz çaldıkça zamanla rengini kaybedecek, terden dolayı pislenip kötü bir hal alacak, perdeler de hafiften yeşericektir. Size çok basitçe klavyenizi ve perdelerinizi nasıl eskisi gibi gözükmesini sağlayabileceğinizi anlatacağım.

Gerekli malzemeler:

- 600 (800 de olur) ve 1000 kumluk su zımparası. Adam "yok bu var" diye elinize bir zımpara tutuşturursa arkasına bakın water proof yazıyorsa tamamdır. Yalnız yazdığım kumda olmalarına özen gösterin daha aşağı kumda zımpara kullanmanız klavyenizi çizebilir.

- İnce cila sistiresi, olmadı kazıma görevi görebilecek düz sert ve ince bir metal ya da plastik parça. Olmadı sert kıllı diş fırçası.

- Bebek yağı(Johnson güzel kokuyor ) limon yağı, ardıç yağı, kamelya yağı da olabilir.

- Bir bardak su

Evet, alıyoruz gitarımızı elimize söküyoruz tüm tellerini, yatırıyoruz. Parmağımızla perdeler arasını nemlendirip kazımak için kullanacağımız parçayla sertleşmiş kirli tortuları kazıyıp atıyoruz. Özellikle perde diplerini iyi temizleyin ama aşırı kazımayın sadece kalın kir tabakası kalksın yeter. Daha sonra zımparamızdan bir parça kesip bardakta iyice ıslatıp başlıyoruz zımparalamaya. Zımparayı daha rahat kullanabilmek için bir silgiyi tampon olarak kullanabilirsiniz.

Önce kalın kumluyla başlayın, çok bastırmayın klavyeyi çizersiniz. Arada kirler pütür pütür çıktıkça havlu kağıt ya da bir bezle temizleyin (zımparayı sık sık ıslatmayı unutmayın). Klavyenin rengi ortaya çıkana kadar güzelce zımparalayın. Hepsi bitip bir bezle silince bu sefer 1000 lik zımparaya geçin ve yine aynı şekilde zımparayı ıslatıp zımparalayıp silme, tekrar zımparalama... Bu adımda perdeleri de güzelce çok bastırmadan parlayana kadar zımparalayın. Burada iki nokta önemli ilki zımpara kağıdı kullanmamızın sebebi inatçı yapışkan kirleri ağaç yüzeyinden temizlemek. Amacımız kesinlikle ağacı zımparalamak değil! Ağaç aşınmasını minimuma indirmek içinde zaten çok az baskı ve oldukça ince zımparalar kullanıyoruz. İkinci nokta perde demirlerinizi parlatmak istiyorsanız ne kadar ince zımpara kullanırsanız o kadar iyi parlarlar. Özellikle 2000 ve 2500'lük zımparalarla kendinizi görebilirsiniz perde demirlerinde. Ancak dikkat edin baskı fazla olmamalı. Bu işlemlerin ardından tüm klavyeyi iyice kurulayın. Sonra bir bez yada kağıt havluya biraz bebek yağı (yada diğer yağlar, tercihinize kalmış) döküp -abartmayın-, perdelere sürün. Dediğim gibi çok olmasın.

Bırakın kurusun bir iki saat sonra rengi yerine gelecektir. Bu işlem özellikle gül klavyeye sahip arkadaşları oldukça tatmin edecektir. Hadi kolay gelsin.

Önemli noktalar:

1. Buradaki yazdığım malzemelerin dışına çıkıp, maceraya girişmeyin.

2. Zımparalama işlemini temizlik olarak düşünün ve baskı uygulamayın.

3. Suyu az kullanın, bütün klavyeyi gölet haline getirmeyin, durduk yere sapınızı yamultursunuz.

4. Hangi tür olursa olsun yağı az kullanın. Limon yağının ekstradan temizleyici özelliği olduğundan limon yağını biraz daha bol ve baskı ile uygulayabirsiniz.

5. Klavyeniz akçaağaç gibi üzeri herhangi tür cila ile korunan klavyelerdense, zımpara işlemlerini es geçin. Sadece limon yağı ile temizleyin.

6. Gitarınız çok ucuz bir gitarsa, önce göze batmayan ufak bir köşesinde kontrol yapın. Pek çok ucuz gitarların klavyesi kalitesiz ağaçtan yapılı siyah ya da kahverengiye boyandığından temizleme işlemi sırasında boyaları açılabilir. Gitarınız böyleyse temizliği sadece limon yağı ve mikrofiber bez ile yapın.

7. Temizlik işleminden sonra klavye kuruyunca özellikle gül klavyelerde renk ilk başta solar. Bu doğaldır korkmayın. Süreceğiniz yağ ve çalma sırasında geçecek kendi yağınızdan klavye kendi tonuna dönecektir.

8. Zaten yazdığım kumda olanını pek bulamazsınız ama genede yazayım, sünger tip kaportacı zımparası kullanmayın.

9. Klavyeye kolonya, aseton, pronto, camsil, şampuan, bakım kompleksi vs gibi kimyevi şeyleri sürmeyin.

10. Bu işlem sadece çok kirlenmiş ve kirden tortu olmuş klavyeler içindir ve sık çalınan bir enstrümanda yılda bir kere yapılması yeterlidir. Hafif temizlik için klavye temizleyici bakım kitleri ya da limon yağı kullanabilirsiniz.

Gitarınız polyester ya da vernik cilalı ise, temizlik ve çizik kapatmak için; silikonlu mümkünse krem, değilse pasta tipindeki oto cilasını mikro fiber bez ile uygulamanız halinde çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bu yöntemi el yapımı gitarlarda denemeyin. Selülozik ya da gomalak cilalar profesyonel bakım gerektirir...

Son olarak, burada yazdığım yöntemler her ne kadar basit gibi görünse de gitarınıza zarar verme ihtimali size bağlıdır. Bu işleri meslek olarak yapan kişiler bu ve benzeri işleri her zaman sizden daha başarılı olarak, profesyonelce yapacaklardır. Dolayısıyla kendinizden emin değilseniz ya da en iyi sonucu istiyorsanız işin uzmanına yani bir lütiyeye başvurmanız hem siz hem de gitarınız için daha mantıklı olacaktır.
 


Üst Alt