İnceleme Komisyonu Heron Görüntülerini İzledi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
spy ghost

spy ghost

Üye
    Konu Sahibi
İnceleme Komisyonu Heron Görüntülerini İzledi

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun CHP’li üyesi Gök, “Görüntüler net. 34 kişi pisi pisine ölmüş” dedi. Ejder Özdemir de vahşeti izlediklerini söyledi. AK Partili Şener ise temkinli konuştu: Kesin kanaate varılamaz...

Şırnak Uludere’de 34 vatandaşın can verdiği bombalı saldırının tartışılan heron görüntüleri dün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na geldi. Üyelere, dakika dakika bilgi verilen 9 saatlik görüntüler, bazı bölümleri hızlandırılarak 4 saatte izlendi. CHP’liler, “Görüntüler net, pisi pisine öldüler. Yaşananlar vahşet” derken AKP’liler, “Biz kişilerin kaçakçı olduğunu bilip o gözle izliyoruz” sözleriyle temkinli yaklaştı.

İHA görüntülerini Genelkurmay’dan isteyen komisyona dün o görüntüler geldi. Saat 15:00’te başlayan toplantı öncesi gazetecilerin komisyon binasına girişi yasaklandı. Genelkurmay’dan 4 ve Aselsan’dan 3 uzman komisyona bilgi verdi. Komisyon üyesi olmayan vekiller toplantıya alınmadı. Toplantıda görüntülerden görüntü almaya da izin verilmedi.

“Görüntüler çok net”


CHP ’li Levent Gök, “İzlediğimiz görüntüler ciddi ihmalin olduğunu gösteriyor. Görüntüler çok net. Çıplak gözle Türkiye hududundan binek hayvanı ve insan hareketi olduğunu tespit ettik. Arkadaşlarımızın pisi pisine öldüklerini ifade edebilirim. Gerçekten tüylerimiz ürperdi. Çok ciddi bir yanlışlık olduğu ortada. Sonuna kadar da gideceğiz” dedi.

Görüntülerin İsrail yapımı, Batman’dan kalkan heronlar aracılığı ile elde edildiğini anlatan Gök, “Bu görüntüler Batman’a da Genelkurmay’a da gidiyor. Ciddi ihmalin olduğu ortada. Pisi pisine öldüğünü rahatça söyleyebilirim. Çıplak gözle ayırt ettiğimiz bu görüntülerin askeri yönlerden de tespiti gerekirdi” dedi.

“Vur emrini veren gizli”


“Can alıcı sorularımıza yanıt vermediler” diyen Gök, şöyle devam etti: “Vur emrini kim veriyor? Hedef tayinini kim yaptı? Heron görüntülerinin değerlendirilmesini kimler yapıyor? Batman’da onu izleyen pilot bunları anladı mı, anlamadı mı? Değerlendirmesi nasıl yapıldı? Bu sorulara yanıt yok. İstihbaratı kim verdi, yanıt yok. ‘Yetkimiz yok, gizlilik var’ dediler. Biz bunları size izletmekle görevlendirildik. Bu tarz sorularınızın muhatabı değiliz denildi. Hatta bizler ‘Size gerek kalmadı. Biz kendi değerlendirmemizi yaptık’ esprisi yapıldı.”

‘Katırlar bile sayılıyor’


CHP’li Malik Ejder Özdemir de şunları söyledi: “Türkiye’ye dönüşte bir dereden geçiyorlar. Katırlar ve insanlar tek tek geçmek zorunda olduğu için katırları, insanları saymak mümkün. Birinci bomba ile son yani dördüncü bomba arasında 45 dakika var. İlk bombalamanın ardından 5-6 kişi kaçıyor. Onlar da bombalanıyor. Yangın çıkıyor. Uzmanların söylediği yanıcı bir madde var. Orada yaşanan bir vahşet. Vahşeti izledik. Hiçbir siyasi irade bilerek orayı bombalamaz. Burada devlet tuzağa düşürülmüş, kandırılmış. Kimse bunlar kaçakçı değil diyemez. AKP’liler de kaçakçı olduklarının belli olduğunu söylüyor. Köylülerin anlattıklarının aynılarını gördük.”

‘İstihbarat zafiyeti var’

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da görüntülerde bir insan grubunun net olarak görüldüğünü söyledi. Eryılmaz kanaatinin sorulması üzerine, “Bu konuda biraz araştırma yapılabilirdi. Tespit edilmelerinden saldırı zamanına kadar 3.5 saat var. Bu kadar sürede kaçakçı olup olmadığını tespit edememek orada bir istihbarat zafiyeti olduğunu gösteriyor” dedi.

“Gerçeğe yaklaşıyoruz”

Uludere alt komisyon Başkanı AKP’li İhsan Şener ise muhalefete tepki göstererek, “Araştırma henüz sonuçlanmamış. Sonucu belli bir olay olduğu için görüntülerde kaçakçı oldukları belli deniyor. Sonucu belli olmayan bir olay olsaydı ‘terörist mi kaçakçı mı’ sadece Heron görüntüleriyle anlaşılamaz” diye konuştu. Şener “Bu tür komisyonlarda önceden yargı ve kanaatte bulunmak doğruların ortaya çıkmasını karartmak için kullanılabilir. Yoksa biz zaten adım adım gerçeğe yaklaştığımız kanaatindeyim. İçişleri, Genelkurmay ve ilgili kurumlardan belgeleri istedik. Onlar da gelince kanaate ulaşabiliriz. Kaçakçı olduğunu bildiğimiz için o gözlükle bakıldığını düşünüyorum. Kesin bir kanaate varılamaz” diye konuştu.

45 dakikada 4 bombalama

Komisyon odasında ışıklar karartılarak görüntüleri izleyen vekillerin aktardığına göre Uludere olayı saat saat şöyle gelişti:

15.59: Heronlar Siirt kırsalından sınırda görüntü almaya başlıyor.

17:20: Kuzey Irak’tan Türkiye sınırına doğru yaklaşan 4 kamyon, arkasından 4 kamyon daha toplam 8 kamyon görünüyor. Bu araçlar duruyor, içinden inenler görülüyor. Heronlar bu bölgeye odaklanıyor. Araçlar Haftanin ile Kutalma deresi arasındaki vadide toplanıyor.

18.25: Köyden gelen ilk kalabalık görünüyor. Araçlar burada bekliyor.

18.55: Diğer bir kalabalık grup geliyor. Araçların yanında birikiyorlar. Mallar yüklenmeye başlıyor. Malların ne olduğu anlaşılmıyor.

19.16: Malı katırlara yükleyen ilk grup, geldikleri güzergahtan yeniden Türkiye sınırına doğru dönüyor.

19.40: Türkiye’ye doğru gelen gruplar bir alanda toplanmaya başlıyorlar.

21.24: Grup bu saate kadar sınıra 80 metre uzaklıkta Irak tarafında yürüyor.

21.39: Heron bu grubun üzerine lazer ışığı ile aydınlatma yapıyor. Bu aydınlatma köylüler tarafından anlaşılamıyor. Heron, uçaklara nokta tarifi veriyor.

21.39: Tariften 10 saniye sonra ilk bomba atılıyor. En kalabalık ölüm bu bombalamada yaşanıyor. 5-6 kişi kurtuluyor, kaçıyor.

21.43: Kaçanlara ikinci bomba atılıyor.

22.04: Üçüncü bomba atılıyor.

22.24: Bu gruplardan 400-500 metre geride, arkadan gelen bir başka grup da ayrıca bombalanıyor. 14 kişi de yapılan bu son 4’üncü bombalamada ölüyor.

22.45: Heron Türkiye sınırına yöneliyor. Köyden onlarca insan telaş içinde bombalama olayın yaşandığı yere yöneliyor.

23.05: Köylüler olay yerine ulaşıyor.
KAYNAK:
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Yorumsuz kalıyorum...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

spy ghost
Cevap
0
Görüntüleme
382
spy ghost
spy ghost
Cevap
0
Görüntüleme
302
spy ghost
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
311
bydexer
spy ghost
Cevap
2
Görüntüleme
430
Revengeful


Üst Alt