Öncelikle şöyle düşünmek lazım bir bilgisayara mı ihtiyacın var yoksa bir telefona mı? n900 telefon özellikleri olan bir bilgisayar ama n8 ise bilgisayar özellikleri olan bir telefon bu aradaki farkı iyi anlamak lazım 8 senedir linux kullanıyorum windows diye birşey hatırlamıyorum ve inanın n900 de bilgisayar programları kullanmak gerçek bir profesyonellik sunuyor size... Donanım olarak açıkcası biraz geri kaldı ama şu an bile ubuntunun 11.04 versiyonunu kurup normal bilgisayarımda nasıl kullanıyorsam n900 de de öyle. Kendi işletim sistemi zaten maemo bu da gnome masaüstünün mobilleştirilmiş versiyonu diyebiliriz Hildon desktop deniyor fakat bütün GTK+ modüllerini içeriyor. n900 de yapılmayacak diye birşey yok dvd bile yazabilirsin bu tamamen senin bilgi becerine ve uğraşına kalmış. n900le uğraşmazsan ilk aldığın gibi kullanırsan yazık edersin ama eğer uğraşcaksan programcılar için özellikle linux programcıları için vazgeçilmez bir bilgisayar... Son olarak n900 de çalışan işletim sistemleri ve birkaç özelliğinden bahsetmek istiyorum..
Cpu=600 Mhz 1150 ye kadar yolu var
Gpu=powersgx530 çok iyi bir gpu htcnin telefonlarını 4e katlıyor karşılaştırmalarda
ram=256 mb fiziksel swap olarak istediğin kadar yap ama 768 sana hayli hayli yetiyor
US Hostmode linuxda gerekli driverler sağlandığı sürece bütün usb aygıtlarını direkt olarak bağlayabilirsin bunların için benim yaptıklarım..( 1tb lık hard disk, 32 gb flash, usb ve wireless mouse, usb klavye, harici dvd writer, kablolu internet dediğim gibi tamamen yaratıcılığınıza kalmış
çalışabilen işletim sistemleri Ubuntu,maemo,debian,fedora,mer os, meego, android mac osx
umarım açıklayıcı olmuşumdur saygılar,,,