Google Chrome'un özellikleri , kullanım ipuçları

Sponsorlu Bağlantılar

Salihyet

Salihyet

Üye
    Konu Sahibi
Google Chrome'un özellikleri , kullanım ipuçları
Google Chrome'da saklı olan özellikler

CHIP Online Google'ın yeni gözdesi Chrome'un püf noktalarını gözler önüne seriyor...



Püf noktalar: Bu şekilde Google tarayıcısı ile daha iyi sörf yapabilirsiniz.



Google Chrome ile kullanıcıların yararına yeni bir tarayıcı daha ortaya çıkmış oldu. CHIP Online size tarayıcıyı nasıl didikleyeceğinizi ve toplanılan kişisel bilgileri nasıl sınırlayabileceğinizi gösterecek.

Google tarayıcısı Chrome kullanıcıları iki farklı kategoriye ayırıyor. Hızlı, sade ve kolay kullanımı sevenler tarayıcıyı övüyor. Chrome karşıtları ise yazılımın hatalarını arıyor ve Google'ın bilgi açlığına karşı uyarıyorlar. Resim köşemizde size Chrome tarafından Google'a gönderilen verileri nasıl kısıtlayabileceğinizi göstereceğiz. Ayrıca ilk bakışta hemen görünmeyen zekice fonksiyonlar ile ilgili bilgiler de vereceğiz.

CHIP Online Yorumu:
Çalışması sırasında hassas verilerle uğraşan kişilerin şu an için Google Chrome'u kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Gerçi Google Build 0.2.149'a yapılan yükseltme ile tarayıcının kritik bir güvenlik açığı giderildi. Yine de firma, yazılımın beta-sürecinde yetersiz olduğunun işaretlerini gösterdi. Biz ise sabretmenizi tavsiye ediyoruz: Hangi tarayıcıyı seçmiş olursanız olun Google tarayıcısı Internet Explorer, Firefox vb. yazılımlara devrim yapma konusunda baskı yapıyor. Ayrıca açık kaynak kodu en azından kritik güvenlik açıklarının hemen tanınması ve ortadan kaldırılması konusunda yardımcı oluyor.

Download:

İfşa edici Chrome-ID'sini ortadan kaldırmak

http://www.maxicep.com/attachments/29583d1253218274/

İndirdiğiniz her Chrome tarayıcı kendine has bir müşteri numarasına (ID) sahip ve bunu "Local State" dosyası içinde kaydediyor. Bu dosya gizli olduğu için klasör özelliklerinden "gizli dosya ve klasörleri göster" seçeneğini etkinleştirin. Vista sistemlerde bu dosyayı "C:\Kullanıcılar\ Kullanıcı Adı\Local Settings\AppData\Local\ Google\ Chrome\ User Data" dizininde bulabilirsiniz. Windows XP'de ise "C:\Documents and Settings\Kullanıcı adı\ Local Settings\ Application Data\ Google\ Chrome\ User Data" dizini altında bu dosyayı bulabilirsiniz. Önlem amaçlı farklı bir konuma bu dosyanın bir yedeğini alın. Sonrasında dosyayı bir düzenleyici yardımıyla açın, "client_id" ve "client_id_timestamp" değerlerini, karşılarında sadece boş bir karakter zinciri ("") kalacak şekilde silin.

İfşa edici Chrome-ID'sini ortadan kaldırmak
http://www.maxicep.com/attachments/29584d1253218274/
Düzenlediğiniz dosyayı kaydedin ve sonra dosya özelliklerinde (içerik menüsü; sağ fare tuşu) dosyanın yazma korumasını aktif hale getirin.

İfşa edici Chrome-ID'sini ortadan kaldırmak
http://www.maxicep.com/attachments/29585d1253218274/
Chrome bir sonraki başlangıçta bu girdileri tamir etmeye çalışacaktır ama yazma koruması yüzünden başarısız olacaktır. Pes etmek yerine tarayıcı "Local State.tmp" adında yeni bir dosya daha oluşturacaktır. Bu yüzden yazma koruması dâhil bir önceki adımlarda yapılanları aynen bu dosya için tekrar edin. Sonrasında ise tarayıcı pes ediyor. Bu ayar yapıldığında herhangi bir program hatası keşfedemedik. Ama eğer sizde herhangi bir problem oluşursa dosyanın yazma korumasını devre dışı bırakın veya yedeklediğiniz dosyayı geri yükleyin.

Otomatik tamamlamayı kapatmak
http://www.maxicep.com/attachments/29586d1253218274/
Chrome size arama önerileri sunmak için tüm arama sorgularını Google'a gönderiyor. Bu özellikten feragat edebilirseniz daha anonim kalabilirsiniz. Bu iş için sağ fare tuşu ile Omnibox'a (adres satırı) tıklayın ve "Arama motorlarını düzenle..."yi seçin. Burada "Adres çubuğuna girilen aramaların ve URL'lerin..." seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın.

Google fonksiyonlarına erişim
http://www.maxicep.com/attachments/29587d1253218274/
Omnibox, Google arama standardı ile elbette arama motorunun diğer gelişmiş özelliklerine erişim elde etmenizi sağlıyor. Ekran görüntümüzde Google'ın birim dönüştürücüsünü nasıl kullanabileceğinizi görebilirsiniz.

Home simgesini ikon çubuğuna getirmek
http://www.maxicep.com/attachments/29588d1253218347/
İkon çubuğunda Home düğmesini (giriş sayfası) görmek isteyenler bunu kolayca açabilir. Seçenek, yapılandırma menüsünde Temel Bilgiler altındaki Ana Sayfa başlığının yanında etkinleştirilmeyi bekliyor.

Sekme geçmişini görüntüleme
http://www.maxicep.com/attachments/29589d1253218347/
Sekme geçmişine o an etkin olan sekmenin "İleri" ve "Geri" tuşlarının üzerine sağ fare tuşu ile tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Forum alanlarında daha fazla yer
http://www.maxicep.com/attachments/29590d1253218347/
Forumlarda ve blog'larda takılmayı seviyorsunuz ama girdileriniz için hiç geniş yere sahip olamadınız mı? O zaman bu püf nokta size göre: Her metin kutusunu sağ alt köşesine sol fare tuşu ile tıklayarak istediğiniz kadar büyütebiliyorsunuz; hem enine hem boyuna.

İndirilenleri sürükleyip bırakma
http://www.maxicep.com/attachments/29591d1253218347/
Chrome ile inmesi bitmiş bir dosyayı istediğiniz dizine taşıyabilirsiniz. İndirme simgesini sol fare tuşu ile basılı tutun ve bu şekilde masaüstüne veya herhangi bir Explorer penceresine sürükleyin.

Omnibox önerileri için daha fazla satır
http://www.maxicep.com/attachments/29592d1253218347/
Omnibox'da görüntülenen önerilerin miktarını kolaylıkla bir komut parametresi ile değiştirebilirsiniz. Bu parametreyi masaüstü kısayoluna ekleyebilirsiniz. Kısayola sağ tıklayın, özelliklere girin. Hedef satırına "-omnibox-popup-count=X" ibaresini ekleyin. X, Omnibox'un göstereceği satır sayısını temsil ediyor.

Omnibox önerileri için daha fazla satır
http://www.maxicep.com/attachments/29593d1253218385/
Biz bu sayıyı 15 olarak belirledik. Sonucu ekran görüntüsü gösteriyor.

Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
http://www.maxicep.com/attachments/29594d1253218385/
Biraz çaba ile Chrome'da farklı kullanıcı profilleri oluşturabilirsiniz. Bu sayede her kullanıcı kendi çalışma alanında (önbellek, yer imleri, giriş sayfası, ...) sörf yapabilir.

İşte bu şekilde: Her kullanıcı için "User Data" Chrome alt dizininde bir klasör oluşturmalısınız. Dizinin yerini ise ilk resimde tanıtılan püf noktada bulabilirsiniz. Örnek olarak kendi ismime has bir profil oluşturacağım. Klasöre "Halil_Profil" ismini veriyorum.

Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
http://www.maxicep.com/attachments/29595d1253218385/
Sonrasında ise standart profilin içeriğini (Default klasörü) yeni oluşturulan profile (Halil_Profil klasörüne) kopyalıyorum. Bu şekilde yeni profil için altyapı oluşturmuş oluyoruz (işlemleri yaparken Chrome'un kapalı olmasına dikkat edin).

Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
http://www.maxicep.com/attachments/29596d1253218385/
Son olarak Halil profili için ilk Chrome açılışını tetikleyeceğiz. Komut isteminde Chrome çalışma dizinine gelin (ekran görüntüsüne bakın). Chrome.exe dosyasını çağırın sonrasında -user-data-dir=..\User Data\Halil_Profil ve -first-run parametrelerini girin.

Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
http://www.maxicep.com/attachments/29597d1253218385/
Chrome'u yeni profil ile başlatmak için en hızlı yöntem masaüstü kısayolunun farklı bir kopyasını oluşturmak. Kopyasını oluşturduğunuz kısayolun özellikler menüsüne girin ve hedef satırına uygun kullanıcı profili için parametreyi ekleyin. Örnekte user-data-dir="..\User Data\Halil_Profil" parametresini kullandım. Kendi oluşturduğunuz profil ismine göre komutu değiştirebilirsiniz.

Bitti: Şimdi kısayola istediğiniz ismi verebilirsiniz.

Web sitesi analizi

http://www.maxicep.com/attachments/29598d1253218481/
Chrome Inspector web sitelerini incelemek için faydalı bir araç. Araca herhangi bir sitedeyken içerik menüsündeki "Öğeyi denetle" ibaresini seçerek ulaşabilirsiniz. Hangi öğelerin çok yavaş yüklendiğini veya büyük olduğunu ise Resources diyalogu size gösteriyor. Bu sekmeye geçin ve bulunduğunuz sayfayı yeniden yükleyin. Sonuçlar grafiksel olarak gösterilecektir.

about:plugins
http://www.maxicep.com/attachments/29599d1253218481/
Adres satırına about:plugins yazdığınızda yüklü eklentiler hakkında bilgi alırsınız.

about:dns
http://www.maxicep.com/attachments/29600d1253218481/
DNS ön belleğini bu sekme ile gözetleyebilirsiniz.

Chrome'un ilk şakası (sadece XP'de)
http://www.maxicep.com/attachments/29601d1253218481/
About:internets yazdığınızda Chrome popüler XP ekran koruyucusunu gösteriyor.
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: Ue-Gazi, Pure Life, Symbiont ve 2 diğerleri


Symbiont

Üye
Böylelikle ekstra Bir Bölüme Gerek Kalmadı Diye Düşünüyorum:oke:
 
Salihyet

Salihyet

Üye
    Konu Sahibi
Güzele benziyor, 10 özelliği yazmadım buraya 28 özellik vardı kaynakta :)
 
ArtOfVictory

ArtOfVictory

Üye
teşekkürler ama yaygınlaşmaya başlarsa veya sorunlar ortaya çıkarsa açılmasını isterim yinede :oke:
 

Symbiont

Üye
Yaygınlaşırsa Sorarlar Daha Çok Erken Salihin Konusu Yeterli Bence Bende chrome kullanıyorum ama Gerek Duymuyorum çökme sorunu vardı beta da artık oda yok raht yani
 


Üst Alt