Göz hareketiyle çalışan telefon yaptılar..

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
matrax89

matrax89

Üye
    Konu Sahibi
Göz hareketiyle çalışan telefon yaptılar..
Cep Telefonunu Gözleriyle Kullandı

Birgün gözlerimizle neredeyse konuşacağımız aklımıza gelirmiydi..

Barselona'da gerçekleştirilen Mobile World Congress'te görücüye çıkan yeni kulaklık prototipi, dokunmatik ekran teknolojisinin sonunu getirebilir.NTT DoCoMo'nun geliştirdiği bu yeni nesil kulaklık prototipinde cep telefonu göz hareketleriyle kontrol edilebiliyor.Böylece hiçbir şey yapmadan,sadece gözlerin kullanılmasıyla telefon görüşmesi yapılabiliyor veya müzik dinlenebiliyor.

Japonya'nın önde gelen mobil telefon operatörlerinden DoCoMo,geliştirdiği yeni bir teknoloji sayesinde cep telefonunun göz hareketleriyle kontrolünü sağlamayı başardı.

Barselona'da gerçekleştirilen Mobile World Congress'te (MWC) görücüye çıkan ve henüz prototip aşamasındaki bu teknolojik kulaklık ile cep telefonu göz hareketleriyle kontrol edilebiliyor ve gözlerin hareket ettirilmesiyle birlikte arama yapılabiliyor ve hatta telefonda müzik dahi dinlenebiliyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR
Kulaklıklara yerleştirilen özel elektrotlar, göz hareketlerini algılıyor.İçerisinde potansiyel elektrik bulunduran (kornea'da pozitif,retina'da negatif) kulaklıklar,göz hareketlerini algılayarak telefonun kontrolünü sağlıyor.Göz kapakları kapalı olsa bile telefon kolayca kontrol edilebiliyor.

Telefon görüşmesi yapmak dışında göz hareketleriyle müzik dinleyebilmek de mümkün.

Telefonun hafızasına yüklenen müzikleri gözlerinizle açabileceğiniz gibi,örneğin şarkıları oynatmak ya da durdurmak için gözlerinizi önce sağa sonra da sola doğru hareket ettirmeniz gerekiyor.

NTT DoCoMo'dan yapılan açıklamada cihazın henüz prototip aşamasında olduğuna,ancak yakın gelecekte cep telefonu ve MP3 çalarların bu yeni nesil kulaklıklardan faydalanabileceğine dikkat çekildi.
Göz hareketiyle çalışan bilgisayar engelliler için umut kaynağı oldu

ALS hastalığına yakalanan Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç için Amerika'dan getirilen ‘göz hareketlerini tanıma sistemi', bedensel engellilere umut oldu.

Felçlilere bilgisayar klavyesini gözle kontrol etme imkanı tanıyan sistem 4 bin dolara mal oldu. Kıraç'ın sponsorluğunu yaptığı proje, bilişim dünyasının kalbinin attığı Euroaisa Bilişim ve Teknoloji Fuarı'nda meraklılarla buluştu. Felçliler ve kollarını oynatamadığı için göz işaretleri ile anlaşabilen insanlar daha önce hemşireler ve yakınları tarafından kullanılan yazı tahtasıyla iletişim sağlıyordu. ‘Göz hareketlerini izleme sistemi' adı verilen programla, yazı tahtasının yerini bilgisayar ekranı aldı. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Göktürk tarafından Türkiye'de ilk kez uygulanan sistem şöyle çalışıyor: Önce monitörün altındaki kameraya bakılarak gözün hareketleri ve hızı tespit ediliyor. Ekranda çeşitli noktalara bakılarak, normal bakış açısı belirleniyor. İnsanın bakışı kırmızı bir nokta haline getiriliyor, gözün netlik ayarı tamamlanıyor. Bu işlemin bitmesinin ardından klavye göz ile kontrol edilecek hale geliyor. İkinci aşamada göz takibiyle ihtiyaçlar ekrandaki harfler işaretlenerek yazılıyor. Felçli bu sayede sanal ortamda konuşma imkanı buluyor. Program yalnız harf kullanma ile sınırlı değil. Bilgisayarda oyun bile oynanabiliyor.

Projenin mimarı Yard. Doç. Dr. Mehmet Göktürk, Amerika'da çalıştığı firmanın söz konusu sistem üzerine projeler ürettiğini, ancak Türkiye'de ilk defa kendisinin uyguladığını söyledi. Göktürk, Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç'ın sinir sistemlerinin işlememesine yol açan ALS hastalığı için Amerika'dan yazılımın getirildiğini kaydetti. Göktürk, bu sistemin, insanların ana dilleri ile diğer dillerde yazılmış eserleri okumasındaki göz hareketlerinin farklılığını tespit etmeye çalışan projenin bir parçası olduğu bilgisini verdi.

• Beğen
Tepkiler: mekanik ve Godfather

bybed

bybed

Üye
güzel paylaşım :)

Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Yok artık daha neler:blink:

Godfather

Godfather

Üye
Ohhaaa :d

sedat8

sedat8

Üye
yapana helel olsun...

mekanik

Üye
hayırlı olsun...:oke:

merty24

merty24

Üye
iyiymiş

zwangless

zwangless

Üye
Yok artık daha neler:blink:
Bundan 10 sene önce şuanki teknolojiyi söyleseydin sana deli derlerdi. O daha birşey değil benim beklentim bir kanalda izledim. Göze lens şeklinde birşey takıyorsun. internete girebiliyorsun gördüğün heryerin istatiğini veriyordu.

matrax89

matrax89

Üye
    Konu Sahibi
Bundan 10 sene önce şuanki teknolojiyi söyleseydin sana deli derlerdi. O daha birşey değil benim beklentim bir kanalda izledim. Göze lens şeklinde birşey takıyorsun. internete girebiliyorsun gördüğün heryerin istatiğini veriyordu.

haklısın artık teknolojinin hızına yetismek mumkun degil:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt