Genetik dehası Türk doktor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Genetik dehası Türk doktor
ABD’nin önemli bilim merkezlerinden Yale Üniversitesi’nde yıllardır önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Murat Günel’in insanoğlunu keşif serüveni devam ediyor. Günel’in son çalışması, akraba evlilikleri sonucu dünyaya gelen ‘beyin gelişimi bozuk’ çocuklar için büyük önem taşıyor. ‘Dahi Türk’ün çalışması sayesinde, çocukların beyninde oluşan gelişim bozuklukları için daha onlar doğmadan önlem alınabilecek.

2010 yılının en önemli buluşları arasında
Yale Üniversitesi’nde genetik tıp üzerine çığır açan çalışmalara imza atan Prof. Dr. Murat Günel’in son çalışması dünyanın en prestijli bilim dergilerinden ‘Science’ tarafından ‘2010 yılının en büyük 10 buluşundan biri’ seçildi.
Prof. Dr. Günel ve ekibinin geliştirdiği deney, insanoğlunun genetik şifresini oluşturan DNA’larda hücrelerin yapı taşı olan proteinleri kodlayan ‘ekson’ dizilimlerinin tek bir seferde ortaya çıkarılmasına imkan tanıyor.

Akraba evliliği sorunu çözülüyor

‘Tüm Ekson Dizilenmesi’ adı verilen teknik sayesinde, akraba evliliği nedeniyle beyinsel gelişim bozukluğu bulunan çocuklarda ‘WDR62’ olarak tanımlanan yeni bir hastalık yapıcı gen bulundu. Yale Üniversitesi Beyin Damar Hastalıkları Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof. Dr. Murat Günel, geliştirilen teknikle birlikte, aynı hastalıktan muzdarip birçok çocuğu incelemek yerine, tek bir çocuğa yapılan tek bir test sonucunda insan genetik yapısını oluşturan 30 milyon harfin hangisinin bozuk olduğunun belirlenebildiğini söylüyor.
Yapılan çalışmayla birlikte, özellikle akraba evliliklerinde genetik açıdan riskli insanlar üzerinde test yapılarak beyin gelişimi bozuk çocukların dünyaya gelmesi önlenmiş olacak. ‘WDR62’ adı verilen hastalık yapıcı genin tanımlanmış olması, bu alanda geliştirilecek yeni tedavi yöntemlerine de kapı aralıyor.

Erken tanı ve tedavide çığır açan yöntem

Science dergisinde yer alan makalede, diğer yöntemlerin yanında ‘Dahi Türk’ün geliştirdiği tekniğin çok daha ucuz ve etkin olduğu belirtiliyor. Dergide ayrıca ‘Tüm Ekson Dizilenmesi’ teknolojisinin birçok hastalığın genetik şifresini çözerek erken tanı ve daha iyi tedavi imkanı sağlayacağı vurgulanıyor.

Prof. Dr. Murat Günel’in daha önceki çalışmaları da ünlü tıp dergisi ‘Nature Genetics’te yayımlanmıştı. Günel ve ekibi, birçok insanda felç ya da ölümle son bulan beyin kanamalarına yol açan 3 genin varlığını keşfetmiş ve bu keşif bilim dünyasında heyecan uyandırmıştı. Prof. Dr. Murat Günel, bilim çevrelerince ''Dahi Türk Doktor'' olarak anılıyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt