Hamilelikte Ağız SağlığıYarık dudak, Yarık damak nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Hamilelikte Ağız SağlığıYarık dudak, Yarık damak nedir?
Yarık dudak, üst dudağın yarık olması durumudur.
Yarık damakta olduğu gibi bebek, anne karnındayken yüzün iki tarafının düzgün şekilde birleşememesinden kaynaklanmaktadır. Kimse yarıkların neden meydana geldiğini kesin olarak bilmemektedir. Hormonal dengesizlikler, beslenme yetersizlikleri ve hamilelik kullanılan bazı ilaçlar bu duruma sebep olarak gösterilmektedir.


Damak veya ağız çatısı ve burun tabanı arasında doğrudan bir açıklık olduğunda yarık damak meydana gelir. Hamilelik esnasında bebeğin üst çenesi, olması gerektiği gibi kapanmaz, bir boşluk bırakır. Her ikisinin de düzeltilmesi için ameliyatın gerekli olmasına rağmen, yarık damak yarık dudaktan daha ciddi bir durumdur.



Yeme, nefes alma, konuşma sorunları ve psikolojik problemler, yarık dudaklı veya damaklı çocukların karşılaştığı güçlüklerden birkaçıdır. Bu durumu düzeltmek için, muhtemelen plastik cerrah, çene cerrahı, kulak burun boğaz uzmanı, genel diş hekimi, ortodonti uzmanı ve ağız cerrahından oluşan bir ekip ile çalışılmalıdır.

Bebeğimin Yarık Dudak veya Yarık Damağa Sahip Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bebeğinizin doğumunda bulunan doktor bebeğinizin yarık dudaklı veya damaklı olması durumunda sizi bilgilendirecektir çünkü yarık dudak kolaylıkla görülür. Yarık damak ağız çatısındaki küçük bir aralıktan büyük bir deliğe kadar çeşitli büyüklüklerde olabilir ve hemen olmasa bile doğumdan çok kısa bir süre sonra belirgin hale gelecektir. Damağı yarık olan bir bebeği beslemeye çalışıldığında, sıvılar veya yiyecekler burnunda dışarı çıkabilir ve ameliyat olabilecek yaşa gelene kadar, özel şişeler ve ekstra bakım ile idare edilebilir.

Yarık Dudak ve Yarık Damak Nasıl Tedavi Edilir?

Yarık olan bir dudağın cerrahi olarak kapatılması, yarık damağın tedavisinden daha basittir. Prosedür, genellikle doğumdan sonra üç – dört ay içinde gerçekleştirilir ve çocuk büyüdükçe genellikle yarası kaybolur.


Damağı yarık olan bir çocuğun ameliyatı, üst çenenin normal büyümeye ulaştığı bir ya da iki yaşına gelene kadar ertelenir. Hasar büyükse, yapısal sorunları önlemek için, ameliyat çocuk beş – yedi yaşına gelene kadar ertelenebilir. Ameliyatın mümkün olmadığı veya aralığın tam olarak kapanmadığı durumlarda, aralığı kapatmak ve normal bir şekilde yemek yemeyi sağlamak için obtüratör olarak adlandırılan damak benzeri bir alet yapılır.


Damak yarıklığının büyüklüğüne bağlı olarak, uzun bir süre içerisinde çok sayıda ameliyatın yapılması gerekebilir. Genel diş hekimi, ağız cerrahı, kulak burun boğaz uzmanı ve/veya ortodonti uzmanı, kusurları düzeltmek için aletler yaparken, plastik ve/veya çene cerrahı yüzde düzeltici bir ameliyat yapar.


Sağlık bakım ekibiniz doğumdan tedaviye kadar geçen bu zorlu süre boyunca size yol gösterecek ve sizi destekleyecektir. Cerrahi teknikler ve düzeltici aletlerdeki gelişmelerle, dudağı ve damağı yarık olarak doğan çocukların görünümü mükemmel olacaktır. Çocuk büyüdükçe, yarık izi de zamanla azalacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
438
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
395
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
483
Haydar
Doğuş Pertez
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
401
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
532
Haydar


Üst Alt