Haseki Hürrem Sultan Hamamı Tarihçesi Nerede Resimleri Tanıtımı Hakkında Genel Bilgi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Haseki Hürrem Sultan Hamamı Tarihçesi Nerede Resimleri Tanıtımı Hakkında Genel Bilgi
Haseki Hürrem Sultan Hamamı Tarihçesi Nerede Resimleri Tanıtımı Hakkında Genel Bilgi


İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Türk hamamı. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda İstanbul'da inşa ettirilmiştir. Aya Sofya'nın yanına, tarihi Zeuksippos Banyoları 'nın bulunduğu yere inşa edilmiştir. Bugün, kamuya ait halı satış mağazası olarak kullanılmakla beraber içerisi büyük ölçüde değişmemiştir.


Hamamın yapılma sebebi Hürremin Cihangir sultana hamile olduğu vakitte hamamda bir süikasta maruz kalmasıdır.Gülbahar haseki ve Makbul İbrahim 'in komplosuna maruz kalan Hürrem sultan hamamında yılanla başbaşa kalmış ve bu tehlikenin ardından Sultan Süleyman ile bir hamam yaptırma kararı alınmıştır.Klasik devir Osmanlı hamamları uslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır. İki bölümün sıcaklık kısımları bitişiktir, soyunmalıklar eksenin iki ucunda yer alır.


Erkeklerin soyunmalık, soğukluk vesıcaklığını kadınlar kısmı
soyunmalığı tekip eder. Binanın duvarları bir sıra kesme taş, iki sıra tuğla olarak örülmüştür. Erkekler kısmının soyunmalığında cephede üstte dörder, kadınlar kısmı soyunmalığında ise üçer sivri kemerli pencere vardır. Kapının bütün kubbeleri kurşun ile kaplıdır.


kızlar Erkeler kısmı cephesinde diğer hamamlardan farklı olarak ortasında bir kubbe olan sütunlu bir revak yer alır. Kubbe ve revak tavanı tuğla dekor ile süslüdür. Hamamın abidevi giriş kapısının kemerinde bir kırmızı, bir beyaz palmet dekoru ve üzerinde yeşil zemine altınla yazılmış kitabe bulunmaktadır. Soyunmalık kare şeklindedir ve üzeri kubbeyle örtülüdür. Kubbeye geçiş trompla sağlanmıştır. Kubbenin etrafını zikzak şeklinde bir yaprak frizi çevirir. Ayrıca dört duvarda sivri kemerli nişler yer alır. Dikdörtgen bir plan gösteren bu kısımdan, üzerinde 3 kubbe bulunan soğukluğa, oradan da bir kapıyla sıcaklığa geçilir. Soğukluğun sağ tarafında helalar, solda ise usturalık yer alır. Planı haç şeklinde olan sıcaklığın 4 eyvanı ve 4 halveti vardır. Halvetler, müstakil odalar halindedir ve üzerleri küçük kubbelerle örtülüdür. Ortada sekizgen bir göbek taşı bulunur. Bu kısmın önceleri renkli mozaikle kaplı olduğu bilinmektedir. Kubbe, sekizgen mekanın duvarlarına oturtulmuştur.

Kadınlar kısmı

Kadınlar tarafı da erkekler tarafıyla aynı plandadır. Fakat bu kısımda soyunmalık erkekler tarafındakinden daha küçüktür. Kare mekanı yine kubbe örter.
İstanbul'un abidevi eserlerinden biri olan bu hamam, uzun yıllar kapalı kalmış, depo olarak kullanılmış ve 1957-1958'de onarılmıştır.
2008 yılında başlanan renovasyon ile 2011 Nisan ayında tekrar kullanıma açılacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt