Hayatımızın neredeyse 3te 1i uykuda geçiyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

TheExplorer

Üye
    Konu Sahibi
Hayatımızın neredeyse 3te 1i uykuda geçiyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Türkiye genelinde 11 bin 815 kişi üzerinde yaptığı “Zaman Kullanım Anketi”ne göre vaktimizin en büyük kısmını uykuya ayırıyoruz. 15 yaşından büyük fertler, günde ortalama 24 saatin 8 saat 32 dakikasını uyuyarak geçiriyor.
Buna karşın spor faaliyetlerine sadece 7 dakika ayırıyor. Kırsal yerlerde çalışan kadınlar günde ortalama 7 saat 54 dakika uyurken kentte çalışan kadınlarda bu süre 8 saat 22 dakikaya çıkıyor. Anket sonuçlarına göre erkek ve kadınların vakitlerinin en önemli kısımları, uyku, çalışma, yemek ve kişisel bakımla geçiyor. Kadınlar 24 saatin 8,36 saatini uyku, 1,08 saatini çalışma, 2,38 saatini yemek hazırlama, konut temizliği, çocuklarla ilgilenme, 2,07 saatini TV seyretme, kitap, gazete vb okumaya ayırıyor. Erkekler 24 saatin 8,27 saatini uyku, 4,27 saatini çalışma, 2,45 saatini yemek hazırlama, konut temizliği, çocuklarla ilgilenme, 2,20 saatini TV seyretme, kitap, gazete vb okumaya ayırıyor. Çalışan erkekler günde ortalama 6 saat 8 dakika, kadınlar ise 4 saat 19 dakikayı ekonomik bir işte çalışmaya ayırıyor. TV seyretme, kitap, gazete vb. okuma gibi faaliyetlere çalışan kadınlar sadece 1 saat 34 dakika ayırırken çalışmayan kadınlar 2 saat 18 dakika ayırıyor. Çalışmayan erkeklerin ayırdığı süre ise 3 saat 12 dakikayı buluyor. Erkeklerin çalışma ve iş arama faaliyetlerinde geçirdiği ortalama süre kadınlardan daha yüksek. Buna karşılık kadınların hane halkı ve ev bakım faaliyetlerine günde ayırdıkları ortalama süre erkeklerin yaklaşık 6 kat daha fazla.
Anket çalışmasına göre okuma-yazma oranı düştükçe zamanı verimli kullanma oranı da azalıyor. Okur-yazar olmayanların yemek hazırlama, konut temizliği ve bakımı, bahçe işleri, çocuklarla ilgilenme faaliyetleri 4 saat 10 dakika olarak belirlendi. Aynı şartlar ilkokul mezunlarında 3 saat 34 dakika, ortaokul ve lise mezunlarında ortalama 2 saat 17 dakika, yüksekokul ve üstü eğitime sahip olanlarda ise günde 2 saat 8 dakikaya kadar düştü. Birçok insanın zamanın kıymetli olduğunu bilmediği için vaktini gelişigüzel harcadığını belirten kişisel gelişim uzmanı Canten Kaya, “Hayatta başarılı olmak için zamanın planlamasını öğrenmemiz lazım. Herkesin günlük plan yapması ve hayatını buna göre dolu dolu yaşaması lazım.” dedi.
 
seribro

seribro

Üye
20-25 yılı uyuyarak geçiriyoruz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt