İşlemci (CPU) nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
İşlemci (CPU) nedir?
İşlemci; (CPU) bilgisayar, akıllı telefon, televizyon gibi bir çok elektronik cihazda yer alan en önemli donanımlardan biridir. İlk olarak 1970 yıllarında sunulmuştur. Yıllar içinde boyut olarak küçülmüş ve performans tarafında önemli gelişmeler kazanmıştır.

Günümüzde milyonlarca transistöre sahip işlemciler bulunuyor. İlk çıktığı yıllarda ise transistör sayısı oldukça azdı. İşlemcilerin çalışma prensibi 0 ve 1'den oluşan mantıksal kodlama sistemidir. Bu sistem ile işlemciye gönderilen sinyaller milyonlarca transistöre iletiliyor ve matematiksel işlemlere dönüştürülüyor.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


İşlemciler saat hızları, veri yolu genişliği, önbellek, çekirdek sayısı, temel frekans, maks turbo frekans, bellek boyutu, bellek türleri, bellek kanal sayısı, bellek bant genişliği, işlemci grafikleri, grafik taban frekansı, grafik video maksimum dinamik frekansı, 4K desteği gibi bir çok özellik doğrultusunda birbirlerinden ayrılırlar.

İşlemci modeli seçerken yukarıda yer alan özelliklere dikkat etmeniz ve bu doğrultuda seçim yapmanız en yararlısı olacaktır. İşlemciler fiyat tarafında yine bu özellikler doğrultusunda ayrılırlar.
 

Ekli dosyalar



Üst Alt