Chromium nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Chromium nedir?
Adını krom elementinden alan, açık kaynak kodlu bir internet tarayıcısı olan Chromium, logosu ve otomatik güncelleştirme mekanizmasıyla Chrome'dan farklı bir tarayıcı. Chromium'un en önemli özelliklerinden bir tanesi de internet tarayıcısı olmasının yanı sıra web için sekmeli bir pencere yöneticisi görevini de üstlenmesidir. Uygulama geliştiricileri, Chromium'un hafif ve hızlı yapısından kaynaklı Windows Explorer gibi ufak çaplı olduğunu söylüyorlar. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Chromium, insanlarda da olumlu geri dönüşler alıyor.

Uygulama açık kaynak kodlu olduğu için Google veya diğer firmalar Chromium kodunu kolaylıkla oluşturabilir ve kullanabilirler. Hatta herkes, Chromium'un kaynak kodunu indirerek üzerinde oynamalar yapabilir. Bir internet tarayıcısı olarak Chromium, Chrome'dan daha az kararlı yapıdadır. Chrome'a göre daha sık çöker ve istenmeyen durumlara daha fazla sebebiyet verir. Buna ek olarak, Chrome uzantıları ile uyumludur ve oldukça benzer bir kullanıcı deneyimi sunar.


Chromium ile Chrome'un Benzerlikleri

Chromium ile Chrome arasında oldukça benzer nokta vardır çünkü, Chrome Chromium'a temel alır. Google, Chrome uygulamasının yeni bir sürümünü piyasaya sunduğunda Chromium'dan kararlı kodlar alır ve otomatik güncelleme gibi özellikleri eklemek için kendi özel kodlarını kullanır. Bu nedenle Chrome için, ek özelliklere sahip Chromium da diyebiliriz.

Chromium'un Amacı

Açık kaynak kodlu Chromium'un projesinin ortaya çıkışındaki temel amaç, açık kaynak kodlu olmayan ChromeChrome uygulamasına kaynak kodu sağlamaktır. Böylece Google'ın dış kaynaklardan veri almasına ve yeni fikirleri hızlı bir biçimde yinelemesine olanak tanıyor. Aslına bakacak olursak, gün aşırı yayınlanan Chromium tarayıcısının birden fazla yeni yapısı bulunuyor.

Chromium Kim Tarafından Neden Kullanılır?
Chromium, Chrome mağazasında bulunan uzantılarla uyumludur. Chrome ve diğer tarayıcıların yerine ya da bunlara ek olarak Chromium kullanmanın birkaç nedeni bulunuyor. İlki, geliştiricilerin, nasıl çalıştığını görmek için ne kullanması gerektiğini, be yapılması gerektiğini anlamak ve yapılması planlanan değişikliklerin performans üzerinde nasıl etkili olacağını görmek. Hatalarla ilgili bir geliştirici olarak çalışmıyorsanız, aynı nedenlerden ötürü Chromium'u da kullanabilirsiniz.

Son kullanıcıların Chromium kullanmasının temel sebebi ise Google'a açık bağlantı olmadan Chrome'la oldukça benzer bir kullanım deneyimi sunmasıdır. Chromium, kişisel bilgilerinizi toplayarak Google'a göndermez. Bu nedenden ötürü bazı kullanıcılar, gizliliklerine önem verdikleri için Chromium kullanırlar.

Chrome'a benzer özellikleri sahip olan Chromium, aynı zamanda Google uzantılarıyla da çalıştırılabilir. Bunun anlamı ise Chrome'dan Chromium'a rahatça geçiş yapabileceğinizdir.

Chromium Tabanlı Tarayıcılar
Chromium kaynak koduna dayanan ana tarayıcı Chrome olsa da aynı temel üzerine kurulmuş daha pek çok web tarayıcısı bulunuyor. Bu tarayıcılar, Chromium'un kaynak koduyla farklı bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için kendilerine özgü özellikleri ve arayüzleri ekleyerek piyasaya sunuyorlar. Chromium kaynak koduyla oluşturulmuş en popüler web tarayıcıları ise şu şekilde;

1) Opera: On yılı aşkın süredir hizmet veren Opera, ilk zamanlarda kendine özgü koduyla kullanılıyordu. 2013 yılında ise Chromium'a dayanan Blink'e geçti.

2) Yandex: Yandex, aynı isimden gelen aramam motorundan oluşturulan Rus menşei bir tarayıcıdır. Opera ve Chrome gibi Blink motoruna dayanıyor.

3) Vivaldi: Opera'nın ruhsal halefi olarak kabul edilen Vivladi, eski bir Opera CEO'su tarafından yaratılmış olup bu tarayıcıdan çıkartılan özellikler eklenerek oluşturulmuş.

4) Brave: Mozilla'nın kurucuları tarafından geliştirilen Brave, kullanıcıyı rahatsız eden reklamları kaldırmak ve internet sitelerinin herhangi bir eklentiye gerek kalmaksızın kullanıcıların verilerini çalmasını engellemek amacıyla oluşturulmuş.

5) Epic: Gizlilik odaklı bir tarayıcı olan Epic, her daim gizli modda olduğu için kapatıldığında çerezleri proaktif olarak kaldırır, ön belleği ve tarama geçmişini siler.

eder. Kimi durumlarda tarayıcı, aktarılan süre geçtikten sonra indirme işlemine otomatik devam eder ve güncellemeyi gerçekleştirir.

Chromium'da ise kullanıcıların yeni güncellemeleri bulup indirmeleri gerekiyor. Bu sebeple, Chromium, Chrome'dan önce güvenlik eklentilerini ve hata düzeltmelerini alsa da, bir kullanıcı, fark etmeden Chromium'un savunmasız bir sürümünü yayınlamaya devam edebilir. Chromium'u düzenli olarak güncellerseniz, en az Chrome kadar güvenebilirsiniz.

Chromium Nereden ve Nasıl İndirilir?
Chromium'u indirmek yalnızca birkaç tık uzağınızda. İnternet tarayıcınızın kararlılığını göz önünde bulundurmuyorsanız, Chromium'u kolaylıkla indirebilirsiniz.

İlk olarak, download-chromium.appspot.com adresine gitmeniz ve 'Desteklenen Platformlar' yazan bölümden işletim sisteminizi seçmeniz gerekiyor. Daha sonra ise indirme butonuna tıklayarak dosyayı indirebilirsiniz. İndirme işleminden sonra da sıkıştırılmış dosyayı çıkartın ve açın.

İşletim sisteminizle uyumlu dosyayı bulun ve üzerine tıklayın. Eğer işletim sistemi olarak Windows kullanıyorsanız, chrome-win32.zip adlı dosyayı bulup açmanız gerekiyor. Son olarak, dosyanın içerisinde bulunan Chrome.exe simgesine tıklarsanız Chromium'u başarıyla kurmuş olursunuz.

 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
Yandexin Chrome tabanlı olduğunu sanırdım . Chromium tabanlı çıktı ve en güzeli bilgileri yollamaması .
 
  • Beğen
Tepkiler: Eren Değerli


Üst Alt