Kalp sağlığıyla ilgili kısa bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kalp sağlığıyla ilgili kısa bilgiler
Araştırmalar gençlerin, kadınların ve yüksek eğitim seviyesine sahip kişilerin, '7 kalp sağlığı yaklaşımı'nı daha fazla önemsediğini gösteriyor


Dr. Hasan İnsel

New York Presbyterian Hastanesi doktorlarından kardiyolog Dr. Özgen Doğan'la her İstanbul'a gelişinde kalp ve damar hastalıklarındaki yenilikleri konuşuruz. Bu konuda konuştuklarımızı da hep sizlere naklederim. Nisanın ilk günleri sevgili dostum Özgen'le Arnavutköy'de Balıkçı Hakan'da hem tandırda kalkan ve nefis mezelerden oluşan mönülerden yedik, hem de yenilikleri konuştuk. İşte, sohbetten çıkan başlıklar:

* 7 kalp sağlığı yaklaşımına uymak ölüm riskini azaltabilir
Kişilerden beklenen '7 yaklaşım', kalp sağlığını doğrudan etkiliyor. Bunlar: Sigara içmemek, sağlıklı beslenmek, düşük kötü kolesterole (LDL) ve trigliseride sahip olmak, yüksek iyi kolesterol (HDL ) düzeyi, normal kan şekeri ve tansiyon değeri, fiziksel olarak aktif yaşamak. 45 bin Amerikalı erişkinin katıldığı bir çalışmaya göre; "Önerilen 7 kardiyovasküler sağlık yaklaşımına uyan insanların kalp hastalıklarından ölme olasılığı, daha azını uygulayan ya da hiçbiri uygulamayan kişilerden çok daha az." Araştırmacılar bu yedi şartın hepsine uymanın 20 senelik bir dönemde tüm ölüm sebeplerinden yüzde 59'unu, kardiyovasküler hastalıklardan ölümlerin yüzde 64'ünü önlemiş olabileceğini buldu. Bu arada araştırmacılar, Amerikan Kalp Derneği'nin önerdiği 7 yaklaşıma ne yazık ki çok az erişkinin uyduğunu tespit etti.
Daha fazla sayıda kalp sağlığı hedefini gerçekleştirmek ayrıca kansere yakalanma riskini de azaltıyor. Araştırmacılar; gençlerin, kadınların ve daha yüksek eğitim seviyesine sahip kişilerin 7 kalp sağlığı yaklaşımı hedeflerini daha fazla gerçekleştirdiğini ortaya koydu.
* Sedef hastalarında kalp hastalıkları riski yükselebilir
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 'ciltte ne kadar fazla alan sedefe maruz kaldıysa hastanın obezite, yüksek tansiyon, insülin direnci ve yüksek trigliserid düzeyleri gibi bir grup hastalıktan oluşan ve kalp sağlığı riskini artıran metabolik sendroma yakalanma ihtimalinin o kadar fazlalaştığını gösterdi. Bu bilgileri Amerikan Dermatoloji Akademisi'nden Dr. Joel Gelfand bildirdi.
* Depresyon, kalp hastalarında daha erken ölüm riskinin artmasıyla bağlantılı olabilir
Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin bir toplantısı için hazırlanan sunuma göre, koroner stent takılan kişiler arasındaki yedi yıllık çalışma döneminde depresyon ölüm riskini 1.5 kat artırdı.
* Günlük düzenli yürüyüş 'obezite genini' yenebilir
Amerikan Kalp Derneği toplantısında sunulmak üzere yapılan bir çalışma, 'obeziteye genetik olarak yatkın insanların günde bir saat kadar tempolu yürüyüş yaparak bunun etkisini yarı yarıya dengeleyebileceğini gösterdi. Araştırmacılar, 7 bin 700 kadını ve 4 bin 500 erkeği inceleyerek obeziteyle bağlantılı genlerin kişinin ağırlığını 0.13 kg./m2 oranında artırdığını tespit etti. Günde bir saat hızlı yürüyüş yapan katılımcılarda genetik etkide 0.06 kg./m2 azalma görüldü. Bunun aksine Bu yürüyüşü yapmayıp, günde iki saat televizyon izleyen kişilerde vücut kitle indeksi, 0.03 kg./m2 arttı.
* Düşük karbonhidrat veya düşük yağlı beslenme, kan damarı fonksiyonunu artırmaya yardımcı olabilir
Kişi karın yağlarından ne kadar kaybederse, arterler gerek olduğunda daha fazla genişleyebilir. Amerikan Kalp Derneği toplantısında sunulmak üzere yapılan bir başka çalışmaya göre, göbek yağını azaltmada uygulanan 'düşük karbonhidratlı' veya 'düşük yağlı' diyetler, karın yağlarını azaltarak kan damarı fonksiyonunu artırabilir. milliyet
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt