Seglopsi
Üye
bu fiyata bu telefonlar olmamış.
ayrıca yerli üretim ayaklarını geçin. zaten yerli üretim şuan için imkansız.
Katılıyorum. Bir fizikçi olarak birkaç şey söylemek istiyorum bu konuda, yerli üretim için ilk önce ülkede bir yarı iletken işleyecek fabrika olması lazım. Var mı tabiki var. Koskoca ülkede bir tek Aselsan'da mevcut. Aselsan bildiğiniz gibi çoğunlukla askeri amaçlı üretim yapıyor, sivil amaçlı üretimleri de var ancak çoğunlukla kendi ihtiyacı olan askeri ihtiyaçlar doğrultusunda. Hadi diyelim ki madem böyle bir fabrikamız var, Aselsan bize yongalar, telefonlar, ekran panelleri yapsın, bu ne yazık ki imkansız. Birincisi üretim teknolojisi çok geri. İntel 14 nm'a düştü, aselsan çok komik bir yerde, askeri ihtiyaçlar için "kısmen yeterli" seviyede olabilir ancak teknolojik tüketici ürünleri üretmesi imkansız. Kaldı ki diyeceksiniz "saçma, konunun Aselsan'la ne alakası var kardeşim" doğrudur ama sivil teknolojiye de biraz katkı yapsa fena mı olur. Hem ülke ekonomisine katkısı olur. Intel, MediaTek, TI, Broadcom (ileri teknoloji ceo'su bir Türk [Jeyhan Karaoguz] ve sanırım dünya üzerinde en çok patente sahip insanlardan birisi), Qualcomm gibi firmaların günümüzdeki piyasa değerlerine, yıllık gelirlerine bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Wiki'de bile yazıyor muhtemelen. Şöyle A'dan Z'ye yerli bir cihazımız olsa fena mı olur. Günümüz teknolojisini yakalamış bir firmamız olsa şu sistemin "daha iyisinin" maliyeti, seri üretimde 200 liraya yakın olurdu. %100 kâr yapacağını düşünün, 400 lira. Lojistiği ile beraber 450 lira. Gidip 900 lira bu telefonlara vereceğimize 450 liraya "daha iyi" bir cihaz almak daha mantıklı.
Günümüzde artık herşey yarı iletken; mikroişlemciler, ekranlar, güneş enerjisi panelleri... saymakla bitmiyor. Yine biraz başa dönecek olursam 3 tarafı denizle çevrili, kısacası silisyum ile çevrili bir ülkede dünya standartlarına yakın 1 tane silisyum işleyecek fabrikanın olmaması çok acayip. Kaldı ki önümüzdeki 15 yıldan sonra silisyum da teknoloji için yeterli olamayacak ve önemini kaybedecek. Çünkü temelde daha az enerji tüketimine ihtiyaç olacak o zaman ise silisyum yerine kullanılacak madde "Bor". Tabiki şu da var, dünya üzerindeki bor kaynaklarının da %80'ine sahibiz. Ne yazık ki ülkede bor'u işleyecekte bir tane fabrikamız yok. Yurtdışına yok fiyata satıp, oldukça fazla fiyata geri alıyoruz.
Gelmek istediğim yer şu, @Fenomenon arkadaşın dediği gibi "yerli üretim ayaklarını geçin" General Mobile, Casper, Vodafone, Turkcell, Exper veya Vestel gibi firmalar bu cihazları Taiwan, Çin, Hindistan gibi ülkelerde ürettirip, hatta general mobile gibi firmalar direk üretilen bir modele marka basıp getirip yerli üretim deyip bize satıyorlar. Çoğu birinci kalitede üretimde değil. Bu markaları tercih edeceğinize bilindik markaları tercih etmeniz daha mantıklı, en azından üretimleri daha kaliteli.
Sanırım uzun oldu ama işin arka tarafını detaylı şekilde anlatmak istedim. Umarım birşeyler değişecekse yakın bir zamanda değişir. En azından düşünceleriniz değişsin. Türk firması diyerek, yerli üretim sanmayın.
Son düzenleme:

