Arkadaşlar yaklaşık 3 gündür forum forum gezip telefon araştırıyordum.
Amacım 400 Mhz'lik Nokia 5800'üm bozulduktan sonra aldığım ve bana müthiş bir telefon deneyimi yaşatarak görevini 1 yıldır başarıyla getirmiş olan ama artık bana yetersiz gelen tek çekirdek 1 ghz işlemcili 3.7" Bada işletim sistemli Samsung Wave 2 telefon yerine; en az çift çekirdekli Android işletim sistemli daha büyük ekranlı bir telefona geçmek, süper grafik işlemcisi sayesinde satın aldığım Gameloft oyunlarını gayet güzel oynatan Wave 2'yi de oyunlarla beraber karne hediyesi olarak çocuğuma devretmekti. Ayrıca navigasyon için daha fazla seçeneğe sahip olacaktım.
Samsung Wave 2'ye beta bada 2.0 yükleyerek tüm flash sitelerini açabilecek ve videoları izleyebilecek hale getirmeme rağmen, bir siteye tıkladığımda bir kaç saniye boyunca bekletiyor ve bazı sitelerde yavaş kalıyor, ekrana sığmadığı için de fazlaca küçültüp büyültme işlemi yapmam gerekiyordu. (Bkz. parmak geliştirme sporu)
Tercih etmek için masaya yatırdığım telefonlar sırasıyla;
Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy Note, LG Optimus 3D ve HTC Evo 3D idi.
Bu saydığım telefonların hepsi birer derya ve sayfalar dolusu yazı yazılabilir.
Ama tercih etmek için bir de bütçe unsuru var. Önce fiyatlara bakalım:
Samsung Galaxy Note: 2200 TL normal TR, 1500-1700 TL paralel ithalat ve/veya kampanya, yurtdışı fiyatı ise 1300 TL. TR fiyatı benim için çok pahalı.
Samsung Galaxy S2: 1600 TL normal TR, 1350-1450 TL paralel ithalat ve/veya kampanya. Hala pahalı.
Lg Optimus 3D: 1400 TL normal TR, 1150 TL paralel ithalat ve/veya kampanya (satan yerin güvenilirliğine göre değişir).
HTC Evo 3D: 1300-1400 TL normal TR, 1200 TL kampanya (Bimeks)
Bu fiyatları görünce otomatikman daha ucuz olan ve ekstradan 3D sunan modellere yöneldim.
Buradaki soru işareti diğer Samsung modellerine göre ne kaybım olacaktı?
Performans olarak Samsung Galaxy S2'ye göre biraz geride kalsalar da, çift çekirdekle hatırı sayılır bir hız sunuyorlardı.
Samsung Galaxy Note ise büyük olma riskine rağmen alınırdı ama fiyat farkı uçurum. Galaxy Note'un en büyük artısı olan ekran kalemiyle not alma imkanı da 10-20 TL tutarında bir capacitive stylus kalem ile kısmen de olsa çözülüyor. (Bir de yazılım desteği lazım.)
Geriye kalan iki şık olan LG ve HTC arasında öncelikle Bimeks'in halen devam eden indirim kampanyası (dolayısıyla fiyatı) sonra da HTC markasının Türkiye'ye yatırımı (ve LG'ye göre hızlı olan yazılım güncellemeleri) etkili oldu. (Bkz. LG yazılım güncellemelerinden ağzı yananlar.) Bir de şu Samsung'un beğendiğim arayüzünden sonra bir de HTC'deki Sense,sense dedikleri şeyin ne kadar iyi olduğunu merak ettim. 3 boyut deneyimi de kişiden kişiye değiştiğine göre onu da şansa bıraktım, zaten ekstraydı.
Veeeeee.... 2-3 saat kadar önce HTC Evo 3D elime geçti.
İzlenimlerimden önce son diyeceğimi baştan diyeyim bu telefon müthiş! Kesinlikle doğru bir karar olmuş.
Öncelikle Samsung Galaxy s2'ye göre daha kalın olduğunu videolardan bildiğimden dolayı kaba bir telefon bekliyordum ama hiç de öyle olmadı.
Dış boyutları nerdeyse Wave 2 kadar, sadece iç ekran daha büyük.
Ben Wave 2 ekranını net bilirdim ama ekran çözünürlüğünden ve piksel yoğunluğundan dolayı bu ekranda müthiş bir netlik var. İnternet sayfaları hem yüksek çözünürlükten hem de ekranın 4,3" olmasından dolayı daha okunaklı ve daha büyük. Bir de flaş içeren bir siteye bile basmamla açması bir oluyor. (Wi-fi üzerinden denedim.) Haber sitesindeki videoları da çok rahat oynatıyor. Bir de Türkçe destekli ses ile google araması var ki beni bitirdi. (Sesli komut değil, yalnızca arama. Sesli komut var mı bilmiyorum o kadar kurcalamadım. Beta Bada 2.0'da bile sesli komut ingilizce olarak mevcut, dolayısıyla bunda da ya vardır, ya da yakında çıkacaktır.) Tam türkçe olan kelimelerde sesi çok iyi ve hızlı analiz edip genelde doğru sonuçlara götürüyor. (Bu özellik tüm androidlerde var diye biliyorum ama analiz hızında işlemcinin etkili olduğunu düşünüyorum.)
Türkçe kelimelerde çok başarılı, ingilizce kelimeleri ise Türkçe sözlükteki benzerleriyle değiştiriyor. Sözlüğü ingilizce ya da Türkçe seçilebiliyor mu diye kurcalayacak vaktim de olmadı ama Türkçe desteği olması hoş birşey. (Bkz. iphone'a o kadar para döküp de flaş video izleyememek, haber sitelerinin ve diğerlerinin kendini değiştirip birer birer html5'e geçmesini umut etmek, sonucunda flaş zaten gereksiz deyip kendini avutmak, siri diye komple sesli komut desteği diye birşey çıkarıp telefonu Türkiye'de satmak ve Türkçe'ye destek vermemek.)
3 boyutlu kamera ile denemeler yapınca 3 boyutun ekstra değil gerçekten tercih edilmesi gereken bir özellik olduğu sonucuna vardım.
Bir de içindeki tanıtım Spider-man oyununu 3 boyutlu ve çok hızlı grafiklerle oğlum deneyince, ona verdiğim telefonun hevesi biraz kaçtı sanki. Malesef en az bir sene daha beklemesi lazım. Ne de olsa önceden elinde o da yoktu
Telefon geldiğinde pili doğal olarak tam dolu değildi yanlış hatırlamıyorsam 0-35 civarı şarj vardı ve 2-3 saat kurcalama sonucu şarjı bitirdik ve şimdi cihazı ilk alındığında mutlaka yapılması gereken tam doluma koydum.
Arayüzünün ise önceki telefonum olan Samsung Wave 2'ye göre daha güzel ve çok daha kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Tuş kilidini açtığınızda hava durumu ile ilgili efektler de çok hoş, ekranda dolaşan bulutlar falan. Mesela Pil biterken Samsung Wave 2 gibi zırt pırt vızıldayıp kafa ağrıtmıyor. Pil bitiyor deyip performans mı yoksa koruma modunda mı devam edeyim diye bir kez soruyor. Oğlum o esnada oyun oynadığından ve pili tam bitirip şarja koymak için performans modunu seçtim, ve oyunu oynarken bir daha uyarıp rahatsız etmeden bir yere gelince normal bir şekilde kapanıverdi.
Samsung'da ise size sormadan koruma moduna geçiyor ve mesela fotoğraf makinasını açmıyordu. O esnada son bir telefonun mu yoksa son bir fotoğrafın mı daha önemli olduğunu sizin tercih etmeniz daha güzel olmuş. (Bu son cümledeki karşılaştırmayı bir forumda okumuştum.)
Son düşünceler:
Aile albümünü artık 3 boyutlu çekebilmek ve bunları Youtube'a 3 boyutlu olarak koyabileceğimi bilmek gerçekten çok hoş birşey.
Telefonun hızı da çok tatminkar olunca (basar basmaz site açıyorsa, hızlı grafiklere ve hem de 3 boyutlu olarak sahipse) daha hızlı ne arayabilirim ki?
Yanıltıcı olmamak için, bunların ilk 2-3 saatlik ilk izlenimlerim olduğunu hatırlatayım ve tercihimdeki diğer telefonlardan daha önce sadece samsung galaxy s2'yi yarım saat kullandığımı belirteyim.
Bakalım şarjdan sonra telefonu kullandıkça daha neler göreceğim.
Bu yazdıklarımın bir kısmını (mesela arayüz ve ekran çözünürlüğü haricindekileri, çünkü HTC'nin çözünürlüğü daha yüksek) yakın fiyata sahip olan LG optimus 3D üzerine de uyarlayıp kararınızı ona göre de verebilirsiniz. Ama o telefonu da 2-3 saat bile olsa gerçekten kullananların birşeyler yazması herhalde daha doğru olur. Özellikle iki telefonu yanyana koyup, ekran çözünürlüğünden dolayı aynı sitenin aynı sayfasını yanyana açıp, okunaklılığını karşılaştırmak tercih için iyi bir bilgi olabilir. Çünkü sonuçta akıllı bir telefonda ekrandaki yazıları rahat okuyabilmek, hızın yanında çok önemli bir tercih sebebi olmalı.
Umarım faydalı olmuşumdur.