Kayıp eşyaları bulma yöntemleri

Sponsorlu Bağlantılar

Legendary_484

Legendary_484

Üye
    Konu Sahibi
Kayıp eşyaları bulma yöntemleri
[h=3]1. Aramayın…[/h]Bir şey kaybolduğunda, genellikle ilk akla gelen, “temel içgüdü”nüzle onu paldır küldür aramaya başlamak olur. Rastgele karıştırarak panik halinde evin altını üstüne getirmeye başlarsınız. Bu davranış şekli, arama çalışmanız için hatalı bir başlangıçtır ve bütün çabanızı boşa çıkarabilir.
Hemen başlamayın, önce bir durup düşünün. Nerelere bakabileceğinizi aklınızdan geçirin. Aklınıza bir fikir gelinceye kadar bekleyin ve prensipleri izleyin
[h=3]2. Kaybolan o değil, sizsiniz…[/h]Hiç düşündünüz mü, belki eşyayı değil de kendinizi kaybetmişsinizdir. Çünkü ana prensip şudur: Kayıp eşya diye birşey yoktur, sistemsiz arayıcılar vardır. (Belki de çok dağınıksınız)
Öncelikle bunu kendinize telkin edin ve durumu kabullenin.
[h=3]3. RSK kuralını hatırlayın[/h]Kayıp bir eşyayı bulmak için zihninizde bir çerçeve oluşturun ve RSK (rahatla, sakinleş, kendine güven) kuralına dikkatinizi yoğunlaştırın.
Rahatla
Öncelikle rahat bir koltuğa oturun, ya da divana uzanın.
Artık bir fincan çay mı olur, pipo mu içersiniz, üzerinize rahat bir şeyler mi giyersiniz, orası size kalmış ama kendinizi rahat hissettirecek bir şeyler yapın.

Sakinleş
Şimdi zihninizi boşaltın ve gereksiz düşüncelerden kurtlun. Sanki deniz kıyısına oturmuşsunuz da, ufacık dalgalar ayakucunuza çarpıp çarpıp geri dönüyor. Ya da deniz tutuyorsa, bir çiçek bahçesinde olduğunuzu hayal edin.

Kendine güven
Sonunda kendinize bu kayıp eşyayı eninde sonunda bulacağınızı söyleyin. Size yardımcı olacağına inanıyorsanız zihninizi toparlayacak bir düşünme külahı yapın.

Şimdi sistematik arama-tarama çalışmaları yapmak için hazırsınız. 4. maddeye geçelim:
[h=3]4. Kaybettiğiniz şey aslında zaten olması gereken yerde[/h]İster inanın ister inanmayın, kayıp nesneler genelde olması gereken yerdedirler.
Kayıp eşyanızı her zaman koyduğunuz bir yer var mı? Çekmece olabilir, özel bir kutu, kitap rafı? Öncelikle oraya bakın. Ceketinizi geçen gece portmantoya asmıştınız, arabanın anahtarları da büyük ihtimal oradadır. Ya da aradığınız kitabı kütüphaneye geri koymuşsunuzdur.

Belki siz koymadınız da, ev arkadaşınız size haber vermeden eşyayı ait olduğu yere bıraktı, bu da mümkün.
Bir bakın bakalım orada mı?

Hayır mı? Devam edelim o zaman…
[h=3]5. Gezintiye çıkan eşyalar…[/h]Bazı eşyalar, dolaşmaya çıkmış olabilir, ait oldukları yerde değil de son kullanıldıkları yerde bulunabilirler.
Şimdi hatırlamaya çalışın, dolmakaleminizi en son nerede kullanmıştınız? Tel zımbayla hangi belgeleri zımbalamıştınız? Kısaca, detektiflerin dediği gibi:
“Onu en son nerede görmüştünüz?”
Sevgili kayıp eşyanız onu en son bıraktığınız yerde sizi bekliyor olabilir.

Buldunuz mu?
Hayır mı? Devam…

[h=3]6. Bakar-Kör sendromu[/h]Tamam, olması gereken yerlere baktınız, son kullandığınız yerde de yok, bulamadınız… Acaba? Çok kereler tam da aradığınız eşyaya baktığınız ama onu göremediğiniz olmuştur. Bu büyük ihtimalle aklınızın karışık ve panik halde olmanızla ilgilidir. (ya da gözlüğünüzü takmayı unutmuşsunuzdur, ama bunun da konumuzla alakası yok)
Bazen, neyi aradığımızı unutarak bakınırız. bu yüzden, aradığınız eşyanın adını sürekli mırıldanın:
(“anahtaaar,anahtar! nerdesin sevgili anahtarım, gel bak seninle dolaşmaya çıkacağız, anahtaar” şeklinde)

Herşeyden önce panik olmayın. RSK kuralını hatırlayın. Ne yapıyorduk?:Sakinleşiyorduk!
Orda mıymış? Bir de 7. maddeye bakalım…

[h=3]7. Kamuflaj etkisi[/h]Durun, bulamıyorum diye hemen sinirlenmeyin, aradığınız eşya belki de bir şeylerin altına saklanmıştır. Eşyanızı örtebileceğini düşündüğünüz her şeyin altına bakın.Üstüne de bakın. Mesela bir gazetenin renkli resimleri arasına saklanmış olabilir. Belki de derginin arasına bıraktınız aradığınız kalemi?
Bulamadıysanız hiç üzülmeyin, sekizinci madde sizi bekliyor.
[h=3]8. Geriye sar ve düşün![/h]Eşyanın yer değiştirme anında siz de oradaydınız. Şimdi hafızanızı geriye sarın ve düşünmeye başlayın, kalemi elime aldım, bulmaca çözüyordum, tam o sırada telefon çaldı..Tabi ya! Telefonun orada olmasın??
Geriye sarma hafızanızı canlandırabilir ve size eşyayı koyduğunuz yeri hatırlatabilir. Bu da mı işe yaramadı? Seçeneklerimiz giderek azalıyor ama hâla umut var:

[h=3]9. Bir kere bak, iyi bak![/h]Eşyayı ararken dairesel olarak hareket etmeyin. Alanı bölgesel olarak tarayın. Bir köşeyi kontrol ettiğinizde aynı yere geri dönüp karıştırmayın.İlk seferinde orada değilse büyük ihtimalle ikinci baktığınızda da orada olmayacaktır. Tabii doğru bir şekilde baktıysanız. Doğru şekilde, yani önceki maddelerde tavsiye edilen şekilde. Hem aynı yeri defalarca aramak size vakit te kaybettirir.
Doğru şekilde bakmadıysanız, başa dönün ve aramayı usulüne uygun biçimde gerçekleştirin.

[h=3]10. “Eureka” Bölgesi[/h]Kayıp objelerin büyük çoğunluğu olduğunu tahmin ettiğiniz yerdedir. Ya da bu yerin yakınlarında. Bazen bulunması gereken yerden biraz uzaklaşmıştır belki. Bu da sizin gözünüzden kaçmasına sebep olabilir. Mesela kaleminiz klavenin arkasına yuvarlanmıştır. Yatakta gazete okurken, gazetenin ilavesi yatağın altına düşmüştür, aradığınız kitap diğerlerinin arkasına kaymıştır…
Evet, eşyalar da hareket ederler, ama araştırmalarımdan elde ettiğim sonuçlara göre bu hareket alanı orijinal konumlarından en fazla 45,7 cm yarı çapındaki bir daire alanıyla sınırlı.
Buna “Euraka Bölgesi” adını verdim ve bir cetvel yardımıyla (ya da bu bir çubuk da olabilir) bu alanı işaretledim. Kayıp eşyanız büyük ihtimalle en fazla 1 metre kare genişliğinde olan bu alanın içindedir. İyi bakın!
[h=3]11. Olay yeri tatbikatı[/h]Eğer hâla kayıp eşyanızı bulamadıysanız, olay yeri tatbikatı yaparak suç mahallini yeniden canlandırmaktan başka bir seçenek kalmıyor:
Düşünme külahınızı çıkartıp, Sherlock Holmes şapkasını giymenin zamanı gelmiş demektir.
Tipik bir senaryoyla başlayalım:
İşten eve geldiniz. Posta kutusunda sevgilinizden bir mektup var. Mektubu nazikçe aldınız. Kapıyı açtınız… Mektubu okumak için güzel bir ortam hazırladınız… Ee? Mektup nerede!
Yok! Daha demin elimdeydi yahu, ne oldu bu mektuba?
Sakin olun.
Şimdi kapıya gidin ve demin içeri girdiğiniz gibi girin, aynı adımları takip edin, ilk nereye gittiniz? Tuvalet. Bi bakın, sonra üstünüze rahat bişeyler giymek için odaya..Oraya da gidin..İyice bakının..Odada da mı yok, belki de çay demlerken mutfaktaki tezgaha bıraktınız? Mutfağa gidin..
Bu sırayı takip edin.
Evde bıraktığınız izleri tekip ederek, giriş anınızı ve sonrasında yaptıklarınızı aynen Canlandırın…
“İşte!”
Ben demiştim mutfak tezgâhının oradadır diye!

İyi iş çıkardın Sherlock!
[h=3]12. Sizin yüzünüzden değil[/h]Herşeyi yaptınız ve yine yok değil mi? Yer yarıldı da yerin içine girdi sanki…
Suç sizde olmayabilir. Belki de biri size sormadan eşyanızı aldı, belki temizlik yapılırken bir yere kaldırıldı… Bunun için, son zamanlarda eve girip çıkanları şöyle bi aklınızdan geçirin ve onlara sorun.

Bütün bunları da yaptınız ve sonuç alamadınız mı?
Bu çok nadir rastlanan bir durum. Yani 12 maddeyi de hakkını vererek uyguladınız ve yine sonuç alamadıysanız…

[h=3]13. Qué Será Será (Herşey olacağına varır)[/h]O kadar çabaladınız ve bulamadınız… Öyle mi?
Bir de şöyle düşünün:
Eşyaların da insanlar gibi bir ömrü var ve kader sizi ondan ayırmış olabilir. Kim bilir, gün gelir, yine kavuşursunuz… Siz de o zamana kadar bu durumdan kendinize bir ders çıkarın: Sabırla beklemek, alçakgönüllülüğün erdemi ya da eşyaya olan düşkünlükten kurtulma çabası..Bütün bunlar sizi daha da olgunlaştıracaktır.
Üzmeyin kendinizi, her şeyin bir ömrü var ve siz elinizden gelen her şeyi yaptınız..
Ne diyordu şarkıda:
“Qué Será Será
Whatever wil be, wil be”
(Ne olacaksa o olur)

Son olarak:
Umarım bu metod işinize yaramıştır. Kaybettiğiniz eşyayı ararken bu yöntemler aklınızda olursa daha kısa sürede bulabilirsiniz.

Bir de bu arama işini bir mücadele, bir hırs meselesi değil de, saklambaç gibi bir oyun şeklinde ele alırsanız, hem eğlenmiş hem de kendinizi daha az streste hissetmiş olursunuz..
Olamayan için çok zor, biliyorum, ama annemin de hep dediği gibi: “Tertipli düzenli olmak gibisi yok evladım”
 


L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
:d: :tşk:
 
Astrosman

Astrosman

Üye
Yararlı bilgi :tşk:
 
Legendary_484

Legendary_484

Üye
    Konu Sahibi
rica ederim :)
 
İncİnat

İncİnat

Üye
yararlı bilgi ama burda telepati yapmıyoruz eşya arıyoruz
 
arslansem

arslansem

Üye
Dedektif işine dönmüş harbiden :D
 
Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Bakar kör

Bunu aynen yaşadım. Halıyla aynı desen ve renkte tahta çay altlığımız vardı. Kaybolmuştu. Ara ara yok. 3 gün geçti üzerinden. 3 gün sonra halının üzerinde öylecene durduğunu gördüm. Ulan belki üzerine de basmışız, nasıl da görememişiz dedim :kop:
 
Legendary_484

Legendary_484

Üye
    Konu Sahibi
[sıze="2"]
bakar kör

bunu aynen yaşadım. Halıyla aynı desen ve renkte tahta çay altlığımız vardı. Kaybolmuştu. Ara ara yok. 3 gün geçti üzerinden. 3 gün sonra halının üzerinde öylecene durduğunu gördüm. Ulan belki üzerine de basmışız, nasıl da görememişiz dedim :kop:
.

:D
[/sıze]
 
Oğuzhan

Oğuzhan

Üye
teşekkürler
 

Hasan

Üye
benim de bi ara hafıza kartım kaybolmuştu hep aynı yerde kayboluyordu baktım baktım koyduğum veya koyabileceğim hiçbir yerde yoktu elektrikli süpürgesi ile çöpe gitmişti diye düşünmüştüm ondan sonra bi daha aramadım.

6 ay sonra babam dışarıda bulmuş evin bahçesinde o ne zaman oraya gitti :kop:
 
By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
Duru Görü
 

Otuz

Üye
vaybee:aha:
 
vapur dumanı

vapur dumanı

Üye
küçükken bayram haşlığımı sakladım.Sonra sakladığım yeri unuttum..O kadar ağladımkiii neyse bi sonraki bayram yine aynı yere saklamak isterken buldum :D:D:D
 
Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Kaç liraymış bulduğun harçlık :naughty:
 
CorbyW

CorbyW

Üye
Şeytan aldı götürdü, satamadan getirdi. :islik :)
 
Legendary_484

Legendary_484

Üye
    Konu Sahibi
küçükken bayram haşlığımı sakladım.Sonra sakladığım yeri unuttum..O kadar ağladımkiii neyse bi sonraki bayram yine aynı yere saklamak isterken buldum :D:D:D
bu da güzel bi yöntemmiş ;)


---------- Post added at 19:54:20 ---------- Previous post was at 19:53:28 ----------

Şeytan aldı götürdü, satamadan getirdi. :islik :)
o da işe yaramadı bende çağreyi yeni hafıza kartı almakta buldum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: vapur dumanı
TheComet

TheComet

Üye
Bunlar zaten bilindik şeyler... :kotu:
 


Üst Alt