Islamiyet'ten Önce Padişahlara Verilen Ünvanlar

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Islamiyet'ten Önce Padişahlara Verilen Ünvanlar
İslamiyet'ten Önce Padişahlara Verilen Ünvan



İslamiyet'ten Önce Padişahlara Verilen Ünvanlar Neler

İslamiyet'ten Önce Türk devletinin başında bulunan kimselere Tanju, Kağan, Han, Yabgu, İlteber gibi çeşitli isimler verilmiştir.

Türk cemiyetinin temeli aile idi. Evlenen kız veya erkek, ailesinden kendi hissesine düşenleri alarak ayrı ev kurardı. Aileden sonraki en büyük sosyal birlik Uruk (sülâle) idi. Uruk veya soylar toplamına ise boy denirdi. Boyların kendilerine ait toprakları, başlarında boy beyleri bulunur, boy beylerini ise aile ve uruk temsilcileri seçerdi.

Kağanların oğulları, devlet işlerine alışmak üzere, tecrübeli devlet adamlarının yanında yetişirler, sonra devletin sağ veya sol kanadına vali olurlardı. Bunlar han, şad, tigin gibi ünvanlar alırlardı.

Hükümdarın ve valilerin emirleri altında, çeşitli görevler yapan devlet memurları vardı. Sivil idarede devlet meclisi üyeleri, buyruklar (nazır, bakan), iç buyruklar (saray idaresine bakan) yanında inanç, tarkan, apa, boyla, yula, baga, ataman, tudun, yugruş, külüg, babacık vb. ünvanları taşıyan ve hiçbiri verasete dayanmayan devlet büyükleri bulunurdu. Devletin dış siyaset işlerini idare eden memuruna tangucı, Osmnlılarda "tuğracı hükümdarların başvezir durumundaki baş müşavirlerine ise aygucu" denirdi.
 


Üst Alt