Püf Noktası Google Play uygulamaları neden izin istiyor neye dikkat etmeliyiz?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Google Play uygulamaları neden izin istiyor neye dikkat etmeliyiz?
Google Play Store üzerinden uygulama indirimi gerçekleştirilirken, Android kullanıcıları neden izin istenildiğini merak ediyor. Google Play Store’da izin verirken nelere dikkat edilmesi gerekiyor cevabı makalemizde.

Evet genellikle göz ardı edilen bu izinler aslında önemliler. İzin talebini onaylamadan önce, uygulamanın cihazınızda ne gibi kaynaklara erişim sağlayabileceğinin bilincinde olmalısınız.

En sık rastlanan izin türlerini ve sizin için ve cihazınız için bu izinlerin ne anlama geleceğini sıralamaya çalışacağım:

Telefon numaralarını doğrudan arama (Directly call phone numbers): Bu izin, uygulamanın sizi bilgilendirmeden bir numarayı arayabileceği anlamına geliyor. Skype ve Google Talk gibi uygulamalar bu izne ihtiyaç duyarlar. Fakat bazı kötü amaçlı uygulamalar bu yetkiyi kötüye kullanır ve sizin bilginiz haricinde ücretli telefon görüşmeleri yapabilir. Eğer indirmeyi düşündüğünüz uygulama bu izni istiyor fakat normalde arama yapması beklenmeyen bir uygulama ise uzak durun!

SMS Gönder (Send SMS Messages): Aynı mantıkla uygulamanız SMS uygulaması değil ve bu yetkiyi istiyorsa dikkat edin. Kötü amaçlı yazılımlar bilginiz haricinde SMS gönderebilir ve size sürpriz faturalar çıkarabilir.
USB depolama birimi içeriğini değiştir/sil (Modify or delete USB Storage): Eğer bir uygulama bu izni istiyorsa, cihazınızın belleğine erişebilir, içindeki veriyi okuyabilir, değiştirebilir yada silebilir. Bu izni isteyen uygulamalar konusunda çok dikkatli olmalısınız. Internet erişim izni ile birlikte bu yetki kötü niyetli kişilerin elinde sizin için çok tehlikeli olabilir. Cihazınızdaki özel fotoğraflarınız bir web sitesinde paylaşılabilir mesela. (Android 1.5 öncesindeki tüm uygulamalar bu yetkiye sahiptir. Eğer eski versiyon Android sistemi kullanıyorsanız çok tehlikeli)
Kişi bilgilerini okuma ve yazma (Read and change my contacts): Zararlı olmayan yazılımlar genelde rehberinizde değişiklik yapmaz sadece erişmek isterler. Mesela Whatsapp gibi uygulamalar. Fakat diğer uygulamalar için gereksiz bir izin. Kişisel verileriniz olması açısından dikkat edilmesi gereken bir izin.
Internet geçmişi ve yer imlerini oku (Bookmark web pages and read web history): Alternatif tarayıcılar, yedekleme araçları ve belki bazı soysal ağ uygulamaları bu izne ihtiyaç duyuyor olabilir. Fakat bir oyun bu izni istiyorsa bir terslik var demektir. Bu uygulama sizin internet kullanımınızı (hangi sitelere girdiğinizi) inceliyor demektir.
Telefon durumu ve ID’sini oku (Read phone state and identity): Bu izin uygulamalara telefonunuzun durumunu bilmesini sağlar. Böylelikle telefon görüşmesi geldiğinde hizmeti kesip sizin görüşme yapmanıza olanak verir.
Hassas GPS konum (Fine GPS location): Navigasyon uygulamaları için gerekli olan bu izin reklam amaçlı uygulamalar tarafından maksadını aşabilir. Mesela tam bir AVM nin önüne geldiğinizde, o AVM deki bir mağazadaki indirimle ilgili mesaj alabilirsiniz. Sonra nasıl oluyor demeyin.
Bluetooth bağlantıları oluşturma (Create bluetooth connections): Kablosuz ağ gerektiren uygulamalar bu izni talep ederler. Böylece bluetooth bağlantısı üzerinden veri akışı sağlayabilirler. Güvenlik açısından riski az bir izindir.
Tam internet erişimi (Full internet Access) : Bu izne özellikle dikkat etmelisiniz. Bu izinler verileriniz cihazınızdan upload edilebilir. Başka yetkilerle birlikte bu yetki kötü amaçlı uygulamalar tarafından çok zarar verici olabilir. Bu izni gördüğünüzde kullanacağınız uygulamanın internet kullanımına ihtiyacı olup olmadığını iyi düşünüp onay verin.
Hesap ekle veya kaldır (Manage Accounts): Facebook gibi uygulamalar bu izni kullanır. Fakat dikkatli olmak lazım, bazı kötü niyetli uygulamalar hesaplarınızı silebilirler
Telefonun uyku moduna geçmesini önle (Prevent phone from sleeping): Video oynatıcılar gibi uygulamalar video izlerken telefonunuzun uyku moduna girmesini önler.
Senkronizasyon ayarlarını okuma (read sync settings): Gmail gibi uygulamalar arka planda maillerinizi senkronize etmeyi sağlar
Resim ve video çek (Take photos or video): Kamera uygulamaları bu izne ihtiyaç duyar. Teorik olarak zararlı uygulamalar sizden habersiz kamerayı kullanıp fotoğraf yada video çekimi yapıp cihazınızdan bu verileri çekebilir ama bu oldukça zor bir ihtimaldir.

Sonuç: Kullanmayı düşündüğünüz uygulamanın bu izinlere ihtiyacı olup olmadığını düşünerek cihazınıza yükleyin. Özellikle, bir uygulamanın geliştiricisi hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz ekstra dikkat edin. Eğer şüphelenirseniz, uygulama hakkında araştırma yapın. Google Play Store’da güveninizi sağlayacak yeterince güzel uygulama var, şüphelendiklerinizi kullanmayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: rear2011 ve one_useR_0007
one_useR_0007

one_useR_0007

Üye
Lollipop, la birlikte Bazı Modellerde birçok izinleri kaldırma gibi özellikleri geldi diye biliyorum
 


Üst Alt