Google Gigabytelarinizi Istiyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
PcM@STéR

PcM@STéR

Üye
    Konu Sahibi
Google Gigabytelarinizi Istiyor
<div align="center">

</div>




Arama ortaminin 400 kiloluk gorili, görünüse göre kullanicilarin, bilgisayarlarindaki sabit disklerinde bulunan her bir veri kirintisini Google&#8217;in saglayicilari üzerinde depolamalarina olanak taniyan bir servis gelistirmekte.


Bu haber geçtigimiz Persembe günü yapilan Analizciler Sunum Günü etkinliginin ardindan sirket tarafindan Google&#8217;in Web sitesinde yayinlanan bir Powerpoint sunusundaki konusmacinin notlari kisminda da yer aldi.

Ancak Google sunumu yayinlandiktan çok kisa bir süre kaldirdi ve PDF formatinda hazirlanmis düzenlenmis bir versiyon ile degistirdi. PDF&#8217;de konusmacinin notlari bölümü silinmisti.

Ancak Google çok geç kalmisti.

"Geeking with Greg" adli Web güncesinin yazari Greg Linden&#8217;in de dahil oldugu klavyede hizli olan bazi kisiler düzenlenmemis versiyonu çoktan okumuslardi ve web güncelerinde Google&#8217;in en yeni plani ile ilgili bilgi parçaciklarini yayinladilar.

Duyuru, güvenlik ve mahremiyet ile ilgili pek çok sorunun kafalarda olusmasinin yani sira Google&#8217;in yiginlara depolama hizmeti sunarak nasil bir gelir elde edebilecegi sorusunu da akla getirdi.

Konusmacinin notlari bölümü özet olarak Google&#8217;in "%100 Depolama" planinda önemli bir rol oynayacak olan üç servisten bahsetti: "GDS," "Lighthouse" ve "Gdrive."
GDS açik bir biçimde Google&#8217;in Masaüstü Arama servisini ifade etmekte ve bu baglamda büyük ihtimalle, kullanicilarin sabit disklerinin bir kopyasini geçici olarak Google&#8217;in saglayicilarini depolamasina ve sonra erisimleri olan tüm bilgisayarlarda bilgi almak için arama yapabilmelerine olanak taniyan, servisin yeni hizmete sürülen bileseni "Bilgisayarlar Arasi Arama"ya atifta bulunmakta.

Örnegin birisi masaüstü bilgisayari araciligi ile, dizüstü bilgisayarinda olusturulmus olan bir belgeyi arayabilir.
Iki hafta önce analiz firmasi Gartner, güvenlik endiseleri nedeniyle kurumlari Search Across Computers (Bilgisayarlar Arasi Arama) uygulamalarini devre disi birakmalari veya sert güvenlik politikalari getirmeleri konusunda uyardi.

Ayrica Electronic Frontier Foundation (Elektronik Öncülük Vakfi) da Search Across Computers (Bilgisayarlar Arasi Arama) kullaniminin, kisisel veya kurumsal bilgilere mahkeme celbi araciligi ile yürütmenin ulasmasina kapi açmakta oldugu konusunda bir uyarida bulundu.

Sunumun notlar bölümünde belki de Google&#8217;in saglayicilarinda depolanmis olan hangi bilgilere kimin erisimi oldugunu saptayan bir güvenlik izni uygulamasi olan bir "erisim listesi" olarak Lighthouse&#8217;a (Deniz feneri) atifta bulunulmaktaydi.
Konusmacinin notlarina göre GDrive, bir kullanicinin verilerinin %100&#8217;ünü Google&#8217;in saglayicilarinda depolama ve kisisel bilgisayarlari geçici veri önbelleklerine dönüstürme yetisine sahip olan bir depolama servisi olarak görünüyor.

Orijinal Powerpoint sunusunda "Sinirsiz depolama ile e-mailler, Web geçmisi, resimler, sik kullanilanlar, vb. dahil tüm kullanici dosyalarini saklayabilir ve her yerden (her cihazdan, her platformdan, vb.) erisilebilir hale getirebiliriz," yazmakta.
Bunlarin hiçbirisi yeni çikmis teknolojiler degil &#8211;on-line depolama ve uzaktan erisim diger firmalarin yani sira Box.net, Xdrive ve Yahoo tarafindan da sunulmakta. Ancak Google denenmis ve ispatlanmis fikirleri alip yeni ve güzel servisler halinde sunmakta kararli.

Bizi baska kim e-mail hakkinda bu kadar heyecanlandirabilirdi ki?
Linden "Google&#8217;in sundugu iki sebeple enteresan olabilir," diyor.
"Ilk olarak, digerlerinden çok daha büyük sakalda is yapma egilimindeler; GMail&#8217;in 2G limitinin varolan mail ürünleri üzerinde yaptigi etkiyi göz önüne getirin," diyor.
"Ikinci olarak ise, Google analizciler günü slayt tahtasindaki diger notlarda belirtildigi üzere GDrive, tüm verilerinizi on-line hale getirmek üzerine olan çok daha genis ve cesur bir planin bir parçasi olarak gözükmekte."

Duyuru, bir kisinin tüm verilerini ticari bir saglayici üzerinde saklamak ile ilgili olarak bazi dokundurmalarin ortaya çikmasina neden oldu.

Insanlar bu bilgilerin pazarlama amaçli mi kullanilacagi yoksa yasal yaptirimlarda mi kullanilacagi konusunda meraklilar.
The Kelsey Group&#8217;ta bir analizci olan Greg Sterling "Ulusal Güvenlik Ajansi&#8217;nin Google&#8217;in arama motoru kayitlarina daha önceki ulasma çabalarinin herkesçe bilinmesi ve on-line gizlilik konusunda yenilenen ilgi göz önünde bulunduruldugunda bence toplum bu servisi tamamen benimseme konusunda ihtiyatli ve isteksiz davranacaktir," diyor.

Sterling "Google&#8217;in kullanicilari verilerin gizli tutulacagina tekrar inandirabilmesi için fevkalade bir yol almasi gerekecek," diye ekliyor. "Bu yapildiginda bile zor bir pazarlama olacak."

"Bunun bir ya hep ya hiç promosyonu oldugu düsünülmemeli. GDrive/Google depolamanin bazi versiyonlari ve ilgili servisleri insanlarin oldukça ilgisini çekebilir. Son sunulanlarin ne olacagina bir bakmak gerekecek."
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt