Göktaşları sürekli Mars'ı dövüyor!

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
Göktaşları sürekli Mars'ı dövüyor!




Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın uzmanlarına göre Mars'a her yıl yüzlerce göktaşı veya kıyruklu yıldız çarparak onu sarsıntıya uğratıyor. Mars Keşif Uydusu'nun görüntülerini değerlendiren uzmanlar, Mars'ın yüzeyinde geçen on yılda oluşmuş 248 yeni çarpma bölgesi belirledi.

Tahminlere göre Mars'a her yıl 200'den fazla çarpma oluyor. Uzmanlar bunları gezegendeki sismik araştırmaya dayandırarak söylüyor.
Mars Keşif Uydusu'nun yüksek çözünürlüklü görüntü milimleri deney kamerası gezegenin yüzeyinde oluşmuş yeni yarıkları görüntüledi. Bu görüntüler önceki görüntülerle karşılaştırıldı. Arizona Üniversitesi'nden Ingrid Daubar "Şekillendikten sonra bu yeni kraterleri bulmak heyecan verici. Mars'ın hala aktif olduğunu hatırlatıyor ve şu anda olan sürece çalışabiliriz" dedi.
Icarus dergisinde kaleme alınan makalede Mars'a çarpan astroitlerin bir metre ile üç metre çapı arasında değiştiği belirtildi. Uzmanlara göre bu astroitlerin Dünya'ya ulaşabilmesinin çok küçük olmalarından dolayı zor. Çünkü atmosfer bu taşları çok küçük parçalara bölüyor.
Mars Keşif Uydusu 2006'dan beri Mars'ın yüzeyinden alabildiği fotoğrafları dünyaya gönderiyor. NASA'nın Jet Fırlatma Laboratuvarı'ndan Leslie Tamppari "Görevin uzun süre olamsı Mars'taki değişiklikleri izlemek açısından çok önemli olanaklar sunuyor" dedi.
Gelecek yıl Mars için sadece astroitler sorun olmayabilir. NASA uzmanları kuyrukluyıldız 2013 A1'in Kızıl Gezegen'e yaklaştığını söylüyor. Mars'a çarpma olasılığı 600'de 1. Ama bu oran gezegenin yakınından geçen kuyrukluyıldız için büyük bir olasılık. Eğer gelecek yıl kuyrukluyıldız gerçekten Mars'a çarparsa, bilim insanları bunun 20 milyar kilton TNT patlamasına veya 1 milyon 600 bin atom bombasının patlamasına denk geleceğine işaret ediyor.
 

Benzer Konular

esokmen
Cevap
5
Görüntüleme
639
esokmen
El~PisToLeRo
  • Kilitli
Cevap
1
Görüntüleme
340
15097
Haydar
Cevap
4
Görüntüleme
494
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
365
HeiLmasTer®


Üst Alt