İnternet bağımlılığı ulusu tehdit ediyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İnternet bağımlılığı ulusu tehdit ediyor


Birçok ülkede 'ulusal sorun' ilan edilen internet bağımlılığı Türkiye'de de toplum sağlığını tehdit etmeye başladı.
Bilim insanları internet bağımlılığının çocuk ve gençlerde uyuşturucu ve kumar bağımlılığı kadar tehlikeli hale geldiğini belirtti. İnternetin sosyal etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis İnternet Komisyonu’na Dr. Ömer Şenormancı ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Doç. Dr. Tuncer Okay’ın yaptığı sunumlar, internet bağımlılığı “profilini” ortaya koydu. Şenormancı sunumunda, internet bağımlısı bir kişinin gösterdiği fiziksel sıkıntıları, “Özbakımazalması, göz kuruması, sırt ve bel ağrısı, hareket azlığına bağlı kilo alımı, uyku ve yemek düzeninde bozukluk” şeklinde sıraladı.

KLAVYE SESİ MUTLU EDİYOR

Doç. Dr. Tuncer Okay’ın sunumunda ise, bağımlılık belirtileri, “İnternet kullanma süresinin giderek fazlalaşması ve uykusuzluk, evlilik problemleri ve işe geç kalma” şeklinde sıralanıyor. Bağımlı kişide, “İnternete bağlanma sesi ve klavye sesi”, olumlu duygulara neden oluyor.Kişi, internet dışında kendisini “değersiz” hissediyor, yanı sıra “Madde ve kumar oynamamdan iyidir, sadece bir kez daha girmemsorun yaratmaz, ben internet bağımlısı değilim” düşüncelerini tekrarlıyor.

SİGARA KULLANIMINI ARTIRIYOR

İnternette daha fazla kalmak için uyumayan bağımlı, uyku sorununu çözmek için ise kahve, kola ve sigara kullanımını artırıyor. Ayrıca “pornografi bağımlılarının” günlük hayatlarında “cinsel isteksizlik” görülüyor. Bu arada, Türkiye’de işsizlik ve internet kafelerin yaygınlaşmasının çocuklar ve gençler arasında internet bağımlılığını artırdığına dikkat çekiliyor.

ALKOL BAĞIMLISIYLA AYNI TEDAVİ

İnternet bağımlılığı tedavisinde, madde ve alkol bağımlılarına yönelik tedavi uygulanıyor. ABD, Çin, Güney Kore ve Tayvan, internet bağımlılığını ulusal sorun olarak tanımlarken, internet bağımlılığı tedavi kliniklerindeki artış dikkat çekiyor. Sadece Güney Kore'de 140'ın üzerinde klinik bulunuyor. İnternet bağımlılığının yaygınlığının yüzde 1.5-8.2 oranları arasında değiştiği bildiriliyor.

Aileler de fark etmiyor

İnternet bağımlıları genellikle durumlarının farkında olmuyor. Madde bağımlılığında ve kumar alışkanlığında aile durumu fark edip tepki koyarken, internet bağımlılığın da kişi ile birlikte aile ve yakınları da sorunu fark etmiyor. Çocuklar ve gençlerde genellikle anne sorunu algılıyor ancak baba aynı tepkiyi göstermediği için müdahale süreci gecikiyor.

Saatleri kaydırın önerisi

İnternette daha fazla kalmak için uyumayan bağımlı, uyku sorununu çözmek için ise kahve, kola ve sigara kullanımını artırıyor. Uzun süre yerinden kalkmayan kişide "kızgınlık ve huzursuzluk" görülüyor.

Uzmanlar, internet bağımlılığını azaltmak için "zıt saatlere kaydırma" yöntemini öneriyor. Sabah internete giriş yapılıyorsa "duşa girme ve kahvaltı etme", daha çok akşam giriş yapılıyorsa, "eve gelişi geciktirme", internete girişten sonra ise, "yarım saatte bir mola verme" öneriliyor.

Oyun oynamak için bebeğini öldürdü

Güney Kore'nin başkenti Seul'da bilgisayar oyunu bağımlısı kadın yeni doğan bebeğini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandı. Polis, neredeyse her gün oyun oynamak için internet kafeye giden 26 yaşındaki kadının kafenin tuvaletinde doğurduğunu ve bebeği plastik bir poşete koyduğunu belirtti. Kadının poşeti kafenin yakınındaki bir park yerine attığı bildirildi. Polis sözcüsü, son ana kadar kadının oyun oynamaya devam ettiğini vurguladı. Güney Kore hükümetinin tahminlerine göre 50 milyon nüfuslu ülkenin 2 milyonu internet ve bilgisayar oyunu bağımlısı.

BUGÜN
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt