İZMİR DEVLET TİYATROSU ( Ulaşım / Adres / Bilgiler / Tarihçe )

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
İZMİR DEVLET TİYATROSU ( Ulaşım / Adres / Bilgiler / Tarihçe )
İLETİŞİM BİLGİLERİ:

İzmir Devlet Tiyatrosu
Konak Sahnesi 0232 - 483 50 35
Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi 0232 - 369 64 87
Karşıyaka Oda Tiyatrosu 0232 - 369 64 87

Genel Bilgi: (Hakkında - Tarihçe)

İzmir Devlet Tiyatrosu 14 Nisan 1957 tarihinde Konak’ta Halk Eğitim Merkezi binasında kurulmuştur. Tiyatro perdelerini “Yağmurcu” adlı oyunla açmıştır. Binanın yapımına 1925 yılında başlanmıştır. Mimarı Necmettin Emre’dir.

Devlet Tiyatrosu’nun İzmir’deki varlığı 1944 yılında başlar. Devlet Tiyatroları oluşumunun öncülüğünü ve çekirdeğini oluşturan “Devlet Konservatuarı Tatbikat Sahnesi” nin ilk İzmir turnesi bu yıllarda gerçekleşir.

İzmir Belediyesi’nin iş birliği ile kurulan İzmir Devlet Tiyatrosu 14 Nisan 1957 tarihinden itibaren geçici kadrosuyla her gece düzenli olarak temsil vermeye başlamıştır. Oyunlar, Ankara’da seçilip, Ankara’nın sanatçıları ile çalışıldıktan sonra turne kapsamında izmir’e gelmiştir. Bölge Tiyatroları yasası çıkarılana kadar, Salih Canar, Melek Ökte ve Ragıp Haykır “Turne başkanı” sıfatıyla görevlerini sürdürmüşlerdir. 1971 yılında yasanın çıkmasıyla yerleşik kadroyla hizmet verilmeye başlanmıştır. Yerleşik kadroya geçildiğinde turne başkanı olarak görev yapan Ragıp Haykır, 1978 yılına kadar İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü olarak görevini sürdürmüştür. Ragıp Haykır’dan sonra sırasıyla, Suat Taşer, Çetin Köroğlu, Fikret Tartan, Cengiz Yılmaz, Erol Aksoy, Bayazıt Gülercan, Önder Alkım, Mustafa Şekercioğlu, Metin Oyman, Hülya Savaş Akdoğan, Yaşar Ürük müdürlük yapmışlardır. Halen Hülya Savaş Akdoğan müdürlük görevini sürdürmektedir.

Konak Sahnesi’nin yanında 1986 yılında açılan Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi ile ikinci sahnesine kavuşan tiyatromuz, halen Konak, Karşıyaka Ragıp Haykır, Karşıyaka Oda Tiyatrosu başta olmak üzere pek çok sahnede, çeşitli il ve ilçelerde turne kapsamında temsiller vermeye devam etmektedir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt