Http Error 404 Hatası Nedir? Nasıl Giderilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Http Error 404 Hatası Nedir? Nasıl Giderilir?
Http error 404 hatası, intenet ortamında karşılaşılabilecek en yaygın sorunlardan bir tanesidir. Bu hatanın anlamı, istenilen dosyanın internet sunucunda olmadığıdır. Kullanıcı sunucuya bağlansa da istediği sonucu alamıyordur. Bir internet sayfasını görüntülemek istediğinizde karşınıza '404 - File or directory not found' ya da direkt koyu, kalın puntolarla yazılmış 'Not Found' yazısı geliyorsa, Http error 404 hatasıyla karşı karşıyasınız demektir.

Bu tip hata sayfaları tasarlanmamıştır ve kullanıcılar için oldukça kullanışsızdır. Çünkü kullanıcılar, bu tip bir hatayla karşılaştıklarında geri dönmek yerine direkt olarak sayfayı ter edecektir. Bu sebepten ötürü, internet sitesi sahiplerinin kullanıcılarını kaybetmemesi için istenilen konuya en yakın sonuçlara kullanıcıları yönlendirmeleri gerekiyor.



Http Error 404 Hatası Nedenleri
Gitmek istenilen web adresinin Http error 404 hatası vermesi, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Ancak temelde, bu hatanın oluşmasının 3 nedeni vardır.

1. Sayfa URL Değişikliği

İnternet sitenize arama motoru optimizasyonu yapmak istiyorsunuz fakat bir de baktınız ki web adreslerinin URL'si SEO'ya hiç mi hiç uygun değil. Harf eksiklikleriyle dolu ya da çok uzun URL'lerle karşı karşıyasınız. Hemen web adresini değiştirip de sayfadan çıkarsanız, büyük bir sorunla karşıya karşıyasınız demektir. URL değiştirmek maalesef o kadar kolay değil. Eski URL'nizi, yeni URL'nize yönlendirmeniz gerekiyor. Google'ın index verdiği ya da kullanıcıların 'sık kullanılanlar' bölümüne eklediği sayfalar, yeniden ulaşım denendiğinde Http error 404 hatası verecektir. Bu hata, bir süreliğine sayfa indeksleminizi alt üst edecektir.

2. SEO Eklenti Değişiklikleri

İnternet sitenize arama motoru optimizasyonu (SEO) eklentisi kursunuz ve sürekli değişiklikler yaparak durumu kontrolünüz altına almaya çalışıyorsunuz. Merak, çoğu zaman yararlı olsa da bu gibi konularda oldukça dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka internetten araştırma yapmalısınız. Site haritanızda ya da URL formatınızda yapacağınız değişiklikler internet sitenize düşündüğünüzden çok daha büyük zararlar verebilir. Örnek verecek olursak, Yazılarınızın URL'si tarih formatıyla başlıyor ve siz de URL'den bu tarihi kaldırmak istiyorsunuz. Yalnızca tek bir seçenekle bu işin içinden çıkabilirsiniz. Devamında tüm eski internet sayfalarınız Http error 404 hatası vermeye başlayacaktır. Bu da sizin Google sıralamasında bir hayli aşağılara düşeceğiniz anlamına geliyor.

3. Etiket ve Kategori Değişiklikleri

Sayfa URL'nizde değişiklik yapmak istemeniz gibi etiket ve kategorileri de değiştirme, güncelleme yoluna başvurabilirsiniz. Ancak, bu işlemi gerçekleştirdikten sonra yine yönlendirme yapmanız gerekiyor. Örnek verecek olursak, tag formatından tag bölümünü çıkartmak istediğinizde, bir sonraki işlemde mutlaka yönlendirme yapmalısınız.

Http error 404 hatasının başlıca sebepleri bu şekildedir. Tüm bunlara ek olarak, sunucu dosyalarının eksik ya da yanlış aktarılması, dosyaların yeniden, farklı şekilde isimlendirilmesi, internet sayfasının kaldırılması, bakım işlemi, sayfanın kapatılması gibi durumlarda da kullanıcılar Http error 404 hatası ile karşı karşıya kalabilirler.

Http Error 404 Hatasının Çözümleri Nelerdir?
Http error 404 hatası ölümcül bir hata değildir ve belli başlı çözümleri bulunmaktadır. Ancak, aşağıda yer alan herhangi bir çözümü uygulamadan önce bu hatanın neden kaynaklandığını bulmak işinizi kolaylaştırır.



1. Yönlendirilen Bağlantıların Düzenlenmesi

İnternet adresine yapılan yönlendirmeler, menü bağlantıları ve içeriklerde yer alan bağlantıların doğru yönlendirmelerle düzenlenmesi ve kullanıcıların doğru sayfaya yönlendirilmesiyle Http error 404 hatasını çözüme kavuşturabilirsiniz.

2. Dosya Yollarının Düzenlenmesi

İnternet sitesi üzerinden dosya bağlantılarının ve yollarının değiştirilmesi gerektiğinde, bağlantıların bütün site genelinde güncellenmesi gerekir. Tüm bağlantıları sorunsuz bir şekilde düzenlerseniz Http error 404 hatasının önüne geçebilirsiniz.

3. Sunucudan Kaldırılan Dosyaların Yönlendirilmesi

Sunucu üzerinden kaldırılan dosyaların ve klasörlerin bağlantılarını yönlendirirseniz, Http error 404 hatasını engelleyebilirsiniz. Bir örnekle açıklamak gerekirse, Sipariş sayfanızı kaldırdığınızı varsayalım. Bu sayfayı ziyaret eden kullanıcıları başka sayfaya yönlendirerek sitenizde kullanıcılarınıza hatasız bir internet deneyimi yaşatabilirsiniz.

4. Değiştirilen Dosya Adlarını Yönlendirin

İnternet sitenizde bir dosyanın adını değiştirirseniz, bu işlemi bütün site üzerinde yapmanız gerekir. Sayfanın herhangi bir noktasında kalmış eski bir bağlantı, kullanıcılarınızın Http error 404 hatası ile karşılaşmasına neden olur. Bu durumdan, eski dosya ismine, yeni dosya ismine yönlendirerek kurtulabilirsiniz.

Http Error 404 Hatası Yönlendirmesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Http error 404 hatası almak istemiyorsanız, bağlantılarınızı yönlendirmeniz gerekir. Bu yönlendirmeleri de aşağıdaki çözümlerden herhangi birini kullanarak yapabilirsiniz.

1. Google Webmaster Tools

İlk çözüm önerisi Google Webmaster Tools. İnternet sitenizde bulunan herhangi bir sayfanın URL'sini değiştirip de Http error 404 hatası ile karşılaşıyorsanız, Google Webmaster Tools üzerinden eski içeriğinizi kaldırma talebinde bulunabilirsiniz. Buna ek olarak Google Webmaster Tools'un yanı sıra WordPress eklentileriyle de hatayı ortadan kaldırabilirsiniz.

2. 404 Error Monitor

404 Error Monitor bir eklentidir ve indirilip kurulması gerekir. Bu eklenti Http error 404 hatalarını tespit ederek ortadan kaldırır. 404 Error Monitor eklentisini kurmak için;

- 404-error-monitor isimli klasörü /wp-content/plugins dosyasına atın.

- Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra 'Eklentiler' bölümünden etkinleştirin. Eğer ağ kurulumunu seçerseniz, ap yönetim panelinden ayarları yapılandırmanız gerekir.

- İnternet sitesinde var olan Http error 404 hatalarını tespit etmek için 404 Hata İzleme sayfasına gidin. Ağ kurulumu, tüm ağ için hata listesi ve hataların birer birer gösterimi için 'Ayarlar' bölümünde yer alan 404 Hata İzleme sayfasını kullanmalısınız.

3. Redirection

Redirection eklentisi sayesinde Http error 404 hatalarını tespit edip yönlendirme yapabilirsiniz. Üstelik yönlendirme yaptığınız URL'leri de görüntüleyebilirsiniz. Redirection eklentisini kurmak için;

- Redirection dosyasını bilgisayarınıza indirin.

- Dosya yüklendikten sonra 'Eklenti Yönetimi' sayfasına giderek eklentiyi aktive edin.

Yazar: Büşra Özgüç
 
  • Beğen
Tepkiler: Mesut Aktaş


Üst Alt