İşte sıradışı Cami ve hikayesi !

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
milagros_zuzu

milagros_zuzu

Üye
    Konu Sahibi
İşte sıradışı Cami ve hikayesi !
İşte sıradışı Cami ve hikayesi !
Camiden ayrı olarak altı şadırvan, üstü minare olarak yapılıp,
sergilediği ilginç mimarisi ile İslam dünyasında farklı bir özelliğe
sahip olan Bursa Timurtaş Paşa Camisi, Ramazan'da
vatandaşın akınına uğruyor.














Camide namaz kılınan yerden ayrı olarak altı şadırvan, üstü minare olarak yapılıp aradan yol geçen tek cami olması nedeniyle en çok tanınanların başında gelen Bursa Timurtaş Paşa Camisi'nde Ramazan yoğunluğu yaşanıyor.

Bursa Ulucami ile birlikte en çok ziyaret ediler camilerin başında gelen Timurtaş Paşa Camisi, ilginç mimarisi ile de çok tanınmakta. Bursa dışında 'Altı şadırvan üstü minareli camiyi biliyormusun' şeklinde soru ve bilmecelere konu olan Timurtaş Paşa Camisi, bu günlerde tatlı bir yoğunluk yaşıyor.

Farklı mimarisi ile vatandaşların ilgisini çeken cami, özel günlerde büyük yoğunluk yaşıyor. Özellikle cuma namazı ve teravih namazlarında vatandaşların akın ettiği cami, yine bir Ramazan bereketi yaşıyor. 'Altı şadırvan üstü minare'li cami, bu günlerde gruplar halinde gelen vatandaşların teravih kılma sevinci yaşadığı mekanların başında geliyor.

Timurtaş Paşa Camisi'nde 13 yıldır imamlık yapan İsmail Çakır, caminin Ramazan ayı ile birlikte büyük bir yoğunluk yaşadığını belirterek, "Zaten ilginç mimarisi ile Dünya çapında ün yapan camimiz cuma namazları başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde büyük yoğunluk yaşamakta. Özellikle Ramazan aylarında cemaat teravih namazları başta olmak üzere mukabele ve vakit namazlarına yoğun ilgi gösteriyor." dedi.

Bursa'da Ulucami ile birlikte en çok ilgi gören camilerin başında Timurtaş Paşa Camisi'nin geldiğini aktaran İsmail Çakır, "Timurtaş Paşa camisi, şadırvan üstü minaresi ve camisi ayrı olan tek cami. Bu özelliği sayesinde Türkiye başta olmak üzere İslam aleminde bu yönüyle tanınmakta. İnsanların Bursa adına en çok sordukları soru ise Timurtaş Paşa camisi oluyor." şeklinde konuştu.

"CAMİYİ GÖRENLER HİKAYESİNİ DİNLEMEDEN GEÇEMİYOR"
Timurtaş Paşa Camisi imamı İsmail Çakır, altı şadırvan, üstü minareli caminin herkesin ilgisini çektiğini belirterek, görenlerin bu durumu sormadan geçemediğini aktardı.

Özellikle Bursa'ya misafirliğe gelenlerin camiyi ziyaret edip hikayesini dinlemeden geçemediğinin altını çizen Çakır, "Özellikle Bursa'ya yeni gelmiş olanlar camiyi gördüklerinde gelip minaresini ve cami ile minare arasından yol geçmesinin nedenini bize soruyor. Ben onlarca insana bu durumu anlatıyorum. İnsanların hoşuna gitmesinin yanısıra, camiyi çok beğeniyorlar. Ayrıca Bursa'da oturanlarda sık sık guruplar halinde namaza ve camiyi gezmeye geliyorlar." şeklinde konuştu.

CAMİNİN HİKAYESİ
Demirtaş Mahallesi'nde bulunan ve Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından 1389-1390 yılında yaptırlan cami Bazı kaynaklara göre de Yıldırım Beyazıt'ın emiri kara Timurtaş Paşa tarafından yapılmıştır.

Ters T, tabhaneli (zaviyeli) camiler grubundan olan caminin ortasında merkezi bir kubbenin yanlarında üzerleri tonoz örtülü doğu batı eyvanları, güney yönünde bir mekanla genişletilmiştir. Caminin son cemaat yeri kesme taştan olup, yığma 4 ayağı birbirine bağlayan sivri kemerlerin oluşturduğu beş bölüm halindedir. Yanları kapalı olan son cemaat yerinin ön yüzünde tuğla örgülü motifler işlenmiştir. İbadet mekanına mukarnaslı bir kapı ile girilmekte.

İbadet mekanını örten kubbe, kemerler ve duvarlar üzerine oturmuştur. Sekizgen kaide üzerindeki bu kubbenin kenarlarına üçgen dilimler yerleştirilmiş, kubbenin ortasına da altı kenarlı ve her kenarında birer penceresi olan aydınlık feneri yapılmıştır. Tuğla dizili kesme taştan yapılan cami, üç sıra tuğla ve bir sıra taş dizisi şeklinde devam etmekte.

Timurtaş Paşa Camisi'nin en ilginç yönlerinden birisini mimaresi oluşturmaktadır. Minare yapıdan ayrı olarak caminin kuzeyinde birbirlerine kemerlerle bağlı altı adet tuğla ayak üzerine oturtulmuştur. Minare kaidesini oluşturan bu ayakların ortasında da bir şadırvan bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha rastlanmayan bu minareyi Bursa Eski Eserleri sevenler Derneği 1966 yılında onarmıştır.

Bu kaide üzerinde kesme taş örgülü altıgen bir kısımdan sonra zencirek motifleri ile bezeli, tuğla gövdeli minare yükselmekte. Minarenin şerefe altı dört sıra kirpi saçakla hareketlendirilmiştir. Minarenin gövdesinde bulunan tuğla örgüler petek kısmında da devam etmiştir. Caminin batısında yapılmış olan imaretten ise hiçbir kalıntı günümüze gelememiştir. Ayrıca bahçe içinde ise Timurtaş Paşa'nın mezarı bulunmaktadır.




 


CoYoTe®

CoYoTe®

Üye
Vay Be Çok İlginç Ve Hoş Bir Hikayesi Var Hakkaten:)...Paylaşım İçin Teşekkürler
 
Romantik Prens

Romantik Prens

Üye
evet hakkaten çok ilginç
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Gerçekten ilginç.. :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
466
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
524
Doğuş Pertez


Üst Alt