Hamilelikte Tetanoz Aşısı Önemi ve Ne Zaman Yapılır

Sponsorlu Bağlantılar

EroL

EroL

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Önemi ve Ne Zaman Yapılır
Hamilelikte tetanoz aşısı kaçıncı haftada yapılır ve tetanoz aşısı ağrı yaparmı, yan etkileri nelerdir gebelikte anne adaylarını tedirgin ediyor. Hangi haftalarda yapılır ve önemi nedir sizler için açıkladık.

Ülkemizde yenidoğan tetanozu nadir olmayan bir hastalıktır. Bu yüzden milli aşı siyasetleri gereği gebe kadınlarda şayet son 10 sene içinde rapel yapılmamışsa ilk trimesterdan sonra yapılması önerilir.

Ülkemiz sıhhat sisteminin bir parçası olan sağlık ocaklarında görev yapan ebeler ara ara haneleri dolaşarak hanede hamile kadın olup olmadığını eğer varsa kontrollerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedirler. Evine bu tür bir ziyarette bulunulan ve tetanoz aşısı olması gerektiği söylenen hamile bir kadın konu konusunda olarak doktoru tarafından bilgilendirilmediyse tabii olarak kaygı duyar.


Tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermeyen ve gebelikte güvenle yapılabilecek olan bir aşıdır. Ancak hamilelik takiplerinde kesinlikle yapılması şart olan rutin bir uygulama değildir. Aslolan hamile olsun veyahut olmasın erkeklerde dahil olmak üzere tüm fertlerin her 10 yılda bir bu aşıyı yaptırmalarıdır.

Hamilelik esnasında yapılan aşıya bağlı gelişen antikorlar bebeğe de geçerek onu hayatının ilk dönemlerinde bu ölümcül hastalıktan savunurlar.

aşılanmamış bir kadın hamileliği sırasında tetanoz aşısı olmaya karar verirse ilk trimesterdan sonra 4-8 hafta arayla toplam 2 doz aşı olmalıdır.
 


Üst Alt