Kablosuz Ağınızı Kimlerin Kullandığını Nasıl Öğrenirsiniz?

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Kablosuz Ağınızı Kimlerin Kullandığını Nasıl Öğrenirsiniz?


Ülkemizdeki altyapı yetersizliği nedeniyle çoğu zaman internet bağlantımızda bazı dalgalanmalar hissedebiliyoruz. Bu oldukça doğal bir durum olarak karşılanıyor artık. Ancak bu dalgalanmalar uzun süre devam ettiği zaman "acaba bir başkası benim internetimi mi kullanıyor?" diye kendimize sormadan edemiyoruz. İster mühendis olun isterseniz de teknolojiden fazla anlamayan biri bu soruyu mutlaka kendinize sormuşsunuzdur. "Benim şifrem kuvvetli kardeşim" diye ahkam kesmeden önce bazı kontrolleri yapmanızda da fayda var. Zira, sizin internetinizi kullanarak yapılacak yasadışı işlerde başınız fena şekilde belaya girebilir. Lafı fazla uzatmadan internetinizi kullanan biri olup olmadığını öğrenmek için bilinmesi gereken yöntemlere bir göz atalım.

1 - Modem Işıklarına Göz Atmak
Eğer biraz teknik bilginiz varsa modem üzerindeki ışıkların yanıp sönmesinin ne anlama geldiğini mutlaka biliyorsunuzdır. Eğer bilmiyorsanız da şimdi öğreneceksiniz. Gerek kablolu, gerekse kablosuz olsun modem üzerinde bağlantı durumunuzu gösteren ışıklar yer almaktadır. Bu ışıklar modeme gelen ve giden bağlantıları temsil eder. Eğer ışığınız sürekli yanıp sönüyorsa o zaman interneti etkin bir şekilde kullanıyorsunuz demektir. Oldukça temel bir yöntem olan ışık kontrolü ile interneti kullanmadığınızdan emin olduğunuz zamanlarda modemin ışıklarına bakabilirsiniz. Eğer interneti kullanmıyorsanız ve yine de ışıklarınızda yanıp sönme oluyorsa o zaman internet şifrenizi değiştirmenizde fayda var diyebilirim.

2 - Bağlı Cihazlar Listesine Bakmak
Her modem arayüzünde internetinize bağlanan cihazların listesini görebileceğiniz bir ayar bulunmaktadır. Eğer değiştirmediyseniz 192.168.2.1 ya da 192.168.1.1 adreslerini tarayıcınıza yazdıktan sonra modem arayüzüne giriş yapabilir ve internetinizi kullanan cihazlara göz atabilirsiniz. Eğer listede tanımadığınız bir cihaz varsa ilk iş olarak engelleme yapabilir ve daha sonra şifrenizi değiştirebilirsiniz. Böylece daha güvende olabilirsiniz.

3 - Ağ İzleme Aracı Kullanmak
Eğer ilk 2 adım size oldukça basit geliyorsa daha gelişmiş bir yöntem izleyebilirsiniz. Bir takım ayarları değiştirebileceğiniz ve Wi-Fi günlüklerini görüntüleyebileceğiniz programlarını bilgisarınıza indirebilir ve kablosuz bağlantınıza sızanları tespit edebilirsiniz.
İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.

4 - Daha Güvenli Bir Ağ Bağlantısı için Yapılması Gerekenler
Eğer bu sıkıntıları çekmek ve gereksiz şüphelere kapılmak istemiyorsanız ağ güvenliğinizi arttırarak çözüm bulabilirsiniz. En basitinden wifi şifreniz için WEP ve WPA gibi güvensiz protokolleri tercih etmemelisiniz. Daha güvenli ve modern olan WPA2 kullanmanız daha yararlı olacaktır. Ayrıca cihazlarınızda da daha güvenli olan WPA2-AES tercih etmelisiniz. Eğer karışık bir güvenlik ağı kullanırsanız web korsanlarının ağına düşmeniz daha zor olacaktır.

Tüm bu işlemleri yaptıysanız ve yine de internet bağlantınız yavaşsa, internet sağlayıcınızla görüşebilir ve paketinizi yükseltebilir ya da alt yapınıza bakım yapılmasını talep edebilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dogus Pertez


Üst Alt