fly cat
Üye
Hindiba Nedir ? - Hindiba Nerede Yetişir ? - Hindiba' nın Faydaları
hinbiba, hindiba nedir, hindiba nerede yetişir, hindibanın faydaları, hindibanın özellikleri, hindiba neye iyi gelir
Güneğik, Hindibağ, Yabani hindibağ ve Radika olarakta bilinen Hindiba, Anadolu' da tarlalar da ve yol kenarların da kendiliğinden yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Rozet şeklinde yaprakları bulunur. Tüylüdür. Yaprakları, morumsu ve açık mavi renktedir. Çiçeklidir. Kazık köklü, acı ve sütlüdür. Hindiba' nın faydaları;
- Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında fayda sağlar
- Kronik karaciğer iltihaplarında
- Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler.
- Mide sıvılarını düzene sokar ve mide de birikmiş maddeleri temizler.
Kullanım Şekli; Saplar çiçekleri ile birlikte yıkandıktan sonra çiçekler koparılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir. Bunlar acımsı, gevrek ve suludur ve kıvırcık salatanın tadını andırırlar. Günde 5-6 çiçek sapı yenebilir.
- İştah açıcıdır.
- Kanı temizler.
- Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.
- İidrarı söktürür.
- Müshil etkisi vardır.
Kullanım Şekli; Kuru kök parçalarından 2-3 tatlı kaşığı alınıp suda kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 15-20 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece hazırlanmış olan dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilebilir.
Güneğik, Hindibağ, Yabani hindibağ ve Radika olarakta bilinen Hindiba, Anadolu' da tarlalar da ve yol kenarların da kendiliğinden yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Rozet şeklinde yaprakları bulunur. Tüylüdür. Yaprakları, morumsu ve açık mavi renktedir. Çiçeklidir. Kazık köklü, acı ve sütlüdür. Hindiba' nın faydaları;
- Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında fayda sağlar
- Kronik karaciğer iltihaplarında
- Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler.
- Mide sıvılarını düzene sokar ve mide de birikmiş maddeleri temizler.
Kullanım Şekli; Saplar çiçekleri ile birlikte yıkandıktan sonra çiçekler koparılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir. Bunlar acımsı, gevrek ve suludur ve kıvırcık salatanın tadını andırırlar. Günde 5-6 çiçek sapı yenebilir.
- İştah açıcıdır.
- Kanı temizler.
- Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.
- İidrarı söktürür.
- Müshil etkisi vardır.
Kullanım Şekli; Kuru kök parçalarından 2-3 tatlı kaşığı alınıp suda kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 15-20 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece hazırlanmış olan dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilebilir.