Ozan
Admin
İşte Cep Telefonu Koruma Rehberi
Cep telefonları günlük hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. "Cep telefonunuzun ömrü ne kadar? Virüslerden, tozdan sıvılardan nasıl korunur? Pilin ömrü nedir?" gibi sorular da artık günlük dertlerimiz arasında. Cep telefonlarıyla ilgili yaşayacağınız sorunlara karşı işte "altın ipuçları"...
Nasıl şarj etmeli?
Şarj işlemi aslında kullanıcıların fark etmediği birçok karmaşık işlemler sonucu gerçekleşir. Telefon, takılan şarj cihazın dan aldığı normal/seyahat/hızlı şarj cihazı bilgisiyle, bataryadan aldığı kapasite, hücre tipi ve sıcaklık bilgilerini değerlendirip uygun şarj programını içindeki yazılımdan çalıştırır. Şarj esnasında her an, telefon tarafından sürekli kontrol edilir, gerektiğinde şarj işlemi kesilir.
Orjinal şarj cihazları ve bataryalar aşırı akım ve voltaja karşı birer koruyucu devre bulundurur. Bu sayede yüksek akım boşalması engellenmiş; ortaya çıkabilecek ısınma ve hatta atlamanın önüne geçilmiş olur.Orjinal olmayan bataryalar ise böyle bir koruma içermeyebilirler.
Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken konu orjinal ürünler kullanmak, Ayrıca pil ve şarj konusunda unutulmaması gereken bir diğer konu da cep telefonunuzu ilk aldığınızda, kullanma kılavuzunda verilen 'ilk şarj' sürelerine uymanız gerektiği.
Bu süre pilin optimum verimle ve süreyle kullanılmasını sağlar. Yine bize, telefonun şarjı bitmeden şarj edilmesinin pil ömrünü kısaltıp kışalmadığı konuşunda sorular da geliyor. Bu durum eski pil teknolojilerinden kalan yanlış bir algılamadır. Bugün bilinen markaların hepsinde artık pili istediğiniz zaman şarj edebilirsiniz.
Yazılım ve virüsler...
Gelişen teknolojiyle birlikte cep telefonları da artık sadece görüşme yapmaktan çıkıp birer mobil bilgisayar haline geldi. Kapasite ve işlev sayışı arttıkça, sistemin karmaşıklığı artıyor ve yazılımların 'hata verme olasılığı' doğal olarak yükseliyor.
Günümüz telefonlarında da yazılım kaynaklı birçok problem gördüğümüzü söyle yebiliriz. Telefonlarda da yazılım nakli problemler ortaya çıkabiliyor ve her ne kadar istenmese de bu problemlerin çoğu cihaz piyasaya çıktıktan, etkin şekilde kullanılmaya başlandıktan sonra tespit edilebiliyor. Böyle bir durumda üreticilerin müşteri hizmetleri kanalının yerel temsilcileri ve yetkili servisler software bug olarak adlandırılan yazılım açıklarını Ar&Ge departmanlarına geri bildirerek yeni versiyon yazılımın geliştirilmesi için start verir.
Cihazınızı daha verimli ve problemsiz kullanabilmek için yazılımın da güncel olması gerekiyor. Yazılım güncellemesinin önemini günümüz PC'lerinin işletim sistemleri için her gün geliştirilen servis paketleriyle (ServicePack) örnekleyebiliriz, işletim sistemlerinin güncel yamalarla nasıl daha problemsiz çalışacağı biliniyorsa, telefonlar içinde aynı şey geçerli.
Su, ısı, tozdan korumak için...
Telefonunuz içinde yer alan elektronik parçalar ısıya ve neme karşı çok duyarlıdır. Cihazınızı yüksek sıcaklık ortamların dan ve nemden korumalısınız. Özellikle kış aylarında soğuk ortamlardanani olarak sıcak ortamlara geçmeniz telefonunuz üzerinde buharlaşmaya yol açabilir, bu da telefon içindeki elektronik devre kartlarına zarar verebilecek rutubetlenmeye yol açar.
Kullanıcı hatalarından kaynaklanan arızaların büyük çoğunluğu 'sıvı teması'ndan ortaya çıkar ve sıvı temasına uğramış bir telefonun tamirinin ardından benzer veya farklı bir arızanın ortaya çıkması ihtimali oldukça yüksektir. Sadece telefonunuzun üzerine doğrudan bir sıvı dökülmesi değil, ayrıca uzun konuşma sürelerinde elinizden veya yüzünüzden geçen ter damlacıkları bile telefonunuzda önemli arızalara sebep olabilir. Sıvı teması durumunda tavsiye edebileceğimiz en acil önlem, cihazın bataryasını hemen çıkarıp veri yollarının yanmasını engellemek ve zaman kaybetmeden derhal yetkili bir servise başvurmanızdır.
Hangi aksesuar kullanılmalı?
Kullanıcıya kolaylık sağlaması amacıyla geliştirilen aksesuarların telefonla uyum içinde çalışması gerekiyor. Her üreticinin Ar&Ge ekibi aksesuar geliştirirken bu cihazları birçok teste tabi tutar.Yüzde 100 uyum durumunda aksesuar kullanıma sunulur. Telefon için hayati sayılabilecek aksesuarlar ise batarya ve şarj cihazıdır. Aşırı akım ve voltaja karşı korumalı olan batarya ve şarj cihazları telefoniçin güvenli enerji sağlamayı garanti eder.Orijinal olmayan tuş takımı ve kapak kullanımı ise telefonunuz için bir başka tehdit oluşturur.
Orijinal olmayan tuş takımı ve kapaklar telefonunuza tam olarak uyum sağlamayacağı için telefonunuzun devre kartında ve tuş iletkenlerinde baskıya sebep olur; bu da önemli arızalara yol açar. Bu nedenle çok yaygın olan yan sanayi kapak ve tuş takımı kullanılmamalıdır.
Kaliteli ürün her zaman...
Üreticiler her geçen gün daha mükemmel telefonlar geliştirse de, kompleks cihazlar olan cep telefonlarında kalitesiz ürün kullanımı her geçen gün artıyor. Bu nedenle cep telefonu satın alırken ne kadar süre kullanmayı düşündüğünüze iyi karar vermeli ve ona göre satın almalısınız. Düşük teknoloji ürünlerinin sunulduğu bir pazar olan ülkemizde bu kalitesizlik kaçak telefon kullanımı ile daha da arttı.
Kimler tamir edebilir?
Telefonların tamiri için üreticiler tarafından geliştirilen özel tamir ekipmanları ve yazılım yükleme aparatları bulunuyor. Bu ekipmanlar kullanılmadan gerçekleştirilen bir tamirin sağlıklı bir şeklide yapılmasına imkan yoktur. Ayrıca servis ekipmanları konusunda yeterli bilgi ve eğitim sahibi olmayan yetkisiz kişilerin yapacağı herhangi bir müdahale telefonunuzla vedalaşmanıza sebep olabilir. Telefonunuz için yetkili teknik servislere başvurmanın önemli olduğunu asla unutmayın.
Konuşurken dikkat...
Cep telefonunuzla görüşme yaptığınız zamanlarda ortaya çıkan en büyük tehlike elinizden düşmesidir. Eğer gün içersinde uzun süreli konuşmalar yapmaktaysanız, elinizin terlemesinden dolayı bu risk daha da artar. Bu nedenle telefonunuzu boyun askısı veya bilek askısı ile kullanmanız faydalı olur. Bir diğer tehlike ise, daha önce de belirttiğimiz gibi telefonunuzun uzun süre eliniz ve yüzünüzle temas etmesi sonucu, terinizin cihazınızda yol açacağı hasardır. Buriski koruyucu kılıf kullanarak yok edebilirsiniz.
Konuşma esnasında telefonunuz radyodalgalarıyla baz istasyonlarıyla veri iletişimi sürdürür. Bu nedenle hareket halinde konuşma yaparak, sürekli baz istasyonu değiştirmek şarjınızın seviyelerinin daha hızlı düşmesine yol açacaktır. Bu da batarya ömründe kısalmaya sebep olabilir.
Operatör seçimi...
GSM sisteminin gelişimiyle şebeke sistemlerinde de aynı yönde gelişmeler sağlanıyor. GSM900 ve GSM 1800 sistemlerine bakarak bu sistemlerin telefonlara etkilerine kısaca bakalım. Haberleşmenin temel bilgilerine göre şunu söyleyebiliriz ki, frekans yükseldikçe sinyalin ulaşabileceği mesafe azalır. Bu da ne demek oluyor, 1800 Mhz'lik sinyalimiz havada 900 Mhz'lik sinyale göre daha çabuk zayıflayıp söner. Bu sonuca göre GSM 1800 şebekelerinin,GSM 900 şebekelerine göre daha sık ve çok baz istasyonu kurmalarını gerektiriyor ki, tüm cep telefonları kapsama alanına alınabilsin ve sinyallerde kayıp oluşmasın. Fakat bunu kullanıcı hissedemeyebilir, eğer kapsama alanı içindeyseniz size herhangi bir sorun çıkarmaz ve hissedilmez.
Bunun yanı sıra daha önemli bir kriterden daha bahsetmemiz gerekiyor. Şebekenin telefonlardan istediği maksimum çıkış gücü. GSM 900 şebekesinde, eğer telefon baz istasyonundan uzakta bir noktadaysa, telefonun baz istasyonuna göndereceği sinyal gücü maksimum 2 Watt civarında[-32,5 dBm] olabilir. Bu sayede telefondangelen sinyal baz istasyonu tarafından işlenebilecek seviyededir. Oysa GSM 1800'de aynı şekilde telefonun göndereceği sinyalin maksimum gücünün 1 Watt civarında[-29,5 dBm] olması yeterlidir. Buradan cep telefonu cihazı açısından çıkarılması gereken önemli sonuç ise şudur: Telefonlarımız, GSM 1800'de, GSM 900'e göre 'daha az güç' harcar. Bu da direk batarya ömrüne yansır, GSM 1800'de bataryadan daha az akım çekileceği için batarya GSM900'e göre daha uzun süre dayanır.
Çalınma ve kayıp durumunda ne yapmalı?
Telefonunuzun çalınması durumunda seri numarısı (IMEl International Mobile Equipment Identification-Ulaslararası Mobil Cihaz Kimliği) ve telefonun size ait olduğunu belirtir bir belgeyle savcılığa başvurmanız gerekir.
Telefonunuzdan *#06# tuşlayarak IMEInumarasını öğrenin ve mutlaka bir kenara kaydedin. IMEI numarası vasıtasıyla, başvuruda bulunduğunuz ilçenin Cumhuriyet Savcılığı GSM operatörleri ile bağlantı kuracak ve telefonunuzun hangi sim kartile kimin tarafından kullanıldığını belirleyecektir. Bu noktada telefonunuzun faturası da, onun size ait olduğunu gösterir tek belgedir. Bu nedenle böyle bir durumda telefonunuzun size dönebilmesi için mutlaka faturanızı saklayın, ikinci el telefonsatın almanız durumunda satın aldığınız kişiden önceki satış faturasını ve yaptığınız satın almaya dair bir makbuz almalısınız.
Kaynak: Mobimag Mobil Yaşam Kültürü Dergisi
Nasıl şarj etmeli?
Şarj işlemi aslında kullanıcıların fark etmediği birçok karmaşık işlemler sonucu gerçekleşir. Telefon, takılan şarj cihazın dan aldığı normal/seyahat/hızlı şarj cihazı bilgisiyle, bataryadan aldığı kapasite, hücre tipi ve sıcaklık bilgilerini değerlendirip uygun şarj programını içindeki yazılımdan çalıştırır. Şarj esnasında her an, telefon tarafından sürekli kontrol edilir, gerektiğinde şarj işlemi kesilir.
Orjinal şarj cihazları ve bataryalar aşırı akım ve voltaja karşı birer koruyucu devre bulundurur. Bu sayede yüksek akım boşalması engellenmiş; ortaya çıkabilecek ısınma ve hatta atlamanın önüne geçilmiş olur.Orjinal olmayan bataryalar ise böyle bir koruma içermeyebilirler.
Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken konu orjinal ürünler kullanmak, Ayrıca pil ve şarj konusunda unutulmaması gereken bir diğer konu da cep telefonunuzu ilk aldığınızda, kullanma kılavuzunda verilen 'ilk şarj' sürelerine uymanız gerektiği.
Bu süre pilin optimum verimle ve süreyle kullanılmasını sağlar. Yine bize, telefonun şarjı bitmeden şarj edilmesinin pil ömrünü kısaltıp kışalmadığı konuşunda sorular da geliyor. Bu durum eski pil teknolojilerinden kalan yanlış bir algılamadır. Bugün bilinen markaların hepsinde artık pili istediğiniz zaman şarj edebilirsiniz.
Yazılım ve virüsler...
Gelişen teknolojiyle birlikte cep telefonları da artık sadece görüşme yapmaktan çıkıp birer mobil bilgisayar haline geldi. Kapasite ve işlev sayışı arttıkça, sistemin karmaşıklığı artıyor ve yazılımların 'hata verme olasılığı' doğal olarak yükseliyor.
Günümüz telefonlarında da yazılım kaynaklı birçok problem gördüğümüzü söyle yebiliriz. Telefonlarda da yazılım nakli problemler ortaya çıkabiliyor ve her ne kadar istenmese de bu problemlerin çoğu cihaz piyasaya çıktıktan, etkin şekilde kullanılmaya başlandıktan sonra tespit edilebiliyor. Böyle bir durumda üreticilerin müşteri hizmetleri kanalının yerel temsilcileri ve yetkili servisler software bug olarak adlandırılan yazılım açıklarını Ar&Ge departmanlarına geri bildirerek yeni versiyon yazılımın geliştirilmesi için start verir.
Cihazınızı daha verimli ve problemsiz kullanabilmek için yazılımın da güncel olması gerekiyor. Yazılım güncellemesinin önemini günümüz PC'lerinin işletim sistemleri için her gün geliştirilen servis paketleriyle (ServicePack) örnekleyebiliriz, işletim sistemlerinin güncel yamalarla nasıl daha problemsiz çalışacağı biliniyorsa, telefonlar içinde aynı şey geçerli.
Su, ısı, tozdan korumak için...
Telefonunuz içinde yer alan elektronik parçalar ısıya ve neme karşı çok duyarlıdır. Cihazınızı yüksek sıcaklık ortamların dan ve nemden korumalısınız. Özellikle kış aylarında soğuk ortamlardanani olarak sıcak ortamlara geçmeniz telefonunuz üzerinde buharlaşmaya yol açabilir, bu da telefon içindeki elektronik devre kartlarına zarar verebilecek rutubetlenmeye yol açar.
Kullanıcı hatalarından kaynaklanan arızaların büyük çoğunluğu 'sıvı teması'ndan ortaya çıkar ve sıvı temasına uğramış bir telefonun tamirinin ardından benzer veya farklı bir arızanın ortaya çıkması ihtimali oldukça yüksektir. Sadece telefonunuzun üzerine doğrudan bir sıvı dökülmesi değil, ayrıca uzun konuşma sürelerinde elinizden veya yüzünüzden geçen ter damlacıkları bile telefonunuzda önemli arızalara sebep olabilir. Sıvı teması durumunda tavsiye edebileceğimiz en acil önlem, cihazın bataryasını hemen çıkarıp veri yollarının yanmasını engellemek ve zaman kaybetmeden derhal yetkili bir servise başvurmanızdır.
Hangi aksesuar kullanılmalı?
Kullanıcıya kolaylık sağlaması amacıyla geliştirilen aksesuarların telefonla uyum içinde çalışması gerekiyor. Her üreticinin Ar&Ge ekibi aksesuar geliştirirken bu cihazları birçok teste tabi tutar.Yüzde 100 uyum durumunda aksesuar kullanıma sunulur. Telefon için hayati sayılabilecek aksesuarlar ise batarya ve şarj cihazıdır. Aşırı akım ve voltaja karşı korumalı olan batarya ve şarj cihazları telefoniçin güvenli enerji sağlamayı garanti eder.Orijinal olmayan tuş takımı ve kapak kullanımı ise telefonunuz için bir başka tehdit oluşturur.
Orijinal olmayan tuş takımı ve kapaklar telefonunuza tam olarak uyum sağlamayacağı için telefonunuzun devre kartında ve tuş iletkenlerinde baskıya sebep olur; bu da önemli arızalara yol açar. Bu nedenle çok yaygın olan yan sanayi kapak ve tuş takımı kullanılmamalıdır.
Kaliteli ürün her zaman...
Üreticiler her geçen gün daha mükemmel telefonlar geliştirse de, kompleks cihazlar olan cep telefonlarında kalitesiz ürün kullanımı her geçen gün artıyor. Bu nedenle cep telefonu satın alırken ne kadar süre kullanmayı düşündüğünüze iyi karar vermeli ve ona göre satın almalısınız. Düşük teknoloji ürünlerinin sunulduğu bir pazar olan ülkemizde bu kalitesizlik kaçak telefon kullanımı ile daha da arttı.
Kimler tamir edebilir?
Telefonların tamiri için üreticiler tarafından geliştirilen özel tamir ekipmanları ve yazılım yükleme aparatları bulunuyor. Bu ekipmanlar kullanılmadan gerçekleştirilen bir tamirin sağlıklı bir şeklide yapılmasına imkan yoktur. Ayrıca servis ekipmanları konusunda yeterli bilgi ve eğitim sahibi olmayan yetkisiz kişilerin yapacağı herhangi bir müdahale telefonunuzla vedalaşmanıza sebep olabilir. Telefonunuz için yetkili teknik servislere başvurmanın önemli olduğunu asla unutmayın.
Konuşurken dikkat...
Cep telefonunuzla görüşme yaptığınız zamanlarda ortaya çıkan en büyük tehlike elinizden düşmesidir. Eğer gün içersinde uzun süreli konuşmalar yapmaktaysanız, elinizin terlemesinden dolayı bu risk daha da artar. Bu nedenle telefonunuzu boyun askısı veya bilek askısı ile kullanmanız faydalı olur. Bir diğer tehlike ise, daha önce de belirttiğimiz gibi telefonunuzun uzun süre eliniz ve yüzünüzle temas etmesi sonucu, terinizin cihazınızda yol açacağı hasardır. Buriski koruyucu kılıf kullanarak yok edebilirsiniz.
Konuşma esnasında telefonunuz radyodalgalarıyla baz istasyonlarıyla veri iletişimi sürdürür. Bu nedenle hareket halinde konuşma yaparak, sürekli baz istasyonu değiştirmek şarjınızın seviyelerinin daha hızlı düşmesine yol açacaktır. Bu da batarya ömründe kısalmaya sebep olabilir.
Operatör seçimi...
GSM sisteminin gelişimiyle şebeke sistemlerinde de aynı yönde gelişmeler sağlanıyor. GSM900 ve GSM 1800 sistemlerine bakarak bu sistemlerin telefonlara etkilerine kısaca bakalım. Haberleşmenin temel bilgilerine göre şunu söyleyebiliriz ki, frekans yükseldikçe sinyalin ulaşabileceği mesafe azalır. Bu da ne demek oluyor, 1800 Mhz'lik sinyalimiz havada 900 Mhz'lik sinyale göre daha çabuk zayıflayıp söner. Bu sonuca göre GSM 1800 şebekelerinin,GSM 900 şebekelerine göre daha sık ve çok baz istasyonu kurmalarını gerektiriyor ki, tüm cep telefonları kapsama alanına alınabilsin ve sinyallerde kayıp oluşmasın. Fakat bunu kullanıcı hissedemeyebilir, eğer kapsama alanı içindeyseniz size herhangi bir sorun çıkarmaz ve hissedilmez.
Bunun yanı sıra daha önemli bir kriterden daha bahsetmemiz gerekiyor. Şebekenin telefonlardan istediği maksimum çıkış gücü. GSM 900 şebekesinde, eğer telefon baz istasyonundan uzakta bir noktadaysa, telefonun baz istasyonuna göndereceği sinyal gücü maksimum 2 Watt civarında[-32,5 dBm] olabilir. Bu sayede telefondangelen sinyal baz istasyonu tarafından işlenebilecek seviyededir. Oysa GSM 1800'de aynı şekilde telefonun göndereceği sinyalin maksimum gücünün 1 Watt civarında[-29,5 dBm] olması yeterlidir. Buradan cep telefonu cihazı açısından çıkarılması gereken önemli sonuç ise şudur: Telefonlarımız, GSM 1800'de, GSM 900'e göre 'daha az güç' harcar. Bu da direk batarya ömrüne yansır, GSM 1800'de bataryadan daha az akım çekileceği için batarya GSM900'e göre daha uzun süre dayanır.
Çalınma ve kayıp durumunda ne yapmalı?
Telefonunuzun çalınması durumunda seri numarısı (IMEl International Mobile Equipment Identification-Ulaslararası Mobil Cihaz Kimliği) ve telefonun size ait olduğunu belirtir bir belgeyle savcılığa başvurmanız gerekir.
Telefonunuzdan *#06# tuşlayarak IMEInumarasını öğrenin ve mutlaka bir kenara kaydedin. IMEI numarası vasıtasıyla, başvuruda bulunduğunuz ilçenin Cumhuriyet Savcılığı GSM operatörleri ile bağlantı kuracak ve telefonunuzun hangi sim kartile kimin tarafından kullanıldığını belirleyecektir. Bu noktada telefonunuzun faturası da, onun size ait olduğunu gösterir tek belgedir. Bu nedenle böyle bir durumda telefonunuzun size dönebilmesi için mutlaka faturanızı saklayın, ikinci el telefonsatın almanız durumunda satın aldığınız kişiden önceki satış faturasını ve yaptığınız satın almaya dair bir makbuz almalısınız.
Kaynak: Mobimag Mobil Yaşam Kültürü Dergisi