İspanya futbolu can çekişiyor!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
YsF_90

YsF_90

Üye
    Konu Sahibi
İspanya futbolu can çekişiyor!
2008 Avrupa Şampiyonu ve dünyanın en güçlü ligine sahip olan İspanya, yüksek futbolcu ücretleri nedeniyle krize girdi.
Barcelona, Real Madrid ve Atletico Madrid dışındaki kulüpler kapılarına kilit vurmamak için devletten acil çözüm istedi. İspanya’da yıllık futbolcu ücretleri 66 bin euroya kadar geriledi

2008 Avrupa Şampiyonu olarak büyük bir zafere imza atan İspanya ağır bunalımın eşiğine geldi. Dünyanın 1 numaralı ligi olarak kabul edilen La Liga’da yer alan kulüplerin büyük çoğunluğu futbolcu ücretlerinde yüzde 50 indirime gittiklerini duyururlarken, bir bölümü de yüksek futbolcu ücretleri yüzünden kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaklarını açıkladılar ve devletten yardım istediler. Barcelona, Real Madrid ve Atletico Madrid dışında pahalı transfer yapan kulübün kalmadığı İspanya’da birinci kalite futbolcunun aldığı ücret artık 1 milyon 750 bin euroyu geçmiyor.

Mallorca kârlı çıktı
Türk kulüplerinin de transferde gözünü diktiği La Liga’da krizden etkilenen kulüplerin başında Mallorca, Racing Santander, Recreativo Huelva, Osasuna, Valladolid, Getafe, Numancia ve Espanyol geliyor. 6 ay öncesine kadar kriz nedeni ile 30 milyon euroya satışa çıkartılan Real Mallorca, Güiza’yı 14 milyon euroya Fenerbahçe’ye satarak yarasına merhem sürdü. Ancak İspanya’da diğer kulüpler böylesine bir çıkış yolu bulamadı. Mallorca dışındaki kulüpler ya devletten kredi talebinde bulunuyor ya da yabancı yatırımcılara kapılarını açarak çıkış yolu bulmaya çalışıyor.

İspanya’da yapılan son araştırmaya göre, La Liga’da oynayan futbolcuların aldıkları yıllık ücretler 66 bin euroya kadar düştü. Bu durum İkinci Lig’de 42 bin euro olarak açıklandı. Ayrıca 2005’ten beri profesyonel futbolcuların yıllık ücretlerinin % 50 gerilediği de tespit edildi. Buna en çarpıcı örneklerden biri de, bu sezon La Liga’ya yükselen Numancia, Sporting ve Malaga’nın, menajerlere yaptığı çağrı oldu. Üç kulüp, kendilerine önerilecek futbolculara yıllık en fazla 150 bin euro maaş ödeyebileceklerini duyurdular.

Levante greve gitti
La Liga’da en çok rağbeti 30 yaşına dayanmış futbolcular görüyor. Bu oyuncular bonservisleri ellerinde olduğu için gittikleri kulüplerle ikişer yıllık sözleşme yapabiliyorlar. Ancak tecrübeli oyuncular 1 milyon euronun üzerine çıkamıyorlar.

İspanya’da geçen sezon en büyük dramı parasızlık yüzünden İkinci Lige düşen Levante yaşadı. Kulüp iflasını açıklarken, aylarca maaş alamayan futbolcular ligin bitimine 5 hafta kala grev ilan ettiler. Bu durum karşısında hükümet devreye girdi ve oyuncuları ikna ederek maçlara çıkmalarını sağladı.
La Liga’da en flaş transferi Barcelona yaptı. 100 milyon euronun üzerine çıkan Katalan ekibi, politik sembol olmanın avantajını kullandı. Real Madrid’in ise Manchester United’da oynayan Portekizli Cristiano Ronaldo dışında pahalı transfer yapmayacağı tahmin ediliyor. Başkentin ikinci büyüğü Atletico Madrid elinde bonservisi olan oyuncularla takviye yapmayı yeğledi.

Valencia da etkilendi
Nihat’ın formasını giydiği Villarreal, yaşanan bu parasal kriz yüzünden alıştan çok satış gerçekleştirdi. Geçen yılın en büyük transferlerini gerçekleştiren Valencia’da tam bir ölüm sessizliği hakim oldu. 4 yılda transfere 155 milyon euro harcandığı açıklanan Valencia’ya da icra geldi. Bu nedenle Başkan Soler, kulüp hisselerini telekomünikasyon devi Telefonica’nın eski başkanı Villalonga’ya satmak zorunda kaldı.

Kısacası bir zamanlar futbol cenneti olarak adlandırılan İspanya, eski cazibesini yakalamak için yeni yatırımcıların peşine düştü. İspanya dışına transfer olmayı tercih etmeyen yerli futbolcular ve hocalar ise yeni pazarlara kaçmaya başladılar. Bunların son örnekleri de; Benitez, Torres, Quiqe Sancez, Xabi Alonso, Güiza, Luis Aragones oldu.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
0
Görüntüleme
532
Baydırman
DiaBLoS
Cevap
1
Görüntüleme
320
Doğuş Pertez
DiaBLoS
Cevap
0
Görüntüleme
292
DiaBLoS


Üst Alt