İşte İzmir'de susuzluğun boyutu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamgirls

dreamgirls

Üye
    Konu Sahibi
İşte İzmir'de susuzluğun boyutu
Hükümet'in susuzluk nedeniyle başlattığı Acil Eylem Planı kapsamına almadığı İzmir'de, belediyeler kuraklık ve su krizine karşı işbirliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin yüzde 40'lık ihtiyacını karşılayan ve 160 günlük suyu kalan Tahtalı Barajı'nda belediye başkanlarıyla biraraya gelerek, ‘Kuraklıkla başa çıkma stratejisi’ açıkladı.




Başkan Aziz Kocaoğlu, bir kaç yıl önce suyla dolu olan, ancak küresel ısınma ve yağışların azlığı nedeniyle zemindeki toprağın çatladığı Tahtalı Barajı Gölet alanında ilçe ve belde belediye başkanlarıyla toplantı yaptı. Başkanlarla birlikte susuzluktan çatlayan baraj zeminindeki toprağı inceleyen Başkan Kocaoğlu, baraj doluyken minaresi hariç ana yapısı su altında kalan caminin bugün tepelik bir alanda kalmış olmasının durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi. Kocaoğlu, barajın 2007 yılına göre yüzde 40 daha az suya sahip olduğunu belirtti.

Hükümet'in Acil Eylem Planı hazırlığı yaptığı susuzluk tehditiyle karşı karşıya olan 7 il arasında almadığı 'de belediye olarak durumun vehametini tespit ettiklerini, tedbirleri aldıklarını belirten Kocaoğlu, “Hükümet herhade su açısından daha zor durumda olan illerle ilgili plan geliştirecek. DSİ ve Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre hareket ediyorlar. Ancak, 'de de İZSU'nun tespitlerine göre kentimiz yakın zamanda su kriziyle karşı karşıya kalacak noktadadır. 2008 yaz aylarını yeni yeraltı kuyuları açarak, tasarruf yaparak ve herhangi bir anormallik olmazsa 24 saat kesintisiz su vererek atlatabileceğiz” dedi.

Kocaoğlu, kuraklıkla başa çıkma stratejilerinin iki ana bölümden oluştuğunu, birincisinin su kaynaklarını arttıracak ve koruyacak ‘Yeni yatırımlar’, ikincisinin ise su tasarrufu sağlayacak, tasarruf bilincini arttıracak ‘Önlemler/kampanyalar’ olduğunu söyledi. Yüzeysel su kaynaklarının arttırılmasına yönelik yatırımlardan 21.5 milyon metreküp rezev hacimle Çamlı Barajı'na Çevre ve Orman Bakanlığı'nın olumsuz Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) verdiğini, 2.5 milyon metreküp rezervli Bostanlı Barajı ile 5 milyon metreküp rezervli Değirmendere Barajı'na ise orman alanında olması nedeniyle tahsis izni verilmediğine dikkat çekti. DSİ'nin planladığı Yiğitler Barajı'ının 6 milyon metreküp rezervli olacağını dile getiren Kocaoğlu, DSİ'nin yapımı süren Gördes Barajı'ndan ise isale hattıyla 'e 60 milyon metreküp su aktarılacağını söyledi.

Kocaoğlu, “Barajların yapımında ilgili bakanlıkların bürokratik engelleri, süreçlerin uzunluğu nedeniyle yeraltı suyu kaynaklarının kuraklık periyodunda eksik olan su temininin sağlaması için yeni alternatifler ürettik. Kısa ve orta vadeli çözüm olarak yeni kuyular açılacak. Kısa vadede saniyede 1500 litre su üretecek 4 havzada 21 kuyu açılışı için hazırlıklara başlandı. Böylece Menemen'de 9, Sarıkız havzasında 8, Halkapınar'da 2, Pınarbaşı'nda 2 yeni kuyu daha açılacak” dedi. Kocaoğlu orta vadede ise Bornova-Belkahve ve Buca-Şirinyer bölgesinde yeraltı suyu kuyuları için etüdlere başlandığını belirtti.

Kuraklıkla Başa Çıkma Stratejisi'nin ikinci olan ‘Tasarruf önlemleri-kampanyalar’ kapamında ise idari ve hemşehri tasarrufunun önemine dikkat çeken Kocaoğlu, “İdari tasarruf sağlama amacıyla yüzey suyu kaynakları ve havzaların korunması, izlenmesini gerçekleştirdik. Su havzalarındaki dereleri ıslah ederek barajların ömrünü uzattık. Arızalara müdahale çalışmalarını Merkez bölgede 56 ekip, çevre bölgelerde 53 ekiple hızlandırdık. Merkez bölgede günde ortalama 158 arızaya müdahale edildi” dedi.

Su kaçağının yüzde 44.7 olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, bu oranın yüzde 31'inin fiziki kaçaklar, yüzde 3'ü tahakkuk kayıpları, yüzde 7'si ölçüm hataları, yüzde 3'ü denetim dışı kullanımlar ve yüzde 0,5'inin yasal olmayan kaçak kullanımlar olduğunu söyledi. Fiziki kaçakları önlemek için şebeke yenilemesi yaptıklarını, 4 yılda 322 km yeni içme suyu borusu döşediklerini dile getiren Kocaoğlu, toplam 84 milyon YTL harcadıklarını belirtti. 'in su sisteminin bilgisayar kontrolünde yapıldığını ifade eden Kocaoğlu, denetimin daha etkin olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, Kentlisin Su tasarrufu bilinci edinmesi ve tasarruf yapmasına çok önem verdiklerini söyledi. 2007 yılında su tasarruf kampanyasının Türkiye çapında ses getirdiğini yüzde 10'luk tasarrufla 35 günlük su kazandıklarını belirten Kocaoğlu, bu yıl da ‘Su değerlidir, akıp gitmesin’, ‘Su hayattır, boşa harcamayın’ sloganlarıyla 2008 yılında da yeni başarıyı hedeflediklerini dile getirdi. Kocaoğlu, ilçe ve belde belediye başkanlarının tasarrufa verecekleri katkının çok önemli olduğunu dikkat çekti. Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladıkları tasarruf önlemlerini belediye başkanlarına da önerdi. İzmirlilere de su tasarruf metodlarını da açıkladı.

BAŞKANLARA TASARRUF METODLARI

* Tarım alanlarının daha az suyla sulanmasına ilişkin metodların kullanılması
* Bitkisel atıkları gübreye dönüştürülerek toprağın su tutma kapasitesinin artırılması
* Bitki köklerinin hem su tutma kapasitesini ve süresini arttıran hem de hastalıklardan koruyan özel maddelerle beslenmesi
* Daha fazla su isteyen geniş yapraklı ağaçlar yerine, iğne yaprakla ağaçların tercih edilmesi
* Yeni bitki grupları seçerken, geniş çim alanlar yerine, daha az su tüketen yer örtücü ve çalı grubu bitkilere ağırlık verilmesi
* Park ve bahçe sulamalarının gece yapılması
* Damla sulama sistemini mümkün olduğu kadar yaygınlaştırılması
* Armaç yıkama sırasında kullanılan suların yeniden değerlendirilmesi
* Halkın tasarruf bilincini arttırıcı çalışmalar yapılması, teşvik edilmesi

İZMİRLİLERE TASARRUF METODLARI

* Bina, ev, su tesisatı arızalarını giderin
* Tuvalet rezervuarlarını küçültün
* Duş alırken süreyi kısaltın
* Elle yıkama yerine makine kullanarak bulaşık yıkayın
* Çamaşır ve bulaşık makinalarını dolunca kullanın
* Meyve ve sebzeyi kapta yıkayıp, yıkama suyunu da kaba temizlikte kullanın
* Traş olurken, diş fırçalarken, el yıkarkan, çeşmeyi kapatıp suyun boşa akmasını önleyin
* Duş başlıklarını değiştirin
* Damlayan çeşmeleri onarın
* Araçları hortum yerine kova ile yıkayın
* Halıları yıkamak yerine silerek temizleyin
* Bahçe sulamasını gün batımında yapın
* Yeşil alanlarda ve tarım alanlarında damla sulama tekniğini kullanın


 


researcher

Üye
Bizim gecen sene dustugumuz duruma dusmessiniz umarim...
 
oTToMaNiAc

oTToMaNiAc

Üye
inş olmas kardesım yaa susuz yaşanılmaz
 

omayra

Üye
İZMİRLİLERE TASARRUF METODLARI

* Bina, ev, su tesisatı arızalarını giderin
* Tuvalet rezervuarlarını küçültün
* Duş alırken süreyi kısaltın
* Elle yıkama yerine makine kullanarak bulaşık yıkayın
* Çamaşır ve bulaşık makinalarını dolunca kullanın
* Meyve ve sebzeyi kapta yıkayıp, yıkama suyunu da kaba temizlikte kullanın
* Traş olurken, diş fırçalarken, el yıkarkan, çeşmeyi kapatıp suyun boşa akmasını önleyin
* Duş başlıklarını değiştirin
* Damlayan çeşmeleri onarın
* Araçları hortum yerine kova ile yıkayın
* Halıları yıkamak yerine silerek temizleyin
* Bahçe sulamasını gün batımında yapın
* Yeşil alanlarda ve tarım alanlarında damla sulama tekniğini kullanın



1- Tesisatı kontrol ettirmeliyiz, bana göre kaçak yok ama bir de uzmanı baksın bakalım.
2- Tuvalet gelecek sene elden geçecek.
3- Duş alırken dikkat ediyoruz.
4- Elle bulaşık yıkamam zaten hiç :ehe Tembellikten değil, tasarruftan :ehe
5- Tıka basa doldurmadan makineleri çalıştırmıyorum.
6- Meyve - sebze yıkama suyunu özellikle tuvalete dökmek ve balkon yıkamak için annem kullanıyor, ben üşeniyorum, dikkat etmeliyim bundan sonra ben de :)
7- Eşim bazen traş olurken suyu açık bırakır, kızarım çok. Boşa su akıtmam, boşa lamba açık bırakmam.
8- Valla duş başlığını yeni aldı eşim, eskisi kireçlenmiş ve paslanmış ama henüz takmadı yenisini.
9- Damlamıyor çeşmelerimiz, aç-kapa türü çeşmelerden :)
10- Aracımızı yıkamaya veriyoruz, yıkayacak yer yok buralarda.
11- 3 halımı yıkattım, diğerlerini sildiriyorum. Koridorum halı kaplıydı, söktürdüm, artık silerek daha iyi bir temizlik elde edebileceğim
12- Bahçem ve yeşil alanım yok.

Buradan anladığım kadarıyla, En büyük sorun, meyve - sebze yıkama suyunu boşa akıtmamda. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.

Geçtiğimiz sene, 3 büyük kent içerisinde en iyi tasarrufu yapan şehir İzmir olmuştu. Hemşehrilerim su tasarrufu konusunda oldukça duyarlıdır. Accık gurur duyayım :) Ankaralıların 3 aylık tedbir sonucu sadece 3 günlük su tüketimi kadar tasarruf edebildiklerini duyunca çok şaşırmıştım :)

Bilgiler için teşekkürler dreamgirls :) Bu arada epeydir eskisi kadar görünmüyorsun forumda.
 
Atakan

Atakan

Üye
ankara gibi olmayız işallah
 
nightdragon35

nightdragon35

Üye
bir izmirli olarak(hemde tahtalı barajı yakınlarında oturan).zaten o barajdan içme suyu elde edilmesi taraftarı degilim.kirlilik hat safhada o baraşda.ama kimsecikler buna dur demiyor.zaten yakında kuruyacak.yeni su kaynakları bulunması en iyisi olur.
 
lyon_69

lyon_69

Üye
su olmazsa mahfoluruz:agla
 
blackmetalic

blackmetalic

Üye
sularımızı daha dikkatli harcayalım.......
 
technonur

technonur

Üye
Hükümet'in susuzluk nedeniyle başlattığı Acil Eylem Planı kapsamına almadığı İzmir'de

izmir akpnin değil diye böyle davranılması çok içler acısı bir durum
 
bora006

bora006

Üye
Geçen sene Ankara bu sene İzmir bakalım sonu nereye varacak.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt