Jailbreak Nedir ? Ne İşe Yarar?

Sponsorlu Bağlantılar

Joker.

Joker.

Üye
    Konu Sahibi
Jailbreak Nedir ? Ne İşe Yarar?



Jailbreak Nedir?

Sizin de bildiğiniz gibi Apple, iOS'in stabil çalışan ve dış saldırılara mümkün olduğunca kapalı bir sistem olmasını istiyor. Bu sayede hem her seviyeden kullanıcının kullanabileceği bir işletim sistemi geliştiriyor hem de bu işletim sistemi mümkün olduğunca sorunsuz çalışıyor. Ancak bunu sağlamak için Apple işletim sistemini kapalı kapılar ardında tutuyor yani bir nevi hapis tutuyor diyebiliriz. Bu yüzden iOS'i özgürleştirip, daha fazla erişim sağlamak için yapılan bu işleme "Jailbreak" adı verilmiş. Jailbreak işlemi gerçekleştirilmemiş bir Apple cihazına App Store'da yer almayan yani Apple'ın onay vermediği bir uygulamayı yüklemek mümkün değildir. Ya da jailbreak yapılmamış bir cihazın sistem dosyalarına erişmeniz mümkün değildir. O yüzden temel olarak jailbreak işleminin işletim sistemine "root" erişimi sağlamak için kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.




Jailbreak Ne Değildir?

Jailbreak işlemini gerçekleştirmeyen bir kullanıcıya "Jailbreak nedir?" sorusunu sorduğunuz zaman genelde alacağınız ilk cevaplar "Şu paralı uygulamaları bedava yükleyen şey değil mi?" ya da "Cydia, Installous falan işte" tarzı cevaplar olacaktır. Peki gerçekte durum böyle mi ? Öncelikle jailbreak paralı uygulamaları ücretsiz olarak yüklemek için mi hazırlanmıştır sorusuna yanıt verelim. Hayır. Hayır, çünkü jailbreak işlemi uygulamaları ücretsiz olarak yüklemek için hazırlanmış bir çözüm değildir. Instaollus, iPASTORE, AppAddict, Zeusmos tarzı uygulamalar bu işlemi gerçekleştirmek için jailbreak işleminden faydalanarak hazırlanmıştır ancak jailbreak korsan yazılımdan ibaret değildir. Hatta jailbreak hazırlayan birçok geliştirici korsan yazılıma karşıdır ve bunu da her fırsatta dile getirirler. "Peki jailbreak Cydia mıdır?" diyecek olursanız bu sorunun da cevabı hayır çünkü Cydia jailbreak işlemi sonrası mobil cihazınıza yüklenen bir uygulama mağazasıdır diyebiliriz. Jay Freeman'ın geliştirdiği aynen App Store'a benzer bir yapıda olan bu uygulamada Apple'ın onayına sunulmamış birçok program, eklenti, tema ve benzeri içerik bulunur. Bu mağazadaki içeriğin büyük bir bölümü ücretsiz olmakla beraber ücretli olarak da birçok uygulama, eklenti ve tema da bulunur. Bu yüzden jailbreak işleminin bedavacılık ya da korsanlık demek olmadığını söyleyebiliriz.

 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 484994, ibrahim_hapay, AlperTunga87 ve 6 diğerleri


larten123

larten123

Üye
:tşk:
 
bycoo32

bycoo32

Üye
teşekkürler
 
Joker.

Joker.

Üye
    Konu Sahibi
Rica Ederim
 
Baskentliia

Baskentliia

Üye
jaılbreak bilmeyenler için ideal bir konu
 
zulkifaltin

zulkifaltin

Üye
Teşekkürler bende iphone almayı düşünüyorum bu yöntemi bedava uygulama yüklemi yöntemi olarak biliyodum başka yönleride varmış meğer :)
 
mürteza16

mürteza16

Üye
iphone almayi düşünüyorum alirsam yaparim :)
 

esrabdmt

Üye
ben tam olarak anlamadım ne ıse yaradıgını :S
 
marist

marist

Üye
Teşekkürler.
 
zx6r

zx6r

Üye
kısacası elmanın içine kurt sokma usta :)
 
  • Beğen
Tepkiler: galler91 ve Joker.
47MaDo47

47MaDo47

Üye
TesekkürlerJaılbreak yapınca yenı surumlerde yukleyebilirmiyiz
 
Ccihat67

Ccihat67

Üye
İlerde ipod touch almayı düşünüyorum onun içinde geçerli değil mi bu yöntem ?
 
szqn55

szqn55

Üye
+9 dürbün satılır :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Alihansd
silivriserdar

silivriserdar

Üye
Jealbreak yapmak isteyenler hiç korkmasın iphone kullanıyorsanız mutlaka jealbreak deneyin. Çok güzel ve telefonu kullanırken zevk alırsınız. Faydalarını anlatmak ile bitmez. Yıllardır kullanıyorum hiç bir zararı yok faydası var.
 
teknolojibaronu

teknolojibaronu

Üye
:tşk: fakat daha büyük yazsaydın görmekte zorlandım.:oku
 
AlperTunga87

AlperTunga87

Üye
:tşk:
 
  • Beğen
Tepkiler: Joker.

kiaba007

Üye
joker. bir sorum olacak. symbian da çok defa root yaptım ama ios da bu jailbreak işlemi sim kilidini açar mı?
 

kiaba007

Üye
ama bu benim sorumun cevabı değil. ki root hack jailbreak ne fark eder o da öbürünün kahverengisi.
 

Benzer Konular



Üst Alt