Java'da thread ne için kullanılır ve ne işe yarar?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Java'da thread ne için kullanılır ve ne işe yarar?
Java'da thread kullanımı nedendir ve ne işe yarar merak ediliyor? İşte bakın Java'da thread neden kullanılır ve amacı nedir...

Thread'ler birbirinden bağımsız olarak, eş zamanlı çalışabilen program parçacıklarıdır. Java'da dahil olmak üzere bütün modern programlama dilleri Thred destekler. Thred sisteminin çalışabilmesi için hem donanım hem de yazılım olarak kullanılan sistemin destek vermesi gerekir. Yani hem CPU hem de işletim sistemi bunu desteklemelidir. Thred destekleyen sistemlere multithreading sistemler denir ve multiprocessing sistemlerler karıştırılmamalıdırlar. Multithread sistemler tek bir CPU'yu paylaşırlar. Donanım ve işletim sistemi arka planda çalışan threadler arasında sürekli geçiş yaparak bütün threadlerin eş zamanlı çalışıyormuş gibi davranmasını sağlar.

Bir program çalıştığında bu program için işletim sistemi bir process oluşturur ve her processin bir threadi olur. Bu threade main thread denir. Program çalıştıktan sonra kendi başka threadler oluşturabilir. Threadleri processlerden ayıran özelliği, process oluşturmaya göre thread oluşturmanın daha kolay oluşudur. Bir processin oluşturduğu threadler o processin tüm kaynaklarına erişebilirler ve bu kaynakları ortak kullaırlar. Örneğin processin hafıza bloğu ya da CPU zamanını.

Thread ile ne yapabilirim bana ne faydası var sorusuna basitçe cevap vermek için şöyle bir örnek verilebilir. Örneğin bir Android haber programı düşünelim. Siz programı açtıktan sonra bir thread oluşturabilir ve bu threadin yeni haberleri kontrol ederek varsa yeni haberleri haber listesine eklemesini sağlayabilirsiniz. Thread arka planda çalışır ve kullanıcıyı rahatsız etmeden işini görür.

Daha detaylı anlatım için wikipediaya göz atabilirsiniz:
Çoklu kullanım
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra


Üst Alt